Báje o hadím srdci (2019)

Veľký román stredoeurópskej fantastiky. Radek Rak sa vo svojom románe ponára do mytológie dávnej Haliče, v ktorej historické postavy a udalosti obrastajú legendami. Sledujeme osudy mladého Jakuba Szelu, ktorý sa stane zbojníkom a vodcom sedliackej vzbury proti šľachte v roku 1846. Rakova kniha vša...

Info

Slov. názov Báje o hadím srdci
Orig. názov Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Veľký román stredoeurópskej fantastiky. Radek Rak sa vo svojom románe ponára do mytológie dávnej Haliče, v ktorej historické postavy a udalosti obrastajú legendami. Sledujeme osudy mladého Jakuba Szelu, ktorý sa stane zbojníkom a vodcom sedliackej vzbury proti šľachte v roku 1846. Rakova kniha však čitateľom oveľa skôr než historické fakty približuje potrebu mýtu a mýtického rozprávania, ktorého sa moderná spoločnosť vzďaľuje. Pohybujeme sa v nej na pomedzí dejín a mytológie - zdanlivo mŕtve veci ožívajú, do osudov ľudí zasahujú víly a múdre hady. Zároveň však príbeh Jakuba Szelu rozpráva o sociálnej nespravodlivosti, čo je aktuálne snáď v každej dobe. Radek Rak napísal román o dobre a zle, ktoré sa skrýva v každom z nás, o nerovných príležitostiach, o Haliči a Poľsku – a to všetko nezvyčajne farbistým jazykom.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Filmová história scifi

Články

To najlepšie za rok 2023: Prekladová Fantasy tvorba

Najlepšie dospelácke fantasy knihy za rok 2023 v slovenskom a českom preklade! A že ich teda nie je málo! Ktoré z nich ste čítali vy?

0 komentárov

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

0 komentárov