Ukážka: Peter S. Beagle - Poslední jednorožec

Jednorožcov nikdy nie je dosť. Ani tých posledných od Petra S. Beagla. Aj preto vám prinášame ukážku z poradia už tretieho českého vydania tejto nádhernej knižky.
cyberstorm
Filmová história scifi
Poslední jednorožec. Obálka tretieho českého vydania (Argo, 2024)
Poslední jednorožec. Obálka tretieho českého vydania (Argo, 2024) / Zdroj Disclaimer
Posledný jednorožec, slávna kniha Petera S. Beagla plná poetiky, čarov a kúziel, v sebe skrýva aj veľa ľahko humorného nadhľadu, čo je natoľko nevšedná a pestrá kombinácia, že sa dodnes právom teší celosvetovej obľube. Však aj v českom preklade Michaela Bronca vychádza už tretíkrát. Hravý a pútavé jazyk urobil počas niekoľkých generácií z pútavého príbehu jednorožky pátrajúce po osudoch svojich stratených druhov kult. Veľkou mierou k tomu prispel aj rovnomenný animovaný film. Posledný jednorožec je románom pre čitateľov akéhokoľvek veku, stačí mať srdce na správnom mieste a chuť nechať sa očariť rovnako ako milióny čitateľov pred vami.


Peter S. Beagle
_
Peater S. Beagle je americký autor fantasy, v súčasnosti jedna z najvýraznejších tvárí žánru. Narodil sa 20. apríla 1939 v New Yorku. Spisovateľom sa chcel stať už ako dieťa, publikovať začal v stredoškolskom časopisu. V roku 1959 dokončil bakalárske štúdium tvorivého písania a španielčiny, potom strávil rok cestovaním, navštívil Európu a ďalší rok strávil na Stanforde ako študent Stegnerovy spoločnosti tvorivého písania. Čoskoro sa presťahoval do Kalifornie a stal sa spisovateľom a publicistom z povolania, nejaký čas bol tiež profesionálnym muzikantom.
Prvýkrát zaujal románom A Fine and Private Place (1960) (č. ako Poklidné a tiché místo (Triton/Argo, 2011)), láskavým príbehom o láske a smrti, o túžbe po živote i strachu z neho. Až v roku 1968, o celých osem rokov neskôr, napísal slávny citlivý fantasy román The Last Unicorn (s. ako Posledný jednorožec (Slovart, 2023)). Príbeh o poslednej jednorožkyni, ktorá hľadá zvyšok svojho druhu, sa stal priam kultovou záležitosťou po tom, čo ho v roku 1982 preniesol do podoby rovnomenného americko-japonského animovaného filmu preniesla trojica Arthur Rankin Jr., Jules Bass a Masaki Iizuka. Hoci za román nezískal Beagle ani jednu z hlavných žánrových ocenení, vyskytuje Posledný jednorožec v celom zástupe best of rôznych magazínov. Z ďalších diel určite stoja za zmienku romány The Folk of the Air (1986), The Innkeeper's Song (1993) a Tamsin (1999).
Do sveta jednorožcov sa o mnoho rokov neskôr vrátil Hugom a Nebulou ocenenou novelou Two Hearts (2005) (č. ako Dvě srdce, IN: F&SF 2006/03) a niekoľkými ďalšími textami, ako napr. The Green-Eyed Boy (2016), Schmendrick Alone (2017), ktoré sa týkajú priamo kúzelníka Schmedricka, poviedkami The Story of Kao Yu (2017) a My Son Heydari and the Karkadann (2017) rozprávajúcimi príbehy iných mytologických bytostí, ale aj starším titulom Olfert Dapper's Day (2012) (všetky dosiaľ uvedené vyšli v zbierke The Overneath (2017)), či len nedávno vydanou novelou Sooz (2023), ktorá vyšla spolu so spomínanou novelou Two Hearts v zbierke The Way Home (2023). Jednorožcov sa týka aj novela In Calabria (č. ako V Kalábrii (Argo, 2017)), hoci sa v magickom svete Posledného jednorožca neodohráva. Peter S. Beagle má na svojom konte vyše šesťdesiat poviedok a iných kratších prác zozbieraných v dvanástich zbierkach, z ktorých mu tento rok vyšiel pod názvom The Essential Peter S. Beagle (2023) dvojzväzkový výber toho najlepšieho, čo kedy napísal.
Okrem vlastnej poviedkovej tvorby sa často v spolupráci inými editormi podieľal na zostavovaní antológií, či už išlo o The Secret History of Fantasy (2010), The Urban Fantasy Anthology (2011) alebo The New Voices of Fantasy (2017), za ktorú získal v r. 2018 cenu World Fantasy Award. K milovaným jednorožcom sa vrátil aj tu v podobe Peter S. Beagle's Immortal Unicorn (1995) alebo The Unicorn Anthology (2019).
V roku 2011 získal Peter S. Beagle ocenenie World Fantasy Award za celoživotný prínos a v roku 2018 bol poctený cenou Damon Knight Memorial Grandmaster Award a stal sa tak v poradí 34. Veľmajstrom SFFH.

Peter S. Beagle – Poslední jednorožec
Pôvodný názov: The Last Unicorn (1968)
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2024
Vydanie: tretie
Jazyk: český
Počet strán: 208
Väzba: pevná / viazaná s papierovým obalom
Obálka a ilustrácie: Mikuláš Podprocký
Preklad: Daniela Binderová, Michael Bronec a Jan Kantůrek
ISBN: 978-80-257-4260-0
Odkazy:

Vydavateľstvo Argo.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB