Ukážka: J.R.R. Tolkien - Beren a Lúthien

Konečne sme sa dočkali! Beren a Lúthien v preklade!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Beren a Lúthien. Prvé české vydanie (Argo, 2023).
Beren a Lúthien. Prvé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Výpravný príbeh Berena a Lúthien privádza čitateľov späť medzi ľudských, elfských i trpasličích obyvateľov Tolkienovej Stredozeme. Autor tento príbeh osudovej lásky napísal už v roku 1917, po návrate z bojísk prvej svetovej vojny. Počas ďalších rokov príbeh dopĺňal a prepracovával, ale jeho jadro zostalo nezmenené: láska medzi smrteľným mužom Berenom a nesmrteľnou elfkou Lúthien, vzťah, ktorému Lúthienin otec neprial, a preto Berenovi uložil nesplniteľnú úlohu - aby pripravil temného pána Melkora (Morgotha) o drahocenný silmaril. Vydaný text z existujúcich verzií, tlačených aj netlačených, prozaických i veršovaných, starostlivo zrekonštruoval Tolkienov syn Christopher, a legenda o Berenovi a Lúthien môže prvýkrát vyjsť v úplnej podobe aj s komentárom, ktorý ukazuje jej premeny.

J. R. R. Tolkien
_
J. R. R. Tolkien (John Ronald Reuel Tolkien) sa narodil roku 1892 v juhoafrickom Bloemfonteine, detstvo však strávil v Anglicku, kde tiež absolvoval stredoškolské a univerzitné štúdiá. V roku 1919 získal v Oxforde diplom v odbore staroanglického jazyka a literatúry a po piatich rokoch sa v rovnakom odbore stal profesorom.
Prvými Tolkienovými publikáciami boli v 20. rokoch Slovník strednej angličtiny (A Middle English Vocabulary, 1922) a kritické vydanie stredovekej romance (Sir Gawain and the Green Knight, 1925), čitateľský úspech mu však priniesol až (The Hobbit, 1937), rozprávkový príbeh z fiktívnej dávnej Stredozeme, ktorý v slovenčine vyšiel prvýkrát ako Hobbiti (Mladé letá, 1973). Po štrnásťročnej práci, začatej už pred vydaním Hobita, dokončil koncom 40. rokov rozsiahle, v dejovej a myšlienkovej zložitosti i jazykovej invencii neporovnateľne bohatšie pokračovanie v trilógii Pán prsteňov (The Lord of the Rings, 1954–1955, slovensky prvý raz v rokoch 2001 – 2002), ktorá vzbudila mohutnú vlnu záujmu. Osudy Stredozeme a jej obyvateľov, letmo načrtnuté v Hobitovi a rozpracované v Pánovi prsteňov, ďalej rozvíja epos Silmarillion (The Silmarillion, 1977, slovensky prvý raz 2003), ktorý štyri roky po autorovej smrti pripravil na vydanie jeho syn Christopher. Tolkienov literárny odkaz dopĺňa množstvo odborných štúdií a mytologických a rozprávkových príbehov.
Tolkien zomrel 2. septembra 1973 na dovolenke v Bournemouth na následky akútneho zápalu žalúdočného vredu. Je pochovaný po boku svojej milovanej ženy na Wolvercote Cementary v severnom Oxforde. Na ich spoločnom náhrobku sú pri ich menách vytesané aj mená Beren a Lúthien. (Argo.cz-doplnené)

J. R. R. Tolkien – Beren a Lúthien
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 232
Väzba: pevná / viazaná s papierovým obalom
Preklad: Filip Krajník a Martin Světlík
Obálka a ilustrácie: Alan Lee
ISBN: 978-80-257-4276-1

Odkazy:
Vydavateľstvo Argo.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB