Vodíková sonáta (2012)

Odtikávajú posledné dni prastarej civilizácie Gziltov. Urobili kolektívne rozhodnutie, celá spoločnosť sa zbaví svojej hmotnej podoby a povznesú sa do novej, nekonečne bohatšej podoby – vstúpia do Žiara a stanú sa nesmrteľnými. Okolo už krúžia supy, pripravení pobiť sa o zvyšky ich planéty. Nie kaž...

Info

Slov. názov Vodíková sonáta
Orig. názov The Hydrogen Sonata
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Odtikávajú posledné dni prastarej civilizácie Gziltov. Urobili kolektívne rozhodnutie, celá spoločnosť sa zbaví svojej hmotnej podoby a povznesú sa do novej, nekonečne bohatšej podoby – vstúpia do Žiara a stanú sa nesmrteľnými. Okolo už krúžia supy, pripravení pobiť sa o zvyšky ich planéty. Nie každý z Gziltov však túži po vyžiarení. Uprostred horúčkovitých príprav dôjde k vzbure a k vražde. Nová situácia môže ohroziť a zvrátiť celý proces, preto vrchné velenie napína sily na odhalenie vinníkov. Zdá sa, že do incidentu je zapletená Vyr Cossont, nenápadné dievča s podivnou záľubou – nezaujíma ju ani Žiara, ani politika, chce len dosiahnuť dokonalosť pri prevedení skladby Vodíková sonáta. Skladby, ktorú takmer nie je možné zahrať. Vyr je výnimočná z jediného dôvodu, kedysi sa stretla s najstaršou žijúcou entitou Kultúry. Niekým, kto sa pred emisármi Kultúry tak dlho ukrýval, až sa stal legendou. Jeho spomienky by mohli odhaliť oveľa viac ako len problém Gziltov. Skrývajú kľúč na osvetlenie počiatkov Kultúry. Pred Vyr leží ďalšia takmer neriešiteľná úloha, nájsť človeka, ktorý už tisíce rokov uniká nájdeniu. A nad všetkým sa vznášajú, pozorujú a plánujú lode Kultúry. Vodíková sonáta je deviaty román série Kultúra od fenomenálneho autora fantastiky Iaina M. Banksa.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podporte scifi.sk

Články

Knihy mesiaca: máj 2024

Vonku tridsiatky a prázdniny už klopú na dvere. Ak váhate, čo si počas začínajúceho leta prečítať, máme pre vás pár tipov z májovej nádielky :)

0 komentárov

Ukážka: Iain M. Banks - Vodíková sonáta

Planeta9 vydáva drahokam v podobe Vodíkovej sonáty, ďalšieho románu z Kultúry od významného škótskeho autora Iaina M. Banksa!

0 komentárov

Ďalšie objekty v ságe