Tom Gottwald – Polibek Choroby: Dostane hororový vírus aj čitateľa? (recenzia)

Tom Gottwald namiešal divoký žánrový koktejl. Výpravný horor na Sibíri, kriminálka či hard scifi o stroskotaní mimozemskej civilizácie. Môže to spolu fungovať?
Lukáš Polák
Filmová história scifi
Na Sibíri sa šíri vražedná choroba, ktorá zanecháva na obetiach fľaky akoby po bozkoch. Prípadu sa najprv ujal inšpektor, ktorého prepadol zlodej, ukradol mu valček do fonografu a zabil ho. Následne po ňom ho zdedí mladý inšpektor, ktorý sa púšťa do vyšetrovania.
Polibek Choroby. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023).
Polibek Choroby. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023). / Zdroj Disclaimer
Prvé stránky vo mne prebudili zmiešané pocity. Na jednej strane sa mi páčila vytvorená záhada okolo choroby alebo aj samotnej smrti inšpektora, čiže pomyslený príbehový háčik sa zaryl, no na druhej strane sa text ťažko čítal a nedokázal ma úplne chytiť. Či už stavbou vety alebo archaickými výrazmi, ktoré ma vyhadzovali z textu.
Keď som prekročil prvú stovku strán, kniha ma dokázala pohltiť. Bavila ma hlavne mysteriózna rovina ohľadom choroby. Na telách obetí sa vyskytovali fľaky podobné pusinkám, nakazení sa cítili šťastní a chceli s veľkou eufóriou nakaziť ďalších ľudí a dokonca im aj sama nemoc povedala svoje meno. Vo víziách chorých to bola krásna žena s menom Choroba.
V polovici knihy sa k dvom dejovým líniám (vyšetrovanie v súčasnosti a expedícia na Sibíri v minulosti) pridala tretia, priamo z kozmu. Prišla mi ako päsť na oko. Do mysteriózneho výpravného hororu na štýl Terroru a krimi trileru pribudlo hard scifi. Už sa mi príbeh začínal zdať prekombinovaný. Akoby sa autor nevedel rozhodnúť, ktorou cestou ísť.
Záver knihe pomohol. Zaplátal dejové trhliny a priniesol finále v podaní čistokrvného scifi, ktoré síce prinieslo až „filozofickú“ náladu, no zároveň zvrat definitívne zabil hororovú temnotu budovanú počas prvej polovice knihy.
Záver: Polibek choroby je sprcha nápadov – dobrodružný a výpravný horor zo Sibíri, scifi o stroskotaní mimozemskej entity, vírusový triler, kriminálka, odvážna variácia na Frankensteina a myšlienkovo hlbšie hard scifi. Keby sa autor vrhol na jednu časť a tú vypitval, odporúčam tú prvú zmienenú, mohla to byť vynikajúca kniha na štýl Terroru, len na Sibíri s apokalyptickým nádychom, lenže takto dielo pôsobilo prekombinovane a nedržalo pokope. Niekedy je menej viac. Tejto knihe by práve „menej“ prospelo.

Hodnotenie: 60 %

Tom Gottwald - Polibek Choroby
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 252
Väzba: brožovaná
Obálka/ilustrácia: Jiří Arbe Miňovský
ISBN: 978-80-88635-18-5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme českému vydavateľstvu Golden Dog.
Vydavateľstvo Golden Dog
Vydavateľstvo Golden Dog Disclaimer

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB