Šťastná trinástka pre knieža pekelné? (recenzia)

Na poslednom Comics Salóne som si zaobstaral prvotinu Radoslava Kozáka aj s pekným venovaním. Ďakujem. Z celej zbierky som predtým poznal len jednu poviedku, ktorá sa v roku 2020 umiestnila v MCF, a teda som bol zvedavý na ďalšie jeho výtvory. Poďme sa na ne mrknúť mojím subjektívnym očkom.
Slav Orim
Podporte scifi.sk
Na poslednom Comics Salóne som si zaobstaral prvotinu Radoslava Kozáka aj s pekným venovaním. Ďakujem. Z celej zbierky som predtým poznal len jednu poviedku, ktorá sa v roku 2020 umiestnila v MCF, a teda som bol zvedavý na ďalšie jeho výtvory. Poďme sa na ne mrknúť mojím subjektívnym očkom.
Trinásť balád pre Lucifera - Obálka Obálka zbierby - Trinásť balád pre Lucifera
Trinásť balád pre Lucifera - Obálka Disclaimer
Trinásť balád pre Lucifera: Poriadne atmosférické entreé s ponukou, ktorá sa neodmieta. Teda skôr – nedá sa odmietnuť. Zlo veru nepozná spravodlivého človeka. Pred ním sme si všetci rovní.
9/10
Koľajnice osudu: Tragický príbeh beží v dvoch rovinách. Tajuplný vlak, čierna pasažierka a svedomie, po ktorom zostane len lepkavá tmavá škvrna.
8/10
Dokonalý koniec: Človek-umelec vraj potrebuje múzu, aby mohol „dokonale“ tvoriť. Nuž čo ale, ak tá múza je len parazit, ktorý vyžiera a napokon zahubí svojho hostiteľa, aby sa neskôr vrhla na iného „umelca“!? Apropo, magnety sa odpudzujú rovnakými pólmi.
10/10
Diablove ruky: Spočiatku mi to navodilo dojem takého „kingovského dotyku“. Tento dojem žiaľ časom vyprchal a ostala akási zmeska prapodivného „mačkohororu“ na pokraji halucinácií a bdelosti. Logika v príbehu tiež dosť čapce na všetky štyri labky.
6/10
Odtlačok: Kedysi dávno som videl niečo podobné v TV programe – „Verte – Neverte“ a verím, že sa tým aj autor inšpiroval. Nesedelo mi správanie novinára (podľa opisu má mať predsa silnú a šikovnú myseľ), ktorý reaguje naozaj ako nejaký infantilný retard.
5,5/10
Spovedné tajomstvo: Výborne desivá atmosféra a spoveď „vice versa“, kde sa napokon spovedá spovedník. Nebyť nešikovného záveru, bola by to desiatka.
8/10
Barbiturátová bábika: Dej poviedky pendluje medzi realitou a fantazmagóriou až tak, že som nevedel, či sa všetko udialo alebo nie. A miestami z toho až mrazí. Ešteže sa nehrám s bábikami. A ozaj – drogy sú zlé!
8/10
Balada o Robertovi Johnsonovi: „Skutočný“ príbeh o skutočnom legendárnom hudobníkovi podaný priamo diabolsky. (Naozaj som googlil).
10/10
Septembrový muž: Pri prvom čítaní pred štyrmi rokmi som napísal k poviedke toto: „Nechutný hororový životopis muža, ktorého osudom sa stal prvý jesenný mesiac. Autorov zámer znechutiť čitateľa (ak to teda bol zámer) sa vydaril. Do textu je vhodených aj pár zamyslení a nejaký ten odkaz, ale stačí to? 6,5/10
Po druhom čítaní s tým viacmennej stále súhlasím, akurát, že pridám pol boda.
7/10
Diablova pec: „Pekelný ražeň“ s pekelným vedúcim a gurmánske dobroty pripravované s príspevkom jeho podriadených. Akčné finále sa prehupne do happyendu, ak sa to dá tak nazvať.
8/10
Dvere: Dverofóbia v praxi. Strach previazaný strachom v príbehu kypiacim slovami, napísanom v prítomnom čase a s krívajúcou logikou... To všetko spolu rozbíja akciu a napätie. Pre mňa zaujímavé slovné cvičenie a nič viac.
4/10
Melódia zla: Psychedelický príbeh pyromana poprepletaný viacerými dejovými líniami sa čiastočne topí v porciách vaty utlmujúcich akciu. Dej napokon aj tak vykypí do veľkého finále.
8/10
Fidlikant: Pokus o sugestívnu záverečnú poviedku čiastočne vyšiel a čitateľa vytrhne z jeho komfortnej zóny. Fidlikant je už taký a len na ňom záleží, na čiu dušu ukáže prstom.
8/10
Knižky debut autorovi vcelku vyšiel dobre. Poviedky majú miestami zaujímavé nápady, ale na druhej strane - aj kolísavú úroveň. Mal som pocit, že vlákno, nahodené v prvom príbehu, sa nepodarilo prevliecť konzistentne všetkými trinástimi očkami. Štylisticky je kniha zaujímavá, i keď dosť často príliš kyprá a vatovitá. Možno niekedy menej je naozaj viac. Kvitujem aj tematické ilustrácie od Beáty Juritkovej.
Celkové hodnotenie: 7/10

Radoslav Kozák - Portrét
_
Radoslav Kozák sa vo svojich dielach zameriava na temné príbehy. Dôraz kladie na ponurú atmosféru a psychologický horor. Okrem svojej debutovej zbierky Trinásť balád pre Lucifera publikoval aj vo viacerých antológiách (Fantázia 2020, Slovenské Temno, Kronika smrti...) a časopisoch (Charon, Jupiter, XB-1). V pozícii editora sa podieľal na antológiách Krvavé Považie, Kronika smrti a nadchádzajom {i,Bulvári bizarností. Je šéfredaktorom časopisu Charon, moderuje podcast Pitevňa a prsty má aj v novom audiobookovom vydavateľstve Korvus Media.


Radoslav Kozák - Trinásť balád pre Lucifera
Vydavateľstvo: Príbeh
Rok vydania: 2024
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 344
Väzba: pevná / viazaná
Obálka a ilustrácie: Beáta Juritková
ISBN: 978-80-275-2198-2


Odkazy

Slav Orim

Slav Orim

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB