To najlepšie za rok 2023: Seriály

Aké boli najlepšie seriály minulého roku?
cyberstorm
Filmová história scifi
Aj minulý rok sme dostali v našich obľúbených streamovacích službách slušnú nálož seriálov s prvkami fantastiky. Napriek stávke scenáristov, ktorá spomalila návrat a pokračovanie obľúbených kúskov z minulosti ako Stranger Things či House of the Dragon, sme mohli zhliadnuť pokračovania takých franšíz ako Star Trek, Black Mirror, The Wheel of Time, či nešťastného Witchera.
V nasledujúcom zozname sme sa zamerali najmä na prvé série nových seriálov, z ktorých u nás jednoznačne kraľovali Telá spomedzi hranej a neprávom vlastným streamerom ignorované Scavengers Reign spomedzi animovanej nejaponskej tvorby.

HRANÉ SERIÁLY


1670 | Oficjalny zwiastun | Netflix Disclaimer
1670 (Netflix)
Áno, ja viem. Nejde ani tak o fantastiku, ako skôr o nádhernú satirickú grotesku o histórii našich severných susedov. Ale viete čo? Kašľať na to! Skvelé mockumentary v štýle What We Do in the Shadows o neľahkom živote poľského šľachtica Jana Pawła Adamczewskeho, ktorý sa musí o svoj majetok i poddaných deliť so susedom Andrzejom, vydať svoju jedinú dcéru Anielu za magnáta, čo najviac na tom všetkom zarobiť a pritom sa stať najslávnejším Janom Pavlom v histórii Poľska! Budete sa chytať za bruchá, to vám garantujem! A dokonca aj nejaký ten hororový motív sa nájde, nech je to košér. Na záver už len výrok dňa: Poľsko má smolu na susedov. Rusko, Prusko... Andrzej...

Ahsoka | Official Trailer | Disney+ Disclaimer
Ahsoka (Disney+)
Trvalo to síce dlho, ale minulý rok sme sa dočkali samostatného hraného seriálu o Ahsoke Tano! Bývalá padawanka Anakina Skywalkera pokračuje v pátraní po najväčšej hrozbe od pádu Impéria, Veľkoadmirálovi Thrawnovi, ktorý svojou genialitou predčí všetkých ostatných vojenských vojvodcov. No nepátra sama a nebezpečenstvo nikdy nie je ďaleko a tak má Ahsoka Tano v pätách nielen dvojicu temných Jediov, ale aj jednu z posledných Dathomirských čarodejníc. Našťastie má na svojej strane starých priateľov i zopár nečakaných spojencov. A najmä Silu.

Bodies | Official Trailer | Netflix Disclaimer
Bodies (Netflix)
Ak máte radi detektívky, mysteriózne prípady, sprisahania a science fiction, tak si určite nenechajte ujsť Telá. V štyroch rôznych obdobiach, od viktoriánskeho Anglicka, cez druhú svetovú vojnu spojenú s bombardovaním Británie, súčasnosť, až po dystopickú budúcnosť sa zjavia na Longharvest Lane v Londýne štyri identické telá. Kto je vrahom? Ide o rôzne telá rôznych navlas rovnakých ľudí, alebo nebodaj to isté telo v rôznych dobách? Napínavý príbeh diváka doslova prišpendlí do kresiel aby postupne sledoval štyroch rôznych vyšetrovateľov riešiacich vraždu, ako z čriepkov skladajú tajomné puzzle a postupne odhaľujú šokujúcu pravdu siahajúcu naprieč časom.
Hraný seriál roku!

Gen V – Official Redband Trailer | Prime Video Disclaimer
Gen V (Prime Video)
Zo sveta seriálu The Boys vychádza Generácia V, nový seriál, ktorý sa odohráva v jedinej americkej škole pre superhrdinov. Títo nadaní študenti otestujú svoje morálne hranice pri súperení o najvyššie hodnotenie na univerzite a možnosť pridať sa k Sedmičke, elitnému tímu superhrdinov Vought International. Keď vyjdú najavo temné tajomstvá školy, musia sa rozhodnúť, akými hrdinami sa chcú stať.

Monarch: Legacy of Monsters — Official Trailer | Apple TV+ Disclaimer
Monarch: Legacy of Monsters (Apple TV+)
Jedno z prekvapení roka! Ako sa stalo, že sa na povrch vrátili starodávne monštrá žijúce uprostred Dutej Zeme? To má odhaliť nový seriál Applu – aspoň pohľadom organizácie Monarch, ktorej cieľom pôvodne bolo skúmať skryté kráľovstvo Godzilly práve preto, aby sa predišlo stretu dvoch svetov. Lenže ako vieme z niekoľkých filmov z univerza monštier Warner Bros., tak celkom to nevyšlo. To všetko sa postupne dozvedáme v dvoch dejových líniách, v ktorých sledujeme rodinnú históriu hlavných postáv spojenú práve s organizáciou Monarch a jej počiatky.

One Piece - Trailer - Finálny Disclaimer
One Piece (Netflix)
Bohatstvo, sláva, moc... Pirátsky kráľ Gol. D. Roger získal toto všetko, ale do hrobu si z toho nič nevzal. A keď pred svojou popravou odkázal svoj poklad tomu, kto ho najde, rozpútal tým hotová horúčka. Začal veľký vek pirátstva. Monkey D. Luffy je obyčajný chalan, ktorý túži zažiť veľkolepé a krásne dobrodružstvo, pri ktorom by stretol veľa zaujímavých ľudí a našiel si aj nejakých priateľov. Podobne ako ostatní však tiež túži nájsť Rogerov poklad, legendárny One Piece. A potom, čo zje diabolské ovocie a súhrou náhod sa spolus ním a jeho posádkou vydáme na jedno veľké dobrodružstvo vo svete, ktorý je takmer úplne pokrytý oceánom. Hraná adaptácia slávneho šónenu Eiičira Ody, ktorý má vyše tisíc kapitol a je najpredávanejším japonským komiksom vôbec.

Silo — Official Trailer | Apple TV+ Disclaimer
Silo (Apple TV+)
Ak milujete postapo tvorbu, tak sa vám Silo bude isto páčiť! Seriál založený na sérii románov od Hugha Howeyho s Rebeccou Ferguson v hlavnej roli je totiž presne o tomto. V zničenej a toxickej budúcnosti prebýva v obrovskom podzemnom silu spoločenstvo, ktoré zaberá stovky podzemných podlaží. Muži a ženy tam žijú v spoločnosti plné nariadení, o ktorých veria, že ich majú za úlohu chrániť. No čo ak je všetko inak?

Teluh Darah | Announcement | Disney+ Hotstar Malaysia Disclaimer
Teluh Darah (Disney+)
Jakarta, rok 2018. Wulan je typická mileniálka. Je krásna a inteligentná a čaká ju žiarivá budúcnosť v investičnej firme. Jej život sa ale náhle zhorší, keď sa v jej rodine začnú diať zvláštne incidenty. V dome sa nájde mŕtva cibetka, začnú sa objavovať červy a odpad upchajú čiesi vlasy. To všetko spôsobí, že jej otec Ahmad ochorie. Potom čo vyzvracia krvavé klince a tisíce múch, zomrie patriarcha rodiny strašnou smrťou priamo pred očami svojej ženy a detí. V rovnakom čase je v Bogore mladý muž menom Esa svedkom rovnako tragickej smrti svojho otca Bondana. Wulan a Esa, ktoré spája podobný osud, sa rozhodnú spolupracovať a vyšetriť príčinu smrti ich otcov.

The Fall of the House of Usher | Official Trailer | Netflix Disclaimer
The Fall of the House of Usher (Netflix)
Ďalší kúsok Mika Flanagana s dokonalým hereckým obsadením, skvelým scenárom a mrazivou atmosférou. Tentoraz si vzal na paškál adaptáciu legendárneho diela Edgara Alana Poea. Príbeh zvrátených súrodencov Rodericka a Madeline Usherovcov prepracovaný do dnešných moderných reálií, doplnený a prešpikovaný odkazmi na ďalšie klasické diela ako napríklad Maska červenej smrti, Jama a kyvadlo alebo Čierny kocúr. A chýbať nesmie samozrejme ani legendárny Havran. Osem dielov, osem príbehov, pomaly sa odvíjajúcich na pozadí životného príbehu Rodericka Ushera a jeho pomaly ale iste vymierajúceho dedičstva.

The Last of Us | Official Trailer | Max Disclaimer
The Last of Us (HBO Max)
Svet rozvrátila zombie apokalypsa. Vlády sa rozpadli, mestá boli zničené a civilizácia zdecimovaná. Za všetko môže parazitická huba cordyceps, proti ktorej sa zatiaľ nikomu nepodarilo nájsť protilátku. Hlavnými postavami filmu sú Joel a Ellie. Joel prišiel pred dvadsiatimi rokmi o svoju dcéru, neprežila počiatky šírenia vírusu. Po dvoch desiatkach rokov sa zdá, že sa objavila nádej. Mladá Ellie bola totiž uhryznutá infikovaným človekom a vyzerá to, že je proti hube imúnna. Teraz len zostáva dostať ju k tým správnym ľuďom, aby mohlo ľudstvo dostať svoju druhú šancu.

The Walking Dead: Dead City Season 1 Trailer Disclaimer
The Walking Dead: Dead City (AMC)
Po udalostiach seriálu The Walking Dead (od r. 2010) sa Maggie (Lauren Cohan) a Negan (Jeffrey Dean Morgan) vydajú hľadať do ruín dávno apokalypsou strateného New Yorku syna Maggie, Hershela Juniora, ktorý bol unesený. Rozpadajúci sa Manhattan, dávno odrezaný od pevniny, je však stále plný chodcov, i nebezpečných obyvateľov, ktorí z neho urobili svet plný anarchie, nebezpečenstva, krásy a teroru. Seriál rozširuje svet franšízy Živí mŕtvi.

Yu Yu Hakusho | Official Trailer | Netflix Disclaimer
Yu Yu Hakusho (Netflix)
Ďalšia úspešná hraná adaptácia slávnej mangy a anime, ktorá priplávala do našich vôď vďaka Netflixu. Mladistvý delikvent Júsuke Urameši príde pri obetavom zásahu o život a dostane šancu stať sa duchovným detektívom, ktorý má vyšetrovať prípady nebezpečných jokaiov. Popritom bude musieť spolu so svojimi priateľmi bojovať v aréne nielen o svoju dušu, ale aj o rovnováhu medzi svetmi!

ANIMOVANÉ SERIÁLY


Blue Eye Samurai - Trailer - Teaser Disclaimer
Blue Eyed Samurai (Netflix)
Americká produkcia a francúzska animácia. Aj tak by sa dal charakterizovať jeden z najväčších minuloročných hitov Netflixu, ktorý nás privádza do Japonska 17. st., do začiatku éry Edo, kedy sa Ríša vychádzajúceho Slnka úplne izolovala od všetkých cudzích vplyvov. A to vrátane ľudí so zmiešaným pôvodom, ktorých spoločnosť považovala za menejcenných, či priamo za stelesnenie zla. Sledujeme príbeh mladej bojovníčky, ktorá je odsúdená na život na okraji spoločnosti a ktorá sa zo všetkého najviac chce pomstiť tým, kto za to všetko môže. A neváha ísť pritom cez mŕtvoly!

Castlevania: Nocturne - Trailer - Hlavný Disclaimer
Castlevania: Nocturne (Netflix)
Pokračovanie úspešného animáku, ktorého dej sa odohráva 300 rokov po udalostiach pôvodnej Castlevanie. Francúzskom zmieta revolúcia a Richter Belmont, potomok slávneho Trevora Belmonta, sa spolu so svojou adoptívnou setrou Máriou Renard zubami nechtami bije za rodinné dedičstvo lovca príšer. Tentoraz je hrozbou tajuplný upírsky Mesiáš, ktorého vzostup k moci musí spolu so svojimi priateľmi zastaviť. Lenže na pozadí krvavých čistiek je boj proti upírom náročný, najmä ak majú nemŕtvi prisluhovačov nielen medzi šľachtou, ale aj revolucionármi. Ich zlyhanie by však odsúdilo ľudstvo k večnej skaze!

Scavengers Reign - Trailer - Oficiálny Disclaimer
Scavengers Reign (HBO Max)
Surealistický animovaný sci-fi seriál rozpráva príbeh o nástrahách, ktoré čakajú na prieskumníkov neznámych planét v ďalekom vesmíre. Po núdzovej evakuácií poškodenej medzihviezdnej nákladnej lode Demeter uviazne preživšia posádka na neprebádanej planéte Vesta. Planéta prekypuje životom. Je obývaná prekrásnou flórou a rozmanitou faunou. Avšak aká je krásna, taká je nebezpečná, nevyspytateľná a krvilačná. Podarí sa stroskotancom prežiť dostatočne dlho, kým nájdu spôsob na cestu domov alebo pokým budú zachránení?
Najlepší animovaný seriál roku!

POKRAČOVANIA


Black Mirror (6. séria)
Foundation (2. séria)
Good Omens (2. séria)
Invincible (2. séria)
Loki (2. séria)
Shadow and Bone (2. séria)
Star Trek: Picard (3. séria)
Star Trek: Strange New Worlds (2. séria)
Sweet Tooth (2. séria)
The Wheel of Time (2. séria)
What We Do in the Shadows (5. séria)
Yellowjackets (2. séria)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.