Beetlejuice (1988)

Nedávno zosnulý pár z Nového Anglicka v USA požiada trochu šialeného démona a exorcistu v jednom, aby im pomohol zbaviť sa rodinky z New Yorku, ktorá sa zabývala v ich domčeku.

Info

Slov. názov Beetlejuice
Orig. názov Beetlejuice
Hodnotenie 80 % (1 hodnotení)
Anotácia Nedávno zosnulý pár z Nového Anglicka v USA požiada trochu šialeného démona a exorcistu v jednom, aby im pomohol zbaviť sa rodinky z New Yorku, ktorá sa zabývala v ich domčeku.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Filmová história scifi

Minirecenzie

B.T. Niromwell @Niromwell 10.10.2024
8
Beetlejuice je ďalším úžasným spooky filmom, ktorý si treba pozrieť v správnej halloweenskej alebo jesennej nálade, ale zároveň je viac ako to. Stále sa neviem rozhodnúť, či by som ho mohla označiť ako rodinný film, ale podľa mňa sa deti dožadujú strachu a jemne nechutných vtípkov priam ešte viac ako dospelí, a tak poviem áno, kľudne ho naservírujte aj deťom! Ak neujdú pri prvých scénach, môžu s vami smelo pozerať ďalej. Nemyslím, že je v tomto filme nejaký väčší trigger , strach je založený na nie veľmi krvavých, skôr podivných kulisách s veľmi organivcky vyzerajúcimi maskami. Veľmi ma potešil príbeh, lebo samotná zápletka podľa mňa srší nápadmi. Manželský sa cestou domou zabije, ale nevšimne si to, a tak len po čase si uvedomuje, že sú obaja mŕtvi. Ako sa s tým vyrovnávajú? Koľko byrokracie byrokracie s tým súvisí? (Spoiler alert – veľa a budú o tom krásne vtipy!) Neskôr sa cesty duchov tohto pomerne nudného páru spoja s cestami rodiny, ktorá sa nasťahuje do ich bytu – a je to krásna zmeska rôznych charakterov, čiže o podarené postavičky sa filmoví tvorcovia naozaj postarali. Vaše srdce si najskôr získa Wynona Rider ako mladá teenage rebelka, ktorá sa snaží prežiť, že sa jej otec znovu oženil s veľmi svojskou osobou a teraz sa spolu pokúšajú žiť ako rodina. A keď sme pri skvelých nápadoch a postavičkách – Beetlejuice je ten najsympatickejší nesympaták, tancujúci na hrane klaďasa a záporáka, ale na tej dobrej strane sa nikdy pridlho neohreje. Páči sa mi, ako tu bol využitý starší motív na privolávanie Bloody Mary (stačí trikrát povedať jej meno a zjaví sa), lenže v skvelom novom šate. Film je pomerne krátky, takže si na jeho pozretie nemusíte vyhradiť veľa času a zároveň sa v konečnom dôsledku radí do kategórie feel-good, takže vás správne navnadí a keď skončí, môžete radostne pokračovať so životom. I keď, prekvapivo, nejaké zamyslenie sa predsa len vyprovokuje.

Obrázky