To najlepšie za rok 2023: Českí autori

Kotouč, Kotleta, Kadlečková, Žamboch, Šlechta, Sněgoňová...to je len zopár mien českých autorov a autoriek, s ktorými ste sa minulý rok mohli stretnúť. A hoci v skutočnosti bolo vydaných niekoľko desiatok českých titulov, len niektoré z nich sa prebojovali na náš zoznam Best of 2023 ;)
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Minulý rok vyšlo niekoľko desiatok žánrových kníh českých autorov, pričom drvivý podiel zastúpenia malo fantasy. Okrem matadorov zo stajní vydavateľstiev Epocha (Kotleta, Sněgoňová, Merglová, Vavrečka), Brokilon (Kotouč, Šlechta, Heteša) či Triton (Žamboch) či z vydavateľstiev zameraných čisto na tuzemskú tvorbu (Straky na vrbě) sa k slovu čím ďalej hlásili i ďlší, často menej známi spisovatelia z Carcosy, Mystery Press a Golden Dog. Priestor zavedeným i začínajúcim domácom autorom dali už štandardne aj väčšie vydavateľstvá ako Host, Laser-books, Fobos či Argo.
Suverénne najvydávanejším autorom bol Leoš Kyša, ktorému pod jeho civilným menom či ako František Kotleta vyšlo minulý rok neuveriteľných štrnásť kníh, z nich však “len“ štyri boli novinky (z toho na jednej ako spolueditor antológie), zvyšok predstavovali reprinty v najrôznejšej podobe. A keď už sme pri tých antológiách, tak v českom jazyku ich vyšlo hneď niekoľko, pričom len v Epoche hneď tri.
Teší ma pomaličky narastajúci záujem o slovenských autorov v českom jazyku. K dvojici Červenák a Karika sa tento rok pridala aj Jana Plauchová a autori v antológii Slovenský nářez, ktorý pod taktovkou editorskej dvojice Martin Králik a Leoš Kyša vydala Epocha. Po výberovke Fantázia - To nejlepší… a ještě něco navíc (Brokilon, 2007) tak český čitateľ dostáva do rúk druhú antológiu slovenských autorov preloženú do češtiny.
Z uvedeného množstve sme sa snažili vybrať tie najzaujímavejšie tituly, ktorých prehľad vám prinášame spísaný nižšie :)

ROMÁNY


Zlé časy. Prvé vydanie (Laser, 2023)
Zlé časy. Prvé vydanie (Laser, 2023) / Zdroj Disclaimer
Michal Březina – Zlé časy (Laser, 2023)
Dušan Hofírek sa nechal naverbovať k POST FINOM – agentúre pre cestovanie časom, ktorú má pod palcom generál Schneider. Udalosti na seba nenechali dlho čakať a hneď prvá úloha ho pekne zomlela. Však, kto mohol tušiť, že sa prieskum časopriestoru tak fatálne skomplikuje? A že bude treba sfackovať Vinnetoua? V rozprávaní líči svoje spletité potulky chodbami dejín a tiež niečo málo o tom, ako mu zrazu ležal celý osud sveta na pleciach či ako stretol skvelého priateľa… Pôvodný český román o tak trochu inom cestovateľovi časom.

Pomiluj smrt. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023).
Pomiluj smrt. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023). / Zdroj Disclaimer
Veronika Fiedlerová - Pomiluj smrt (Golden Dog, 2023)
Rakúsko-Uhorsko, začiatok dvadsiateho storočia. V meste Mährischfurt vyčíňa psychopatický vrah, porciujúci ľahké devy. Práve sem prichádza hľadať službu Aloisie Margetzin, obyčajné dievča z horskej dedinky. Namiesto nádejných vyhliadok ju však hneď prvú noc čakajú problémy. Smrť sa jej lepí na pätu protézy a sprevádza na každom kroku. Možno preto, že to nie je Luisa, kto by sa mal báť. Má totiž tajomstvo, s ktorým sa nikomu nezverila, a nevie, či ju samotnú nezničí skôr, ako to urobí Mäsiar.

Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy. Prvé vydanie (Host, 2023)
Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy. Prvé vydanie (Host, 2023) / Zdroj Disclaimer
Kateřina Havlíková - Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy (Host, 2023)
Postapokalyptická rozprávka pre dospelých.
Straat žije v čase, keď sa spoločnosť delí na tých, čo obývajú zvyšky pevniny, široší oceán a vzduch. On sám slúži ako lampár na vzduchoplachetnici. A pretože ho v živote veľa vecí neteší, pije.
Jedného dňa pri búrke spadne cez palubu. Pád síce prežije, ale keby vedel, čo bude nasledovať, radosť by z toho nemal.
Bude musieť strpieť spoločnosť moreplavkyne, ktoré pri páde zničia plavidlo, zajmú ho piráti, ocitne sa na pevnine bez potrebného povolenia, stane sa lovnou zverou krutej otrokárky, stretne sa s chlapcom, ktorý medzi vzduchoplavcami hľadá otca, pokúsi sa zmiznúť zo súpisu mŕtvych lámp ale hlavne — takmer spôsobí rozpad krehkého prímeria medzi vzduchoplavcami, moreplavcami a suchozemcami.

Strnadův efekt. Prvé vydanie (Brokilon, 2023).
Strnadův efekt. Prvé vydanie (Brokilon, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jan Kotouč - Strnadův efekt (Brokilon, 2023)
Matej Strnad viedol relatívne spokojný, obyčajný život. Možno by rád viac vídal svojho syna z prvého manželstva, rád by mal lepšiu prácu a rozhodne by chcel niečo zlepšiť vo svojom milostnom živote, ale vlastne bol spokojný.
Potom sa ale po celej Zemi začali objavovať podivné mimozemské portály. Z nich vychádzalo žiarenie, ktoré pomaly zabíjalo ľudstvo. Matej by túto katastrofu býval vnímal s podobnou zdesenou bezmocnosťou ako zvyšok ľudstva, lenže jeden takýto portál sa náhodou objavil priamo pred ním.
Všetci okolo Mateja zahynuli, on sa prebudil v nemocnici s mimozemským kusom technológie v tele a schopnosťou zatvárať portály. Lenže z portálov začali vyskakovať podivné chrómové monštrá, ktorých jedinou úlohou je Mateja zabiť.
Matej Strnad, skladník z Mosta, eskortovaný armádou Českej republiky, musí teraz zatvárať portály a tým zachrániť ľudstvo. Matej tomu hovorí „bizarná schopnosť, o ktorú sa neprosil“. Zvyšok sveta tomu hovorí … Strnadov efekt.

Sudetenland. Prvé vydanie ( Vendeta (Knihy Dobrovský), 2023).
Sudetenland. Prvé vydanie ( Vendeta (Knihy Dobrovský), 2023). / Zdroj Disclaimer
Leoš Kyša - Sudetenland (Vendetta, 2023)
Na Bruntálsku je zavraždený bývalý inšpektor Gestapa a jeho smrť otvára staré krivdy a dávne tajomstvá. Podmanivý príbeh z alternatívnej reality napísal Leoš Kyša, známy pod pseudonymom František Kotleta. Vydajte sa do Československa na začiatku deväťdesiatych rokov, ktoré je iné, než si pamätáte. Blížia sa prvé slobodné voľby v Československu po páde komunistického režimu a v pohraničí to vrie. Viac ako milión Nemcov, ktorí zostali v česko-poľskom pohraničí po zastavenom odsune, sa hlási o svoje politické práva. V Prahe sa obávajú návratu komunizmu a v Bratislave začínajú snívať o silnej autonómii. A nezabudnite, že dôjde k vražde...

V mrtvé zóně. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2023).
V mrtvé zóně. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jakub Mařík - V mrtvé zóně (UTSS Salamis #4) (Mystery Press, 2023)
V mrtvé zóně odhalí ľudstvo šokujúce tajomstvo neľútostných korzárov… Povstanie na Novom Lagose – najkrvavejší koloniálny konflikt v novodobých dejinách, ktorý neustal ani počas vojny s Korzármi – však dospeje k svojmu koncu, jeho vodcovi. Povstalecká nákladná loď trúfalým manévrom prerazí blokádu planéty a skočí preč zo sústavy, len aby sa z hyperpriestoru vynorila v senzorovom dosahu UTSS Salamis. Následné prenasledovanie zavedie Salamis ďaleko za hranice kolonizovaného vesmíru, kde v prázdnote medzi hviezdami nájde staré bojisko, na ktorom sa pred trinástimi rokmi mala rozhodnúť vojna medzi Sépianmi a Korzármi. Keď sa na ňom povstalci ukryjú, Salamis pri ich hľadaní narazí na nečakaný poklad. Na bojisku sa medzi desiatkami vrakov možno skrýva prvé sépianske plavidlo, ktoré kedy stretlo Korzárov, a v ňom aj odpoveď na najpálčivejšie otázky celej vojny: Kto vlastne Korzári sú? Odkiaľ pochádzajú? A prečo rozpútali hneď dve medzihviezdne vojny? Zničené lode však svoje tajomstvo nevydajú zadarmo a v mŕtvej zóne sa čoskoro bude znova umierať.

Bastard. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2023).
Bastard. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2023). Disclaimer
Jaroslav Mostecký - Bastard (Mystery Press,2023)
Bretónsko na začiatku 9. storočia pripomína rozkopnuté osie hniezdo. Zatiaľ čo keltskí obyvatelia túžia po nezávislosti, Franská ríša na čele s Karlom Veľkým nemieni prísť o svoju najzápadnejšiu výspu. Spurný zemepán Judaël sna o slobode ale podriadil všetko, dokonca aj bezpečie rodiny a svojich poddaných.
V čase, keď s družinou najvernejších hľadá pomoc u earla z Ashfordu, sa na bretónskom pobreží vyloďujú franskí vojaci a schyľuje sa ku krviprelievaniu. Iba Judaëlov ľavobočiek Yannig, ktorý sa schováva v priľahlých skalách, aby nebol odvedený ako čestných rukojemníkov na Karlov dvor, vie, že je všetko inak a že sa Frankovia vylodili až potom, čo v zálive stroskotal vikinský drakar.
Bez toho, aby tušil, komu môže veriť, musí rozohrať hru o vlastný život, pretože nepriateľom môže byť ktokoľvek - aj jeho nevlastný brat. Bastard Yannig čoskoro spozná, že cena za šancu jedného dňa zasadnúť na otcov trón sa nepočíta na okrúhle zlaté, ale na životy priateľov a rodiny. A aby toho nebolo málo, v skalách sa prebúdza pradávne zlo, ktoré čakalo na svoju príležitosť už od chlapcovho narodenia...
Strhujúci historický román o strete Keltov, Frankov a vikingov od autora legendárnej ságy Vlčí vek. Zároveň aj posledná dokončená kniha Jaroslava Mosteckého.

Ostrov nesmrtelných. Prvé vydanie (Mystery Press, 2023)
Ostrov nesmrtelných. Prvé vydanie (Mystery Press, 2023) / Zdroj Disclaimer
Ondřej Neff - Ostrov nesmrtelných (Arkádie #6) (Mystery Press, 2023)
Nájsť dávny artefakt znamená zachrániť Mesiac…
Koncom 20. storočia vybudovali Číňania na Mesiaci závrtnú pevnosť Ostrov nesmrteľných. Starožitníci Kuba Nedomý a jeho druh Dedko Čuchák s podporou wudanskej bojovníčky Su Wang-li po tejto záhade márne pátrali, až všetko upadlo do zabudnutia.
Pri tom by aj zostalo, keby Bagdadský kalifát neumiestnil nad mesačný habitat Arkádii svoj Oblak a pomocou chápadiel z nej nevysával čoraz väčšie kvantá energie. To, čo najskôr vyzerá ako predmet záujmu milovníkov histórie, sa náhle stáva kľúčom k ďalšiemu osudu mesačných habitatov.
Karty sú rozdané tak, že Bagdadský kalifát vyhrá a Mesiac ovládne. V ceste jeho plánom už stojí len tvrdohlavosť Kuby Nedomého a neobyčajné vlastnosti kyborga Dedka Čucháka, napoly človeka a napoly robota s mozgom napojeným na lunárnu informačnú sieť.
Zvíťazí zrada a predajnosť zbabelcov, alebo dôvtip podporený mečom skúsené bojovníčky? Na to odpovie ďalší samostatný román z cyklu Arkádie, ktorý na predchádzajúce štyri romány (Mesiac môjho života, Rock môjho života, Hviezda môjho života, Ultimus) a zbierku Hu! Poviedky Dedka Čucháka nadväzuje len postavami a prostredím.

Azhareida. Prvé vydanie (Epocha, 2023).
Azhareida. Prvé vydanie (Epocha, 2023). / Zdroj Disclaimer
Tomáš Petrásek - Azhareida: Bitva o Gelidor (Azhareida #1) (Epocha, 2023)
Končí tridsiateprvé storočie a pre kolonistov z hviezdnej sústavy Efesuma je Zem len napoly zabudnutou spomienkou. Hlad po surovinách privádza potomkov pozemšťanov aj na ľadový mesiac Megan, zahalený oblakmi mrazivej, smrteľne jedovatej hmly. David Grinil, člen inšpekcie preverujúcej situáciu na Megane, sa spolu so svojimi kolegami vydá po stope nevyjasnených úmrtí miestnych pracovníkov. Proti nim stojí nielen nehostinný cudzí svet, ale aj vedenie ťažobnej firmy, ktoré nechce pripustiť akékoľvek narušenie práce. David a jeho priatelia postupne odhaľujú tajomstvo, ktoré nikdy odhalené byť nemalo, a ocitajú sa v smrteľnom nebezpečenstve, lapení medzi neľudskou mašinériou mocnej korporácie a svetom tam vonku, ktorý akoby čokoľvek ľudského zúrivo nenávidel. Román zo vzdialenej budúcnosti, ktorý ponúka poctivú hard sci-fi s prvkami napínavého detektívneho príbehu v strhujúcom akčnom finále.

Vypůjčený čas. Prvé vydanie (Epocha, 2023)
Vypůjčený čas. Prvé vydanie (Epocha, 2023) / Zdroj Disclaimer
Zuzana Strachotová - Vypůjčený čas (Vypůjčený čas #1) (Epocha, 2023)
Čo robí človeka človekom? Sofia Adlerová stratila doslova všetko. Svet, ktorý poznala. Ľudí, ktorých milovala. Dokonca aj vlastnú identitu. Namiesto pol roka strávila v kryogénnej stáze viac ako sto šesťdesiat rokov. Konflikt s realitou je devastujúci a jej existencia sa čoskoro zmenší na obyčajné lekárske pokusy. Až do chvíle, keď riaditeľka vývoja bionických organizmov zatúži posunúť svoj výskum umelej inteligencie ďalej. Ako presvedčiť spoločnosť, že bioroidi môžu byť rovnako dokonalí ako ľudia? Najvyšší predstavitelia technokratickej korporácie IGMET potrebujú dôkaz. A na kom inom vyskúšať, nakoľko ľudský môže bioroid byť, než na osobe, ktorá oficiálne ani neexistuje a navyše je tak odlišná? Ichirova úloha je vlastne jednoduchá – nájsť spôsob, ako ju začleniť do spoločnosti. Lenže Sofia má vlastnú hlavu aj plány a rozhodne sa technologickému mestu ukázať, že nič ako utópia neexistuje. A je jedno, či jej v ceste budú stáť ľudia alebo bioroidi. Ichirova naprogramovaná myseľ nie je na nič z toho pripravená a zákonite tak musí dôjsť k stretu. Kým sa v ňom nezačne rodiť vlastný úsudok...

Bílá jako sůl. Prvé vydanie (Brokilon, 2023).
Bílá jako sůl. Prvé vydanie (Brokilon, 2023). / Zdroj Disclaimer
Vladimír Šlechta - Bilá jako sůl (Poslední velkoměsto #5) (Brokilon,2023)
Druhá polovica dvadsiateho tridsiateho storočia, dvesto rokov po Apokalypse. Cisárovná Beatrice zničila štruktúru spoločnosti a v Bornne sa rozhorel boj o dominanciu. Obyvatelia, ktorí sa do Posledného veľkomesta prisťahovali zo všetkých kútov Európy, sa rozdelili do frakcií a bojujú medzi sebou. Náboženskí fanatici z Askalonu, kanibali zo Schwarzwaldu, domorodci zo zamorených močiarov, vzbúrená cisárska armáda i Biela čarodejnica so zvyškom svojich verných – tí všetci uzatvárajú spojenectvo a potom sa zase zrádzajú. Oggerd, veliaci malej armáde Slobodného Orgonu, sa pokúša ochrániť civilných obyvateľov a nastoliť aký takýto rád a poriadok. A Gowery, ako to už robil mnohokrát, rozpletá pradivo vzťahov a zisťuje, kto je priateľ a kto nepriateľ, kto je spoľahlivý spojenec a kto zradca. Osud Bornnu visí na vlásku a nová Apokalypsa je na dosah. Záverečná časť cyklu „Posledné veľkomesto“.

Ďáblův hřbet. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023)
Ďáblův hřbet. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023) / Zdroj Disclaimer
Honza Vojtíšek a Ivan Kučera - Ďábluv Hřbet (Golden Dog, 2023)
Skupina drevorubačov a vojakov sa v 13. storočí vydáva dobyť panenskou, ľudskou bytosťou neobývanú divočinu na slovensko-moravskom pomedzí. Čoskoro sa však ukáže, že v temných a hlbokých lesoch v skutočnosti nie sú tak úplne sami.

ZBIERKY POVIEDOK


Zánik městečka Olšiny. Prvé vydanie v tejto podobe (12 poviedok) (Carcosa, 2023).
Zánik městečka Olšiny. Prvé vydanie v tejto podobe (12 poviedok) (Carcosa, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jaroslav Havlíček - Zánik městečka Olšiny (Carcosa, 2023)
Základom originálneho výboru, ktorý zostavil a doslovom opatril Petr Boček, sú romaneta Zánik mestečka Olšiny a Smaragdový príboj, doplnená o desať poviedok z rôznych období autorovej tvorby. Jaroslav Havlíček (1896–1943) sa preslávil predovšetkým románmi Petrolejovej lampy, Neviditeľný a Helimadoe, avšak aj v drobnejších prózach sa zručne a čítavo zaoberá tematikou tragickosti ľudského údelu, vypätých duševných stavov a vplyvu prostredia na psychiku. V bizarnom Zániku mestečka Olšiny necháva zomrieť pánaboha a popisuje, aký má táto udalosť vplyv na život obyvateľov českého malomesta, v melancholickom a podmanivo pražskom Smaragdovom príboji sleduje osud Ondreja Nestroidesa, syna hvezdára, postihnutého záhadnou a paralýzou.

Noční host. Prvé vydanie (Carcosa, 2023).
Noční host. Prvé vydanie (Carcosa, 2023). / Zdroj Disclaimer
František Xaver Svoboda - Noční host (Carcosa, 2023)
Zbierka tajomných a strašidelných próz neprávom pozabudnutého autora, ktorý vedel citlivo postihnúť prízračnosť českého vidieka. V devätnástich poviedkach vybraných z rozsiahleho diela F. X. Slobody (1860–1943), rodáka z Mníšku pod Brdy, navštívime predovšetkým brdské lesy a dediny, a to prevažne za tmy, vo chvíľach, keď sa na odľahlých miestach zjavujú víly, kedy sa nad lukami vznášajú prízraky vojakov z dávnych bitiek, na poľnej ceste sa kodrcia voz s vodníkom a svoje prazvláštne historky rozpráva sadár Janatka alebo Anna Kroupová, vdova po správcovi bažantnice, ktorá mala blízko k záhadnému výrarovi Poupovi, ktorý v sebe nosil dušu lesa ...
Knihu zostavil a doslovom zaobstaral Petr Boček. Je určená všetkým literárnym dobrodruhom a hľadačom temných kuriozít, ktorí sa chcú oboznámiť s výrazným predstaviteľom staročeskej vidieckej gotiky a jeho pôsobivo písanými dielami, z ktorých zopár naposledy vyšli už aj pred viac ako sto rokmi.

Lionet & jiné podivné případy. Prvé vydanie (Straky na vrbě, 2023)
Lionet & jiné podivné případy. Prvé vydanie (Straky na vrbě, 2023) / Zdroj Disclaimer
Jana Šouflová - Lionet & jiné podivné případy (Straky na vrbě, 2023)
Osem stredovekých miest, osem fantasy poviedok plných mágie, záhad a čierneho humoru. Spolu s londýnskym koronerom Lionetom vyriešite spor mŕtvych profesorov, v Canterbury rozlúsknete záhadu voňajúceho nebožtíka, navštívite zimný Londýn, kde práve hľadajú telo nešťastného anjela, a v slávnom Glastonbury zistíte, či môže mačka zožrať človeka.
Lionet si prizval aj pár priateľov, ktorí vás vezmú do ďalekého Írska či do kúpeľného mesta Bath, kde vyčíňa záhadný mor.
Poviedková kniha voľne nadväzuje na svet Londýnskych zvitkov, do stredovekého Anglicka však vnáša zábavnú hravosť a väčšiu dávku mágie.

Koniáš & Bakly - Mrtví muži. Prvé vydanie (Triton, 2023).
Koniáš & Bakly - Mrtví muži. Prvé vydanie (Triton, 2023). / Zdroj Disclaimer
Miroslav Žamboch - Koniáš & Bakly: Mrtví muži (Triton, 2023)
Koniáš prekáža cisárskej vojnovej mašinérii viac a viac. Náklady ani ťažkosti už nerozhodujú – rozkaz je jasný, raz a navždy sa zbaviť muža mnohých tvárí: šermiara, žoldniera, muža na ceste. Bakly pol svojho života vedie s cisárstvom súkromnú vojnu a len to najhoršie je pre neho dosť dobré. Najťažšie je zabiť tých, ktorí nad svoj život stavajú niečo iné.

ANTOLÓGIE


Lovci monster: Fantom. Prvé vydanie (Fantom Print, 2023)
Lovci monster: Fantom. Prvé vydanie (Fantom Print, 2023) / Zdroj Disclaimer
Martin Fajkus & Jakub Mařík (eds.) - Lovci monster: Fantom (Fantom Print, 2023)
Až doteraz sme mohli len prizerať, ako sa s monštrami, ktoré sa odtrhli z reťaze, dokážu vysporiadať hlavne za Veľkou mlákou. A treba povedať, že si Lovci monštier vôbec neviedli zle a získali si veľa sympatií aj v českých luhoch a hájoch, kde sa to najrôznejšími príšerami a mytologickými stvoreniami len tak hemží.
To znamená, že podobne rázni riešitelia problémov musia pôsobiť aj u nás. Desiatka odvážnych českých autorov sa vydáva po stopách Larryho Correia, aby mu ukázala, že aj v Česku si vieme poradiť s nadprirodzenou háveďou najrôznejšieho druhu. Takže keď narazíte na krvilačného hejkala, zlovoľného vodníka či bezhlavého rytiera rozzúreného dobiela, skôr alebo neskôr sa v okolí objavia Lovci z ostravského Fantomu alebo niekto podobný a problém vyrieši.
Alebo tiež nie.
Ale to už je záležitosť takých es ako Snegoňová, Kotleta, Pavlovský, Merglová, Paytok, Marík, Doležal, Fuchs, Drescher či Hoza. Môžeme vám však sľúbiť, že si túto jazdu poriadne užijete.

Krev, monstra a cukroví. Prvé vydanie (Epocha, 2023).
Krev, monstra a cukroví. Prvé vydanie (Epocha, 2023). Disclaimer
Krev, monstra a cukroví. Prvé vydanie s limitovanou obálkou (Epocha, 2023).
Krev, monstra a cukroví. Prvé vydanie s limitovanou obálkou (Epocha, 2023). Disclaimer
Michaela Merglová a Petr Brožovský - Krev, monstra a cukroví: Sborník fantastických vánočních povídek (Epocha, 2023)
Vianoce sú to najčarovnejšie obdobie z celého roka. Doba zázrakov, radosti a darčekov. Lenže za hranicami krbového svetla sa nocou zakrádajú veci, z ktorých vstávajú hrôzou vlasy na hlave. Tiene. Monštrá. Ježiško. Majú chuť na pečivo, a často aj na krv...
Zbierka úplne nových poviedok, v ktorých hrajú hlavnú úlohu nadprirodzeno a vianočné sviatky, vám naservíruje výbornú štedrovečernú večeru z slovenskej fantastiky. Čaká vás akčný nárez, premýšľavé kúsky nositeľov ocenenia Magnesia Litera aj príbehy, ktoré pohladia dušu. To najvianočnejšie čítanie a najlepší darček pod stromčekom.
Tak šťastné a veselé!

Hlubiny města. Prvé vydanie (Epocha, 2023).
Hlubiny města. Prvé vydanie (Epocha, 2023). / Zdroj Disclaimer
Kristýna Sněgoňová & Lukáš Vavrečka (eds.) - Hlubiny města (Epocha, 2023)
Čo sa skrýva pod omietkou, chodníkmi a cestami, alebo dokonca pod celými mestami? Známi českí spisovatelia a spisovateľky naprieč žánrovou i nežánrovou literatúrou sa nechali inšpirovať mystériom miest, ich zákutiami, komínmi i kanálmi, legendami i mocným kúzlom. Chcete zastaviť sa v Ríme? Stratiť sa v uliciach súčasného Krakova či postapokalyptického Londýna, prechádzať Barcelonu vo sne alebo navštíviť vesmírne Lamaris? A čo domáca pôda? Koľko nástrah ukrývajú Pardubice, Praha, Frýdek-Místek alebo ako málo stačí, aby vás pozrelo Brno – a to doslova? Jediný krok a prechádzky mestom už nikdy nebudú rovnaké!
S predslovom Bena Aaronovitcha.
Česká kniha roku!

ČESKÍ AUTORI V SLOVENSKOM PREKLADE


Do mŕtva. Prvé slovenské vydanie (Artis Omnis, 2023)
Do mŕtva. Prvé slovenské vydanie (Artis Omnis, 2023) Disclaimer
František Kotleta - Do mŕtva (Bratstvo krvi #1) (Artis Omnis, 2023)
Dávne legendy, ktoré o nich kolovali v rôznych civilizáciách, neklamali. Možno, že kedysi boli ľuďmi, ale zmenili sa. Zmenili sa natoľko, že ako ľudia už iba vyzerajú. Hovoria si Bratstvo krvi. Vyvolení, ktorí sa živia ľudskou krvou. Nikdy sa však k sebe nesprávali ako bratia. Desiatky klanov spolu po tisícročia bojovali o moc a vládu nad ľuďmi, ich územím a ríšami, ktoré vznikali a zanikali podľa toho, ako vo svojej skrytej vojne víťazili jednotlivé klany.
Dlho sa považovali za najmocnejšie bytosti na svete. Lenže svet, ktorý poznali, bol iba malou súčasťou vesmíru. Z jeho nekonečných diaľok sa vynorili Kartani, ktorým sa ich vlastný svet zdal malý, a ktorí sa rozhodli ovládnuť planétu Zem a jej obyvateľov zotročiť. Invázia sa cudzincom podarila. Mali vyspelú techniku a zbrane, ktoré tie ľudské stonásobne predčili. Lenže svet, ktorý ovládli, už svojich vládcov mal. A tí sa, na rozdiel od ľudí, tak ľahko podrobiť nenechali...

ĎALŠIE ODPORÚČANÉ TITULY


Jakub Hoza - Sochaři masa (Nathaniel Darnsworn #4) (Mystery Press, 2023)
Vilma Kadlečková - Vidění (Mycelium #4) (nové upravené vydanie) (Argo, 2023)
Vilma Kadlečková - Hlasy a hvězdy (Mycelium #5) (nové upravené vydanie) (Argo, 2023)
František Kotleta - Černá smečka (Fobos, 2023)
František Kotleta - Bratrstvo krve - súborné vydanie (Epocha, 2023)
František Kotleta - Magická swingers party - súborné vydanie (Epocha, 2023)
František Kotleta - Operace Petragun (Legie #8) (Epocha, 2023)
Michaela Merglová - Prázdnota (Epocha, 2023)
Ondřej Neff - Hvězda mého života (Arkádie #3) (nové vydanie) (Mystery Press, 2023)
Ondřej Neff - Tma (nové vydanie)(Laser-books, 2023)
Kristýna Sněgoňová - Na konci vesmíru (Legie #9) (Epocha, 2023)
Kristýna Sněgoňová - Krev pro divoženku (Epocha, 2023)
Jan Kotouč (ed.) - Hrdinové českých zemí (Brokilon, 2023)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.