Ukážka: Robert Jordan - Kolo času: Oheň z nebes

Ani sme sa nenazdali a do kníhkupectiev sa zakotúľal už piaty diel epickej fantasy ságy Koleso času, tentoraz s podtitulom Oheň z nebies. Ukážku z neho si môžete prečítať aj na našich stránkach.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Oheň z nebes. Tretie české vydanie (Laser-books, 2024)
Oheň z nebes. Tretie české vydanie (Laser-books, 2024) / Zdroj Disclaimer
Svet sa priblížil Poslednej bitke...
Rand al'Thor, alebo Drak znovuzrodený, ktorému je predurčené poraziť Temného, narušil rovnováhu síl v celej krajine. Shaido Aiel sú na pochode a pustošia všetko, čo im stojí v ceste. Amyrlin Biele veže bola zosadená, čo poštvalo Aes Sedai proti sebe.
Zakázané mesto Rhuidean ovládli Tieňové plazy. Napriek chaosu, ktorý okolo neho víri, sa Rand ďalej učí ovládať svoje schopnosti, odhodlaný osvojiť si Jedu silu - a za cenu veľkých strát ignoruje aj múdre rady Moiraine Damodredovny.


Robert Jordan - Robert Jordan
_
Robert Jordan (vlastným menom James Oliver Rigney Jr.) (1948) sa narodil a spolu so svojou ženou Harriet prežil celý svoj život v Charlestone v Južnej Karolíne v dome z 18. storočia. Keď mu boli štyri roky, sám sa naučil čítať s občasnou pomocou svojho dvanásťročného brata a ako päť ročný sa už púšťal do Marka Twaina a Julesa Verna. Vyštudoval fyziku na vojenskej akadémii štátu južnej Karolína, The Citadel. Odslúžil si dve obdobia vo Vietname v pozemnej armáde Spojených štátov. Medzi inými bol vyznamenaný Záslužným leteckým krížom, Bronzovou hviezdou s „V“ a dvoma vietnamskými krížmi za statočnosť. Bol nadšencom pre históriu a písal aj baletné a divadelné kritiky. Miloval športy na čerstvom vzduchu ako lov, rybárčenie a jachting, aj doma, ako poker, šach, biliard a zbieranie fajok. Písal od roku 1977 a chcel pokračovať, kým mu klince nepritlčú veko na rakvu.
Do fantastiky vkročil románom zo sveta Howardovho Conana s názvom Conan the Defender (č. ako Conan ochránce, Mustang 1997). Nasledovalo ďalších šesť románov s legendárnym barbarom v hlavnej roli, vrátane prepisu filmového Conan the Destroyer z r. 1984 (č. ako Conan ničitel, Mustang 1995). V roku 1990 vydáva román The Eye of the World (č. ako Oko světa), prvý diel monumentálnej epickej fantasy ságy The Wheel of Time (č. ako Kolo času, postupne vyšlo vo vydavateľstvách Návrat (nekompletné), Fantom Print a najnovšie Laser-books). Séria sa časom rozrástla do mamutej 15 dielnej ságy, no žiaľ ako to už býva, s nevyrovnanými jednotlivými dielmi čo do kvality. V roku 1998 publikuje Jordan novelu New Spring vrámci Silverbergovej fantasy antológie Legends (č. vyšlo ako Předjaří IN: Legendy 2: Nové příběhy ze známých cyklů, Beta 1999). Neskôr novelu rozšíril a v roku 2004 vydal ako prequel celej série pod názvom New Spring: The Novel. Posledný Jordanom napísaný diel Kolesa času vychádza v roku 2005 pod názvom Knife of Dreams (č. ako Nůž snů). V roku 2007 Jordan zomiera a hrozí, že jeho Opus magnum ostane nedokončené. Našťastie sa v roku ságy ujíma Brandon Sanderson a na základe Jordanových poznámok dokončuje sériu troma románmi (The Gathering Storm (2009), Towers of Midnight (2010) a A Memory of Light (2013)). V roku 2019 mu posmrtne vychádza jeho prvý román Warrior of the Altaii, ktorý ležal v Jordanovom šuflíku takmer štyridsať rokov. Okrem diel, pod ktorými je podpísaný ako Robert Jordan, sa tiež venoval westernu a vymyslenému historickému žánru pod pseudonymami Reagan O'Neal, Jackson O'Reilly a Chang Lung.
Jordan zomrel 16. septembra 2007 na komplikácie vyplývajúce z mnohopočetného myelómu. Bol spopolnený a jeho popol pochovaný na cintoríne kostola sv. Jakuba v Goose Creek pri Charlestone v Južnej Karolíne.

Robert Jordan – Oheň z nebes
Pôvodný názov: The Fires of Heaven (1993)
Vydavateľstvo: Laser-books
Rok vydania: 2024
Vydanie: tretie
Jazyk: český
Počet strán: 808
Väzba: pevná / viazaná s papierovým obalom
Preklad: Dana Krejčová
ISBN: 978-80-242-9283-0
Odkazy:

Vydavateľstvo Laser-books.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB