Michal Březina - Není nebe nad Mexikem: Majský kult vs. Klára (recenzia)

Není nebe nad Mexikem je sice útla knižka, no nabitá vtipným, akčným a zároveň tajomným príbehom, ktorý ťa niekoľkokrát prekvapí. Viac v recenzii.
Lukáš Polák
Filmová história scifi
Poznáš situáciu, keď ti do ruky pristane kniha, ktorá ťa anotáciou vôbec neosloví a máš nepríjemný pocit, že nebude pre teba vhodná? Potom začneš čítať a zrazu ťa kniha nepustí. Prekvapí ťa, pohltí a doslova sa nevieš zastaviť v jej čítaní. Už si to zažil, že? Mne sa to stalo práve pri diele, ktoré ti teraz rozoberiem.
Svojská Klára so schopnosťou vidieť mŕtvych sa po stopách otca vyberie do Mexika, o ktorom si myslela, že je mŕtvy, no jej priateľ Jesus ju oboznámil o tom, že žije. Lenže po príchode do Mexika zistí, že Jesus nedávno zomrel, následne ju okradnú, potom prežije prestrelku medzi políciou a sektou a napokon stretáva Diega, ktorý jej povie, že sekta po nej túži, pretože je kľúčom k oživeniu temného boha, ktorý privedie svet do záhuby.
Není nebe nad Mexikem. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023).
Není nebe nad Mexikem. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023). / Zdroj Disclaimer
Rozprávať príbeh v prvej osobe býva riskantné, no tentokrát je to najväčším plusom knihy. Klára, ktorá ťa prevedie celou knihou, je zvláštna, sarkastická s drzým dôvtipom a dokáže každú situáciu prerozprávať takým štýlom, že nedokážeš prestať čítať.
Dej knihy je mimoriadne akčný. Doslova na každej stránke sa niečo deje. Prestrelky, mágia, temné božstva vstupujúce na tento svet či béčkové akčné motívy (babka strieľajúca z guľometu). Kniha má spád, neuveriteľné gule a nenájdeš v nej štrbinu vaty.
Spisovateľký um Michala Březinu je na vysokej úrovni. Dokázal vdýchnuť život ženskej postave (o to väčšia poklona, že ide o opačné pohlavie), premenil Kláriné vyjadrovanie na hotovú pascu na oči, ktorá nie je schopná prepustiť svojho čitateľa a núti ho obracať stránku za stránkou.
Michal Březina
_
Michal Březina (1977) je český autor science fiction a hororu. Narodil sa v Aši a v súčasnej dobe žije v Sokolove. V bujarej mladosti cestoval stopom po Európe za výdatnými zážitkami, z dlhej chvíle besnil v niekoľkých metalových kapelách, po trvalom usadení v rodinnom živote spolupracoval s e-magazínmi Sci-fi svet Vanili alebo Howard. So zápalom sa v súčasnej dobe venuje počítačovej grafike, podieľa sa na podobe hororového časopisu Krátky rez alebo slovenského e-magazínu Charon.
Za jeho literárnu prvotinu možno považovať knihu Pošuci z galaxie Real (2010), ktorá však bola na jeho žiadosť o niečo neskôr stiahnutá z predaja. Nasledovala dvojica útlych scifíčok Poslední případ Maxmiliána Grófa (2011) a Jenee z Tiberanu (2012), oboje z vydavateľstva Nová Forma, humorná scifi Měsíční deník (2016, CPress) a antológia štyroch poviedok Uchovej mou duši, ktorá vyšla v podobe ebooku. Od roku 2021 mu vo vydavateľstve Golden Dog postupne vyšli zbierka voľne prepojených textov o vesmírnom veteránovi Billovi Cowenovi s názvom Do smrti daleko (2021) a hororový mexický roadtrip Není nebe nad Mexikem (2023). Ten istý rok mu zároveň vyšla vo vydavateľstve Laser-books časovka Zlé časy.

Záver: Není nebe nad Mexikem je sice útla knižka, no nabitá vtipným, akčným a zároveň tajomným príbehom, kde sa mieša majská mytológia, akčné scény ako z béčkového filmu s jemne mysterióznym nádychom a celý príbeh je prerozprávaný humorným a svojským jazykom. Jediná vec, čo jej chýba, je povestná čerešnička na vrchole torty v podobe šialeného záveru, pretože záver v knihe mi prišiel „nemastný-neslaný“. Je to však len drobnosť a knihu odporúčam!

Hodnotenie: 90 %

Michal Březina - Není nebe nad Mexikem
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 192
Väzba: brožovaná
Obálka/ilustrácia: Michal Březina
ISBN: 978-80-88067-75-7

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme českému vydavateľstvu Golden Dog.
Vydavateľstvo Golden Dog
Vydavateľstvo Golden Dog Disclaimer

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB