To najlepšie za rok 2023: Hororová literatúra

Množstvo vydaných hororových kníh, najmä v českom preklade, má rok od roku stúpajúcu tendenciu a v roku 2023 prvý raz prekonal magickú hranicu sto. Vybrať z takého množstva tie najlepšie diela bolo naozaj ťažké, no snáď sa nám to podarilo :) Best of prekladový horor za rok 2023 :)
cyberstorm
Filmová história scifi
Literárnemu hororu sa tento rok viac než darilo. Na pomoc si vezmem štatistiku od Milana Žáčka, prekladateľa a majiteľa vydavateľstva Carcosa, podľa ktorého minulý rok vyšlo v českom alebo slovenskom jazyku 111 hororových titulov. Bohaté zastúpenie mali zbierky (14 kníh) a antológie (10 kníh), pričom drvivá väčšina titulov vyšla v českom jazyku.
Za úspech hororovému žánru môžeme ďakovať samotným vydavateľstvám, či už Fobosu, ktorý spadá pod giganta Knihy Dobrovský, ale alebo menším a temnejšie zameraným vydavateľstvám ako napríklad Carcosa, Golden Dog, Medusa alebo Gnóm! Samozrejme, svoje tituly vydali aj Host, Laser-books, či Argo, no práve predchádzajúcu štvoricu môžeme považovať za ťažné kone hororu.
Ak by sme mali menovať konkrétnejšie, tak veľmi potešilo vydanie Kingovho Cyklu vlkolaka i Barronovho románu Černá tma zapomnění, v ktorom prehlbuje svoj loveraftovský mýtus o Deťoch starej pijavice, no rozhodne nesmieme obísť ani Heuveltovo Echo či Slnečné hodiny od Shirley Jackson, jednej z prvých románových autoriek literatúry strachu. Hrôze poviedkový rozsah svedčí, takže na svoje si prišli aj fanúšikovia kratších prác, či už od klasických autorov ako je Bloch a Campbell alebo po moderných majstrov ako Evenson, Mort či Langan.
Z uvedeného množstva sme sa spolu s našimi expertmi na literatúru hrôzy snažili vybrať tie najlepšie tituly...a musíme uznať, že nám hororový Best of celkom narástol. V zozname sú uvedené výhradne slovenské alebo české preklady zahraničných diel. Pôvodné slovenské či české horory, ako napríklad najnovšieho Kariku, rozlúčkovú zbierku Marka Epochu či antológiu Krvavé Považie, môžete nájsť v zoznamoch zameraných na najlepšie knihy slovenských, resp. českých autorov.

ROMÁNY


Černá tma zapomnění. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023)
Černá tma zapomnění. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Laird Barron - Černá tma zapomnění (Laser-books, 2023)
Don Miller žije v šťastnom manželstve so ženou, ktorá je pre neho všetkým. Zároveň však celý život trpí záhadnými výpadkami pamäti a len zriedkakedy sa rozpomína na niektoré podivné príhody z ich spoločnej minulosti. Až na sklonku života Don odhaľuje, prečo sa vlastne bojí tmy, prečo ho tak desia dvere do pivnice vo vidieckom dome, ktorý jeho manželka zdedila, a čo všetko sa skrýva v okolitých lesoch. Laird Barron predkladá v tomto románe zatiaľ najkomplexnejší obraz svojho lovecraftovského hororového mýtu o bytostiach z iného sveta, nazývaných „Deti Starej pijavice“, ktorý načrtol už v niekoľkých kultových poviedkach.

Invaze zlodějů těl. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Invaze zlodějů těl. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jack Finney - Invaze zlodějů těl (Fobos, 2023)
Jedného tichého večera odhalí doktor Miles Bennell desivú skutočnosť. Pokojné kalifornské mestečko Mill Valley, kde žil a pracoval celý život, sa pomaly, ale iste mení. Neznáma hrozba z vesmíru prenikla do samého srdca jemu známeho sveta a mimozemské formy života pokradmo zaplavujú telá a mysle jeho susedov a priateľov.
Nezostáva nič iné, len sa postaviť protivníkovi, pred ktorým nemožno utiecť. A nebezpečenstvo sa môže skrývať za každou známou tvárou...
Román, ktorý prvýkrát vyšiel v roku 1955, je klasickým príbehom o mimozemskej invázii a víťazstve ľudského ducha nad neviditeľným nepriateľom. Stal sa tiež predlohou pre niekoľko úspešných filmových spracovaní.

Crota. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023).
Crota. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023). / Zdroj Disclaimer
Owl Goingback – Crota (Golden Dog, 2023)
Šerif Skip Harding vyšetruje dvojnásobnú vraždu, ktorá otriasla pokojným mestečkom Logan v štáte Missouri. Masakre sa zdajú byť príliš brutálne na to, aby ich spáchal človek. Bol to medveď? Ale v oblasti žiadni medvede nie sú...
Telá sa kopia a Skip čoskoro zisťuje, že proti tomuto nepriateľovi sú guľky k ničomu. Iba s pomocou ochrancu parku Jaya Little Hawka a múdrosti lakotského šamana Georgea Strong Eagla sa mu môže podariť netvora zastaviť skôr, než bude neskoro. Príbeh mieša prvky akcie, hororu a indiánskej mytológie. Román získal cenu Brama Stokera za najlepšiu prvotinu a bol finalistom aj v kategórii Najlepší román.

Echo. Prvé české vydanie (Argo, 2023).
Echo. Prvé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Thomas Olde Heuvelt – Echo (Argo, 2023)
Echo Thomasa Olde Heuvelta je mrazivý triler o posadnutosti a nezlomnej sile prírody. Nicka Greversa a jeho horolezeckého partnera Augustina to ťahá na Maudit, odľahlú horu vo švajčiarskych Alpách. Informácií o nej je málo a okolie je nezvyčajne tiché. Keď horolezci vstúpia do priľahlého údolia, zmocní sa ich zlovestný pocit, že nie sú sami. Krátko nato je Augustín mŕtvy a Nick sa prebudí z kómy, zmrzačený, s tvárou omotanou obväzmi. Čaká ho náročná rekonvalescencia, ale čoskoro si uvedomí, že trauma z nešťastnej udalosti nie je to jediné, čo ho prenasleduje. Niečo sa v ňom prebudilo...
Thomas Olde Heuvelt sa v knihe Echo prekonáva. Strhujúca kniha, ktorá vás od prvej desivo napínavej scény úplne pohltí.

Sluneční hodiny. Prvé české vydanie (Argo, 2023)
Sluneční hodiny. Prvé české vydanie (Argo, 2023) / Zdroj Disclaimer
Shirley Jackson - Sluneční hodiny (Argo, 2023)
Román, ktorý začína aj končí ťažko vysvetliteľným úmrtím a v ktorom sa prejavuje autorkin niekedy až zlomyseľný zmysel pre humor, tak typický pre jej zbierku poviedok Lotérie. Rodina Halloranovcov žije v Halloranskom sídle, postavenom otcom tetušky Fanny. Jeho duch sa však jednej noci zjaví s oznámením, že nastáva koniec sveta a ušetrení budú práve len obyvatelia sídla. Lenže pred nedávnom zomrel hlavný dedič Lionel Halloran – a jeho matka Orianna sa rozhodla všetkých príbuzných z domu vystrnadiť…

Sukuby. Prvé české vydanie (Carcosa, 2023)
Sukuby. Prvé české vydanie (Carcosa, 2023) / Zdroj Disclaimer
Edward Lee – Sukuby (Carcosa, 2023)
Právničke Ann Slavikovej sa zdajú desivé sny s temným sexuálnym nábojom. Vracia sa v nich do minulosti: na svet privádza svoju dcéru Melaniu a zároveň je stredobodom pozornosti záhadných postáv v plášťoch, ktoré sa chlípne pohrávajú s jej telom… V súčasnej realite oslavuje Ann úspechy v práci, s dnes už sedemnásťročnou Melaniou a svojim partnerom básnikom Martinom plánuje výlet do Paríža. Lenže radostné očakávania jej kalí ona opakujúca sa nočná mora, ktorá ju nakoniec doženie k návšteve psychiatra… a minulosť o sebe dá vedieť aj tým, že zmätenú Ann nečakane privolá do jej rodného mestečka Lockwoodu, strateného kdesi v lesoch, v revíri vidriakov a podivu spoločenstvo.
Súbežne s týmto všetkým sa v končinách neďaleko Lockwoodu chce dostať na slobodu dvojica nebezpečných zriadencov liečebne pre choromyseľných. Akú má ich urputná snaha súvislosť s Ann? A ako so všetkým súvisí blížiaca sa rovnodennosť a fakt, že v noci na všetko pozerá ružovkastý mesiac?

Noc žen. Prvé české vydanie (Maťa, 2023).
Noc žen. Prvé české vydanie (Maťa, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jack Ketchum - Noc žen (Maťa, 2023)
Kniha je poctou Romerovým filmom Noc oživlých mŕtvol a Úsvit mŕtvych, krvilačnými "zombie" sa však stávajú výhradne ženy, ktoré sa nadýchali podivnej chemikálie.
A ako pri každej Ketchumovej knihe, tak aj tu nás čaká brutálna jazda od začiatku až do konca, bez dlhých úvodov a vaty.

Cyklus vlkodlaka. Prvé české vydanie (Beta, 2023)
Cyklus vlkodlaka. Prvé české vydanie (Beta, 2023) / Zdroj Disclaimer
Stephen King - Cyklus vlkodlaka (Beta, 2023)
Prvý výkrik sa ozval od zasneženého železničiara, ktorý cítil, ako sa mu tesáky zahryzli do krku. Ďalší mesiac sa ozval výkrik extatickej agónie napadnutej ženy v jej útulnej spálni.
Teraz sa scény neuveriteľnej hrôzy objavujú zakaždým, keď na odľahlé mainské mestečko Tarker Mills zasvieti spln. Nikto nevie, kto bude napadnutý nabudúce.
Jedno je však isté. Keď mesiac priberie, Tarker Mills zachváti ochromujúci strach. Vo vetre je totiž počuť skučanie, ktoré pripomína ľudské slová. A všade naokolo necháva stopy netvor, ktorého hlad nemožno ukojiť…

Rezavé panny. Prvé české vydanie (Medusa, 2023).
Rezavé panny. Prvé české vydanie (Medusa, 2023). / Zdroj Disclaimer
Gwendolyn Kiste - Rezavé panny (Medusa, 2023)
Leto roku 1980, Cleveland, Ohio. Phoebe a jej kamarátka Jacqueline práve ukončili strednú školu, ale ich budúcnosť je temná a neistá. Továreň za továrňou zatvára a rodiny čelia nezamestnanosti a chudobe. Dievčatám z Denton Street sa však deje niečo ešte horšie. Ich telá sa záhadne premieňajú. Hrdzavejú im kosti. V okolí sa to preto hemží zvedavými turistami, lekármi a vládnymi zamestnancami s podozrivými úmyslami. Phoebe je jasné, že musí niečo podniknúť, aby hrdzavým pannám pomohla a odhalila ich tajomstvo.
Kniha, za ktorú Gwendolyn Kiste získala Cenu Brama Stokera za najlepší románový debut a Cenu This Is Horror za najlepší román.

Orgie v chomoutu. Prvé české vydanie (Carcosa, 2023)
Orgie v chomoutu. Prvé české vydanie (Carcosa, 2023) / Zdroj Disclaimer
Carlton Mellick III - Orgie v chomoutu (Carcosa, 2023)
Ste nezadaný mladý muž, ktorý žije bohémskym, až zhýralým životom. Uprostred noci vám pri dverách zazvonia dvaja policajti so zatykačom. Nechápete prečo. Nespomínate si, že by ste sa dopustili niečoho nekalého. Pred väzbou vás môže zachrániť jediné – nechať sa odviezť do dediny v lese, kde už je všetko pripravené na svadbu, na vašu svadbu, a pojať za manželku ženu, ktorú vôbec nespoznávate. Ona sa teší, teší sa aj jej početné prapodivné príbuzenstvo. Usmievajú sa, ale čoskoro začnú ceriť zuby, ktoré vedia riadne hrýzť.
Carlton Mellick III, inšpirovaný Procesom Franza Kafku, ponúka ďalšie zo svojich groteskných dobrodružstiev, tentoraz s ľahkým odkazom k románu Zbúchol som Satanovu dcéru (tajomná žena so znenazdania prihlási ako partnerka nič netušiaceho mladíka, ktorý doteraz viedol spokojný staromládenecký život)a k poviedke „Strašidelná vagína“ (bizarná výprava do končín, kam sa človek bežne nepozrie).
Orgie v chomúte nie sú romantická komédia, ide skôr o vzťahovú dystopickú nočnú moru rozoberajúce veci, z ktorých hociktorému mužovi bude tuhnúť krv žilách.
Toto by ste naozaj nechceli

Sen Ockerwee. Druhé české vydanie (Argo, 2023)
Sen Ockerwee. Druhé české vydanie (Argo, 2023) / Zdroj Disclaimer
Sen Ockerwee. Druhé české vydanie (limitovaná edícia) (Argo, 2023)
Sen Ockerwee. Druhé české vydanie (limitovaná edícia) (Argo, 2023) / Zdroj Disclaimer
George R. R. Martin - Sen Ockerwee (Argo, 2023)
Abner Marsh, mohutný riečny lodník s prešedivenými vlasmi, sa ocitne v dosť bezútešnej situácii: v roku 1857 mu totiž zima zničila schátranú flotilu. Aristokrat Joshua York mu navrhne, že od neho kúpi polovičný podiel v jeho spoločnosti a poskytne mu zlato potrebné na stavbu najrýchlejšieho parníka na Mississippi. Pre Abnera to znamená splnený sen. Až keď sa nový majestátny parník Fevre Dream vydá na prvú plavbu, Abner zisťuje, že jeho spoločník je v skutočnosti upír a že jeho plán dostať sa do dejín ako kapitán najrýchlejšieho riečneho parníka musí ustúpiť Yorkovej podivuhodnej misii. Yorkovým úmyslom je pribrať na palubu príslušníkov svojej prastarej a hanobenej rasy a zbaviť ich dedičstva krvilačného násilia. Najskôr však musí premôcť skazeného, no mocného pána krvi, ktorý naňho čaká na polorozpadnutej plantáži. Abner Marsh sa rozhodne pri svojom spoločníkovi vytrvať. Zrejme nie celkom si uvedomuje, čomu všetkému bude musieť počas tejto neobyčajnej plavby čeliť...

Lesní duch. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023)
Lesní duch. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023) / Zdroj Disclaimer
Graham Masterton: Lesní duch (Golden Dog, 2023)
Súčasná Amerika. V lese pri skautskom tábore je nájdených pätnásť skautov a sedem ich vedúcich - všetci spáchali samovraždu. Jeden z mŕtvych chlapcov je priateľom Sparkyho Wallace, ktorého otec Jack vedie v Chicagu poľskú reštauráciu. Jack objaví súvislosť medzi samovraždami a smrťou vlastného dedka, ktorý sa zabil v Kampinoskom pralese v Poľsku, keď počas druhej svetovej vojny bojoval proti nacistom. Jack a Sparky sa spoločne vydávajú do Poľska, aby odhalili desivé tajomstvo. Čo spôsobuje nezvládnuteľnú paniku ľudí v lese? Aby sa im to podarilo, musí hrôzu zažiť na vlastnej koži a dostať sa až na samú hranicu šialenstva.

Dobří sousedé. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Dobří sousedé. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
Adam Nevill - Dobří sousedé (Fobos, 2023)
Peňazí je málo a ich nový domov potrebuje rekonštrukciu. Nachádza sa ďaleko na vidieku anglického juhozápadu a na konci jeho záhrady sa rozprestiera prastarý les. Tom a jeho rodina sú na míle ďaleko od všetkých známych. Jeho žena Fiona nikdy nebola presvedčená, že kúpa domu v aukcii, ktorý zhltne tak veľa peňazí, bola dobrý nápad. Nielen preto, že v ňom predchádzajúci majiteľ spáchal samovraždu. A nikto nedokáže vysvetliť prečo.
Sotva prekročia prah a už v priebehu niekoľkých dní začnú nepriateľské hádky so starším párom zo susedného domu. Tomove sny o budúcom šťastí sa začínajú kvôli eskalujúcim rozbrojom rozplývať. Tom je čím ďalej izolovanejší a utrápenejší, riskuje stratu domova, tých najbližších aj svojho rozumu. Pretože predsa len blázon by si mohol myslieť, že tí čudáci na druhej strane živého plotu majú nadprirodzené schopnosti.

ZBIERKY POVIEDOK


Severoamerické jezerní příšery. Prvé české vydanie (Host, 2023)
Severoamerické jezerní příšery. Prvé české vydanie (Host, 2023) / Zdroj Disclaimer
Nathan Ballingrud - Severoamerické jezerní příšery (Host, 2023)
Skrytý poklad amerického hororu.
Severoamerické jazerné príšery sú súborom deviatich poviedok, v ktorých sa Nathan Ballingrud vydáva na prieskum temných končín ľudskej duše, do podivného sveta, ktorý sa vzpiera snahám o pochopenie a nastolenie rádu. V hlavnej úlohe tu vystupujú príšery všetkého druhu – skutočné i vymyslené, príšery v nás aj mimo nás. Knihou prestupuje zúfalstvo súčasného žitia, bolesť, ale aj súcit a láska, to všetko v občas nadprirodzenom háve, ktorý však nepredstavuje hlavný zdroj desivosti.
Ballingrudova debutová zbierka hneď po vydaní v roku 2013 zaznamenala značný ohlas a získala Cenu Shirley Jackson a nomináciu na niekoľko ďalších prestížnych žánrových cien. Toto je literárny horor najvyššej akosti, mozaika drobných umeleckých diel temných tónov ako stvorená pre čitateľov, ktorí sa vo fantázii radi vydávajú na dobrodružné výpravy mimo svojej komfortnej zóny.

Tajemství červa. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Tajemství červa. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
Robert Bloch - Tajemství červa (Fobos, 2023)
Dvadsať poviedok z pera autora presláveného Psycha, ktorý na začiatku svojej literárnej kariéry písal kratšie prózy v duchu H. P. Lovecrafta. Základ zborníka tvoria príbehy z tridsiatych rokov minulého storočia, ktoré vychádzali na stránkach časopisu Weird Tales. V nich Bloch zvoľna sa rozvíjajúcu lovecraftovskú mytológiu obohatil o nový prvok – tajuplný zväzok Tajomstva červa (De Vermis Mysteriis), dnes už neoddeliteľnú súčasť tohto kultúrneho fenoménu.
Hrdiny Blochových príbehov sú často učenci, cestovatelia a dobrodruhovia, ktorí sa napriek všetkým rizikám snažia odhaliť tie najväčšie tajomstvá ľudskej existencie.
Skoré atmosférické texty dopĺňa niekoľko dlhších farbistých a svižnejších prác z rokov štyridsiatych a päťdesiatych a celok tvorí makabrózne kompendium, ktoré by si nemal nechať ujsť žiadny milovník temnej fantastiky prvej polovice 20. storočia.
S predslovom Roberta M. Price a doslovom Lina Cartera.

Děsivé důsledky. Prvé české vydanie (Fobos, 2023)
Děsivé důsledky. Prvé české vydanie (Fobos, 2023) / Zdroj Disclaimer
Ramsey Campbell - Děsivé dusledky (Fobos, 2023)
Prierez päťdesiatimi rokmi literárnych nočných môr, teda poviedkovým dielom jedného z najvýznamnejších súčasných autorov hororu, pre ktorých nie sú typické hektolitre krvi, kvílenie duchov ani hladné monštrá.
Autorovou doménou je naopak mestská aj vidiecka paranoja, nepokoj a tieseň, zničené vzťahy, desivosť cudzích miest a neznámych ľudí, hrôza každodennosti, nespoľahlivosť zmyslov. Z poviedok z rokov 1964 až 2012, ktoré autor sám vybral pre toto reprezentatívne vydanie, dýcha mrazivosť moderného života. Vďaka prenikavému pozorovaciemu talentu a schopnosti detekovať desivé prvky v tých najbanálnejších situáciách sa Campbell stal hlasom tichej hrôzy konca dvadsiateho storočia, veľmajstrom žánru, laureátom snáď všetkých hororových ocenení a britskou žánrovou ikonou, o ktorej však český čitateľ doposiaľ z nejakého záhadného dôvodu príliš veľa nevie.

Nový měsíc na vodě. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023) Obálka pre Mort Castle - Nový měsíc na vodě
Nový měsíc na vodě. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023) / Zdroj Disclaimer
Mort Castle - Nový měsíc na vodě (Golden Dog, 2023)
Vydavateľstvo Golden Dog v roku 2021 vydalo prvú samostatnú knihu Morta Castlea na českom trhu. Jednalo sa o horor Cudzinci. Keďže som si tohto autora veľmi obľúbil, je tu ďalšia kniha, tentoraz zbierka Mortových poviedok, a to rovno zbierka, ktorá získala v roku 2012 cenu Brama Stokera! Začítajte sa do poviedok, ktoré sa nedržia len hororového žánru, ale presahujú ho a ukazujú, akým skvelým a moderným autorom Mort Castle je.
Či už budete po zatváračke v zafajčenom jazzovom bare, kde takmer nikto nezomiera, na susednom ranči, ktorý vlastní netvor, alebo vo výťahu, kde na ďalšieho cestujúceho čaká zúrivá hrôza, rozpoznáte v týchto brilantných príbehoch svet, o ktorom ste si mysleli, že ho poznáte – a ešte temnejší svet, na ktorý nikdy nezabudnete. Zbierka Nový mesiac na vode je zbierkou Morta Castlea, kde predstavuje svoje najlepšie poviedky. Začítajte sa do krátkych príbehov muža, ktorý je označovaný za „nestora hororu“, „hororového Charlesa Dickensa hororu“ a „majstra súčasného hororu“.

Píseň, kterou se objasňuje svět. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2023)
Píseň, kterou se objasňuje svět. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2023) Disclaimer
Píseň, kterou se objasňuje svět. Prvé české vydanie - limitovaná edícia (Gnóm!, 2023)
Píseň, kterou se objasňuje svět. Prvé české vydanie - limitovaná edícia (Gnóm!, 2023) Disclaimer
Brian Evenson - Píseň, kterou se objasňuje svět (Gnóm!, 2023)
Zbierka dvadsiatich dvoch hororových poviedok amerického autora, ktorá s obľubou skúma hranice nášho vnímania reality, za čo bola ocenená nielen cenou World Fantasy Award, ale aj Shirley Jackson Awards.

Širá, masožravá obloha a další nestvůrné geografie. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Širá, masožravá obloha a další nestvůrné geografie. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
John Langan - Širá, masožravá obloha a další nestvůrné geografie (Fobos, 2023)
John Langan si v posledných niekoľkých rokoch právom vydobyl pozíciu jedného z najvýraznejších hlasov súčasnej hororovej literatúry, ktorého poviedka nemôže chýbať v žiadnej žánrovej antológii.
Do povedomia českých čitateľov sa zapísal predovšetkým románom Rybár, za ktorý získal v roku 2008 Cenu Brama Stokera. Kratší priestor poviedok a noviel však dáva ešte lepšie vyniknúť rôznym polohám jeho bizarnej predstavivosti, schopnej niekoľkými vetami navodiť mrazivú hrôzu a temnú atmosféru, alebo šokovať nečakaným zvratom a množstvom krvi.
Langan v nich vzdáva poctu klasikom hororu, ako sú Edgar Alan Poe so svojou slávnou Maskou červenej smrti (poviedka „Technicolor“) alebo H. P. Lovecraft a jeho kult Cthulhu („Mělčiny“). Servíruje aj originálnu zápletku kombinujúcu traumatické zážitky vojnových veteránov z amerického angažmánu v Iraku s večným a takmer vo všetkých kultúrach prítomným obrazom upíra. Robí to s majstrovstvami skúseného autora, ktorý miluje horor a rozprávanie, z ktorého bude čitateľov či poslucháčov ešte dlho mraziť v chrbte.

POVIEDOKOVÉ ANTOLÓGIE


Černá křídla Cthulhu 6. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023).
Černá křídla Cthulhu 6. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023). / Zdroj Disclaimer
S. T. Joshi (ed.) - Černá křídla Cthulhu 6 (Laser-books, 2023)
Šiesty zväzok kultovej série antológií, ktoré predstavujú tie najlepšie moderné lovecraftovské poviedky. S. T. Joshi, najväčší žijúci odborník na Lovecrafta a jeho dielo, opäť namiešal delirický koktail starých majstrov, vychádzajúcich hviezd i mien spojených doteraz s hororovým undergroundom. Skvelé čítanie pre fanúšikov diela H. P. Lovecrafta, vesmírnej hrôzy aj moderného hororu.

Prokletí: Antologie bajek nejtemnějších. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023)
Prokletí: Antologie bajek nejtemnějších. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Paul Kane & Marie O'Regan (eds.) - Prokletí: Antologie bajek nejtemnějších (Laser-books, 2023)
Dvadsať prekliatí, starých aj nových, od najpredávanejších fantasy autorov a autoriek, ako sú Neil Gaiman, Karen Joy Fowler, Christina Henry, M. R. Carey a Charlie Jane Anders. Spoločne s nimi zistíte, že kliatby majú najrôznejšie podoby a môžu sa stať každému, nielen tým, čo zápasia s neobľúbenými nevlastnými rodičmi… Nájdete tu jedinečné zvraty v kliatbách od rozprávkových klasík až po úplne nové zaklínadlá moderného sveta – očakávajte nové monštrá a mýty, rovnako ako zvraty v obľúbených bájkach. Príbehy, ktoré majú šokovať a príbehy s varovaním, príbehy monštier aj príbehy mágie!

Polské noční můry. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023).
Polské noční můry. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023). / Zdroj Disclaimer
Honza Vojtíšek (ed.) - Polské noční můry (Golden Dog, 2023)
Antológia Poľské nočné mory prináša sedemnásť poviedok súčasného poľského hororu. Odhaľujú pestrú paletu nahliadnutia za oponu tohto žánru. Mysteriózne príbehy, znepokojujúce stretnutia s javmi narúšajúcimi realitu, psychologické drámy, slovanský horor, atmosférické zápletky ponárajúce sa do tej najčiernejšej a najhlbšej temnoty či naopak stúpajúcej do kozmických výšin. Zdajú sa vám nočné mory? Poľskí autori a autorky vám nejaké ďalšie pridajú.

Poznámka pod čiarou:
Ak máte záujem o ďalšie knihy z oblasti temnej fantastiky či hororu, určite nevynechajte knižné odporúčania pre spooky season od BocianSary.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2023

To najlepšie za rok 2023: Filmy

Aké boli najlepšie fantastické filmy roku 2023 podľa redakcie scifi.sk? Čo sa nám páčilo zo žánrov science fiction, fantasy a horor?

To najlepšie za rok 2023: Hororová literatúra

Množstvo vydaných hororových kníh, najmä v českom preklade, má rok od roku stúpajúcu tendenciu a v roku 2023 prvý raz prekonal magickú hranicu sto. Vybrať z takého množstva tie najlepšie diela bolo naozaj ťažké, no snáď sa nám to podarilo :) Best of prekladový horor za rok 2023 :)

Best of 2023: Prekladová detská a Young Adult fantastika

Ak máte radi YA či detskú fantastiku, tak mrknite na náš zoznam Best of 2023, kde sme sa zo všetkých vydaných v minulom roku snažili vybrať tie najepšie tituly.

To najlepšie za rok 2023: Prekladová Fantasy tvorba

Najlepšie dospelácke fantasy knihy za rok 2023 v slovenskom a českom preklade! A že ich teda nie je málo! Ktoré z nich ste čítali vy?