To najlepšie za rok 2023: Prekladová Fantasy tvorba

Najlepšie dospelácke fantasy knihy za rok 2023 v slovenskom a českom preklade! A že ich teda nie je málo! Ktoré z nich ste čítali vy?
cyberstorm
Filmová história scifi
Zo všetkých kníh fantastického žánru sa už klasicky najviac darilo fantasy knihám vo všetkých jej podobách. Či už išlo o fantasy epickú, urban, hrdinskú, romantickú, young adlult, new adult...vlastne, môžete si spomenúť na akýkoľvek žáner, na trhu nájdete z neho hneď niekoľko titulov.
Minulý rok sme sa dočkali dokončení mnohých sérií i pokračovaní už zavedených cyklov. Veľmi potešil nové historické fantasy od Guya Gavriela Kaya (Laser-books), druhý diel Veľkej knihy Zememoria od Ursuly K. Le Guin (Argo) a dokončenie magicpunkovej trilógie Záhutí od Roberta J. Bennetta (Host), zaujali však aj nové série, či už ide Kitamarskú trilógiu od Daniela Abrahama (Laser-books) alebo tituly Bůh nedbá, prvý diel Knihy svědků od Stevena Eriksona a Mordii od Alexa Pheba (oboje z vydavateľstva Planeta9).
Asi najviac tento rok oslavovali tolkienisti a fanúšikovia Stredozeme, kedy sa im do rúk dostalo hneď niekoľko titulov: od ilustrovaných vydaní Nedokončených príbehov, Pádu Númenoru a legendárneho príbehu Beren a Lúthien až po najnovšie vydanie Dopisov otca Vianoc. Vydavateľstvo Argo sa veru činilo.
Darilo sa však aj slovenskému prekladu, hoci v menšom, a tak sme sa takmer po štyridsiatich piatich rokoch od vydania originálu (a dvadsiatich šiestich od vydania prvého českého prekladu) dočkali legendárneho Posledného jednorožca od Petra Beagla, za čo patrí vydavateľstvu Slovart obrovská vďaka!
Dosť bolo úvodu, v nasledujúcich odstavcoch nájdete redakčný výber tých najlepších zahraničných fantasy kníh preložených do slovenčiny alebo češtiny.

Šepot v podzemí. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023).
Šepot v podzemí. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023). / Zdroj Disclaimer
Ben Aaronovitch - Šepot v podzemí (Peter Grant #3) (Slovart (SK), 2023)
Na nástupišti v stanici metra Baker Street sa nájde mŕtvy muž a inšpektorka Stephanopoulosová pre istotu zobudí Petra Granta, príslušníka dvojčlenného oddelenia magických zločinov, nazývaného aj Pavilón. Vysvitne, že obeť je americký študent, ktorého niekto bodol kameninovým črepom. A aby to nebolo také jednoduché, je to syn amerického senátora a Peter z vražednej zbrane naozaj vycíti mágiu. Preto sa pustí do pátrania v londýnskom podzemí a spolu s odborníkom z dopravnej polície seržantom Kumarom v chodbách a kanáloch pod metropolou objavia tajný svet.

Posledný jednorožec. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart, 2023)
Posledný jednorožec. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart, 2023) / Zdroj Disclaimer
Peter S. Beagle - Posledný jednorožec (Slovart, 2023)
Odnepamäti žila jednorožka v lese, kam ani smrť nedočiahla svojimi pazúrmi. Panny, ktoré boli požehnané zazrieť aspoň záblesk jej krásy, zažili také očarenie, že naň nikdy nezabudli. Ale za hranicami jej zázračnej ríše sa šírili temné šepoty a zvesti, ktoré si nemohla nevšimnúť: „Zo sveta zmizli všetky jednorožce." Za pomoci nešikovného kúzelníka a nezlomnej starej dievky sa vydáva zistiť pravdu o jednorožcoch. Každý jej krok však sprevádza strach, že ani jej nesmrteľná múdrosť nezmôže nič vo svete, kde kliatba šialeného kráľa a stelesnená hrôza jestvujú len preto, aby priviedli posledného jednorožca do záhuby...
Najlepšia fantasy roku vydaná v slovenčine!

Rozprávka. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2023)
Rozprávka. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2023) / Zdroj Disclaimer
Stephen King - Rozprávka (Ikar, 2023)
Charlie je obyčajný chlapec, ale ak chce zachrániť svet, musí sa stať hrdinom. Charlie Reade vyzerá ako bežný stredoškolák. Vyniká v športe a je aj celkom šikovný žiak. V živote to však nemal ľahké. Mal len desať rokov, keď ho autonehoda pripravila o mamu a otec sa zo žiaľu dal na pitie. Charlie sa preto musel naučiť starať sám o seba.
V sedemnástich sa spriatelí s Howardom Bowditchom, pustovníkom z veľkého domu na kopci, ktorý stráži mohutný pes. Najviac ho však zaujme kôlňa za domom, z ktorej vychádzajú čudesné zvuky, akoby sa odtiaľ pokúšal ujsť hrozivý tvor.
Keď pán Bowditch zomrie, zanechá Charliemu dom, zlatý poklad a nahrávku neuveriteľného príbehu, ktorý vystaví sedemnásťročného chlapca ďalšej ťažkej skúške. V kôlni sa totiž nachádza portál do iného sveta. Obyvatelia tejto ríše sú v ohrození, ich panovníci sa chystajú zničiť nielen svoj svet, ale aj ten Charlieho. V paralelnom vesmíre, kde sa na oblohe predbiehajú dva mesiace a kde k oblakom čnejú veže paláca objavuje podzemné väzenia, súboje na život a na smrť a tiež magické slnečné hodiny, ktoré dokážu vrátiť čas.

Zaujímavé časy . Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023).
Zaujímavé časy . Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023). Disclaimer
Terry Pratchett - Zaujímavé časy (Úžasná Plochozem #17, Vetroplaš #5) (Slovart (SK), 2023)
Vraví sa, že umenie diplomacie pripomína zložitý tanec. Existuje však aj názor, že v diplomacii ide len o to, kto má najsilnejšie páky. VVraví sa, že umenie diplomacie pripomína zložitý tanec. Existuje však aj názor, že v diplomacii ide len o to, kto má najsilnejšie páky. V najstaršej a najnepreniknuteľnejšej ríši na Plochozemi, obohnanej vysokým múrom, sa rozpútal chaos. Vyvolal ho revolučný traktát na tému „Čo som zažil na dovolenke". Chudobný ľud sa búri, lebo nemá čo stratiť - azda len svoje vodné byvoly. Panstvo bojuje o moc. A celá ríša potrebuje mocného čarodejníka, ktorý by odvrátil strašnú pohromu. Vetroplaš rozhodne nie je najmocnejší, ba ani najbystrejší čarodejník na Plochozemi, ale silné páky diplomacie ho vykopnú na hrdinskú misiu.

Věk popela. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023).
Věk popela. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023). / Zdroj Disclaimer
Daniel Abraham - Věk popela (Kitamarská trilogie #1) (Laser-books, 2023)
Monumentálna epická fantasy trilógia od úspešného a kritikou oceňovaného spisovateľa Daniela Abrahama, spoluautora Expanzie, ktorá sa odohráva v priebehu jediného rušného roka na území obrieho mesta na pokraji skazy.
Kitamar je strediskom obchodu a bohatstva, prastaré mesto s dlhou, krvavou minulosťou, v ktorom žijú svoje životy a príbehy nespočetné tisíce ľudí. Toto je ten Alisin...
Keď bezvýznamnej zlodejke z chudobných brlohov Hrebenice zavraždia brata, rozhodne sa zistiť, kto ho zabil a prečo. Ale čím viac toho zisťuje o ňom, tým viac sa dozvedá sama o sebe. A pravdy, ktoré odhaľuje, sú nebezpečnejšie ako nože. Na konci cesty, ktorú si Alís zvolí, previazané s intrigami siahajúcimi až ku koreňom Kitamaru, kde tajnosti tých najposlednejších môžu niekedy zvrhnúť aj trón, bude mať veľmi všetko zmeniť.

Legendy & latéčka. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023).
Legendy & latéčka. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023). / Zdroj Disclaimer
Travis Baldree - Legendy & latéčka (Laser-books, 2023)
Barbarská orkyňa Viv je už unavená dlhými rokmi neustálych bojov a vandrovania. Naposledy teda zasekne meč do lebky nepriateľa a vydá sa v ústrety novému osudu. Zabudnutá legenda, istý bájny artefakt a riadna dávka nádeje ju zavedú do ulíc mesta Thune, kde si chce otvoriť prvú kaviareň, hoci tu o káve doteraz nikto nepočul. Jej sny o novom živote, v ktorom bude namiesto smrteľných rán rozdávať šálky s lahodným nápojom, sú však značne neisté. Viv sa musí vysporiadať s radom prekážok ako zo strany svojich starých známych, tak aj nekalých živlov samotného mesta. Aby uskutočnila svoje plány a vybudovala podnik, ktorý sa v meste udrží, musí si Viv získať nových priateľov a naučiť sa riešiť problémy inak ako mečom.
Príbeh predstavuje horúcu šálku nežnej fantasy s poriadnou čiapkou našľahanej poetiky.

Klíčotepci. Prvé české vydanie (Host, 2023).
Klíčotepci. Prvé české vydanie (Host, 2023). / Zdroj Disclaimer
Robert Jackson Bennett – Klíčotepci (Záhutí #3) (Host, 2023)
Strhujúce finále trilógie Záhutia uzatvára príbeh oceňovaných románov Čaropisci a Svetatvorcovia. Sancie, Klef a Berenika už čelili mnohým zákerným nebezpečenstvám. Tentoraz však nestojí proti barónom lúpežných korporácií ani proti nesmrteľnému hierofantovi, ale proti entite, ktorej vedomie zaberá polovicu sveta — entite používajúcej skribovaciu mágiu nielen na upravovanie neživých predmetov, ale tiež na ovládanie ľudských myslí.
Aby s ňou vôbec dokázali bojovať, pomocou skribovacej technológie premenili seba i svojich spojencov na armádu, akú ľudstvo ešte nevidelo. Spoločnými silami oslobodili aspoň niektorých vazalov nepriateľa, a dokonca porazili niekoľko jeho strašných strojov schopných meniť realitu.
Napriek ich úsiliu však nepriateľ pokračuje v neľútostnom ťažení za svojím hlavným cieľom: prastarými, dávno stratenými dverami do jadra všetkého stvorenia. Sancie a jej priatelia majú poslednú možnosť tohto neporaziteľného protivníka zastaviť.
Nepriateľ však môže mať v ich radoch špióna – a v rukáve posledný trik. Ak chcú Sancie, Klef a Berenika získať aspoň malú šancu na víťazstvo, musia priniesť väčšiu obeť ako kedykoľvek predtým.

Bůh nedbá. Prvé české vydanie (Planeta9, 2023)
Bůh nedbá. Prvé české vydanie (Planeta9, 2023) / Zdroj Disclaimer
Steven Erikson - Bůh nedbá (Kniha svědků #1) (Planeta9, 2023)
Uplynulo mnoho rokov od chvíle, keď do malej osady na brehu Strieborného jazera prišli traja teblorskí bojovníci, as nimi krvavé masakre a chaos. Aj keď sa mestečko spamätalo a teblorské kmene už na juh nevyrážajú, spomienka na minulé hrôzy zostáva. Karsa Orlong, jeden z troch, je teraz považovaný za boha, aj keď je to boh odtiahnutý a ľahostajný. Jeho kult je jedným z mnohých, ktoré sa objavili v celom malazskom svete, vrátane uctievačov Coltaina, boha s čiernymi krídlami, a kultu sprievodcu mŕtvych Iskara Jaraka, obľúbený medzi ríšskou soldateskou.
Légia malazských mariňákov je na pochode k Striebornému jazeru. Objavili sa správy, ktoré naznačujú, že kmene za hranicami sa dali do pohybu. Mariňáci si nie sú istí, čomu budú čeliť. Hoci malazská armáda prešla vývojom a dnešní mariňáci nie sú ako to zo starých čias, jedna vec sa nezmenila: zvládnu všetko, čo sa im postaví do cesty. Alebo pri tom zomrú.
V tom istom čase vo vysokých horách, kde žijú teblorské kmene, povstal nový vojnový vodca. Poznamenaný skutkami Karsy Orlonga sa chce svojmu bohu postaviť, aj keby to znamenalo presekať si krvavú cestu cez Malazskú ríšu. Vyššie v horách sa vynorila nová hrozba a Teblorom sa kráti čas. Invázia, ktorej hrozba dlho visela vo vzduchu, má začať každú chvíľu. Tentokrát to nebudú traja obyčajní bojovníci. Tentokrát sa krajiny na juhu chystajú zaplaviť tisíce Treblorov. A v ceste im stojí len jediná légia malazských mariňákov...

Moc. Prvé české vydanie (Host, 2023)
Moc. Prvé české vydanie (Host, 2023) Disclaimer
John Gwynne – Moc (Host, 2023)
Prvá kniha z kultovej série Verní a padlí od uznávaného autora fantasy Johna Gwynna.
Mladý Corban sa závistivo pozerá, ako sa z chlapcov stávajú muži, a učia sa umeniu vojny. Sám už túži držať meč a kopije, aby chránil ríšu svojho kráľa. Ten deň však nastane skôr, ako čakal. Až vo chvíli, keď stratia tých, ktorých miloval, zistí, aká je skutočná cena odvahy.
Kontinent Vyhnancov má krvavé dejiny plné stretov medzi armádami ľudí a obrov, kde zem sčernala ich preliatu krvou. Aj keď boli kmene obrov pred dávnymi vekmi porazené, ich dobyté pevnosti doteraz chátrajú po celej krajine. Teraz sa však obri znovu prebúdzajú, kamene ronia krv, a dokonca sa objavili aj obrovské plazy. Tí, ktorí ešte dokážu čítať znamenia, vidia prichádzať hrozbu oveľa väčšiu, než boli dávne vojny. Svet zahalí žiaľ, anjeli a démoni sa chystajú na bojové pole. Potom prepukne vojna, ktorá ukončí všetky vojny.
Kráľ Aquilus zvoláva ostatných kráľa na snem, aby v naliehavej dobe vytvoril alianciu. Proroctvo hovorí, že temnota i svetlo budú mať každý svojho šampióna - Čierne slnko a Jasnú hviezdu. Bolo by múdre ich oboch nájsť, lebo ak sa Čiernemu slnku podarí vystúpiť na trón, všetky nádeje a sny ľudstva sa premenia na prach.

Záře dávno pohaslá. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023)
Záře dávno pohaslá. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Guy Gavriel Kay - Záře dávno pohaslá (Sarantísky cyklus #4) (Laser-books, 2023)
V komnate nad vodnými kanálmi prímorského mesta, zahalenými nocou, sa za svojou mladosťou a ľuďmi, ktorí utvárali jeho život, obzerá starší muž. Napriek tomu, že sa narodil ako syn obyčajného krajčíra, mohol sa vďaka svojmu nadaniu Danio Cerra zapísať do renomovanej školy. Vstúpil do služieb na grófskom dvore – a čoskoro zistil, prečo sa tamojšiemu vladárovi prezýva Zviera. Daniov osud sa zmenil v okamihu, keď uvidel a spoznal Adriu Ripoli. Tá jedného jesenného večera vstúpila do grófskych komnát s úmyslom zabíjať. Adria sa narodila do šľachtického paláca, ale namiesto pohodlia v živote zvolila neistotu - a slobodu. Preto sa, na mieste a v čase plnom nebezpečenstva, stretáva s Daniom. A nebude to naposledy. Pretože v Batiare nastali zlé časy – alebo snáď nikdy neskončili – a do hry vstupujú mocní žoldnierski kapitáni, dekadentná patriarcha, pohanská liečiteľka a páni mocných mestských štátov. Stretnutie dvoch mladých ľudí na tajnom schodisku pokrytom krvou je ako kameň hodený do vody a rozbiehajúce sa vlnky čoskoro zmenia celý svet…

Dračí republika. Prvé české vydanie (Host, 2023)
Dračí republika. Prvé české vydanie (Host, 2023) / Zdroj Disclaimer
R. F. Kuang - Dračí republika (Maková válka #2) (Host, 2023)
Pokračovanie úspešného románu Maková vojna - epickej fantasy inšpirovanej dejinami Číny.
Jedna vojna skončila. Ďalšia vojna práve začína.
Ríša Nikan už trikrát vo svojich dejinách bojovala o prežitie v krvavých makových vojnách. Tretia z nich síce práve skončila, ale šamanka a bojovníčka Rin nemôže zabudnúť na zverstvo, ktoré spáchala, aby zachránila svoj ľud. Teraz je na úteku pred pocitom viny, závislosťou na ópiu, ktorá sa okolo nej uťahuje ako zverák, aj vražednými pokynmi ohnivého Fénixa, pomstychtivého boha, ktorý ju obdaruje strašnou mocou.
Nechce sa jej žiť, ale odmieta zomrieť, kým nezabije zradnú cisárovnú, ktorá zapredala jej vlasť nepriateľom. Rininou jedinou nádejou je spojiť sily s mocným Dračím správcom, ktorý sa chystá dobyť Nikan, zosadiť cisárovnú a založiť novú republiku. Cisárovná a Dračí správca však nie sú tým, čím sa zdajú byť, a Rin sa stále viac obáva, že láska k Nikanu ju opäť donúti uplatniť Fénixovu smrtonosnú moc. Neexistuje totiž nič, čo by neobetovala pre záchranu svojej vlasti... a pre pomstu.

Podivná doba. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Podivná doba. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
Caimh McDonnell - Podivná doba (Fobos, 2023)
V našom svete (a obzvlášť v Manchestri) pôsobia temné sily, a preto buďme vďační za týždenník Podivná doba, ktorý nám o nich prináša pravidelné správy. Podivná doba sa venuje tajomným a úžasným (ale oveľa viac tým tajomným) veciam v modernom živote, je to najprístupnejší týždenník o všetkom nevysvetlenom a nevysvetliteľnom.
Alebo sa tak aspoň sám prezentuje. Skutočnosť vyzerá trochu inak. Vydavateľ je ľudská troska, nevrlý, vulgárny opilec, ktorý sám neverí kvalitám (a už vôbec nie obsahu) svojho vlastného periodika, a redakciu tvorí nesúrodá partička stratených existencií s celým zástupom vlastných tajomstiev a predsudkov. A pokiaľ ide o pozíciu šéfredaktora... tá sa zo všetkého najviac podobá otáčacím dverám, ktoré sa práve teraz znova otočili a vklopýtala z nich Hannah Willisová so svojim vlastným nákladom problémov.
A keď hneď prvý týždeň po jej nástupe do novej práce dôjde k tragédii, redakcii Podivnej doby nezostáva nič iné, len sa pustiť do skutočnej, serióznej investigatívnej novinárčiny. Vo svetle šokujúceho odhalenia, ku ktorému dospejú, si zrazu všetci uvedomia úplne nečakanú vec: že niektoré z článkov, ktoré v minulosti sami pokladali za obyčajné báchorky, v skutočnosti popisovali desivú, otrasnú realitu.

Mordie. Prvé české vydanie (Planeta9, 2023)
Mordie. Prvé české vydanie (Planeta9, 2023) / Zdroj Disclaimer
Alex Pheby – Mordie (Města z přediva #1) (Planeta9, 2023)
Tajnosti a mŕtvoly sú skryté v katakombách pod Mordiou. V chudobnej štvrti tohto nebohého mesta zničeného morom žije s rodičmi mladý chlapec Natan Treeves. Zarába si na skromnú obživu zbieraním a predajom pokladov zo Živúceho bahna. Ako iní chlapci hľadá kúzelné položivé tvory, ktorí sa v ňom rodia. Nie je to práve šťastný život, ale môže byť aj horšie – jedného dňa matka Natana predá tajomnému Pánovi.
Pán je majstrom mágie a nespochybniteľným vládcom Mordie. Udržuje mesto v chode pomocou komplikovaných mechanických strojov, napriek tomu však Mordiu sužuje neustále vlhko, slaná morská triešť preniká múrmi prístavných domov, žiadny kus oblečenia nebýva suchý a ulice zmáča vytrvalý dážď.
Moc Pána za Mordie je veľká, nie však nekonečná. To pozná, keď sa stretne s Natanom. Napriek strachu a chudobe vládne chlapec väčšou silou, než akú kedy Pán poznal. Dokázal by zničiť všetko, čo Pán doteraz vybudoval, len keby vedel, ako ju používať. Tak začne Pán spriadať zákerné plány. Nathan musí čeliť zradám, tajomstvám i pomstychtivému mestu, kde bol zavraždený Boh a kde vládne temnota… VITAJTE V MORDII! A zabudnite na všetko, čo ste si doteraz mysleli o temnej fantasy. Alex Pheby otvára v Mordii bránu do novej dimenzie žánru.

Stín. Prvé české vydanie (Fobos, 2023)
Stín. Prvé české vydanie (Fobos, 2023) / Zdroj Disclaimer
Adam Przechrzta – Stín (Materia Prima #3) (Fobos, 2023)
Varšavská republika sa snaží udržať neutralitu, balansuje medzi dvoma silami – Nemcami a Rusmi –, ale mladý štát má čoraz viac problémov. V enklávach sa objavujú priami vyslanci Šepkajúcich, a slovo moci, ktoré Poliakom dalo víťazstvo, je už známe všetkým stranám konfliktu. Samarin a Rudnicki sú vtiahnutí do víru politických a spoločenských intríg, ibaže to nie je ani jediné, ani najväčšie nebezpečenstvo.
Niekto prisahal, že ich zabije. Že zabije všetkých, ako sú oni.
K tomu ako v Berlíne, tak aj v Sankt Peterburgu silnie presvedčenie, že nastal čas zaútočiť. Poľská armáda sa chystá na rozhodujúci stret, ale veliteľstvo si uvedomuje, že žiadna stratégia neumožní poraziť nepriateľa, ktorý má dvadsaťnásobnú početnú prevahu. Len čas ukáže, kto zomrie a kto prežije...

Báje o hadím srdci. Prvé české vydanie (Host, 2023).
Báje o hadím srdci. Prvé české vydanie (Host, 2023). / Zdroj Disclaimer
Radek Rak - Báje o hadím srdci (Host, 2023)
Veľký román stredoeurópskej fantastiky.
Radek Rak sa vo svojom románe ponára do mytológie dávnej Haliče, v ktorej historické postavy a udalosti obrastajú legendami.
Sledujeme osudy mladého Jakuba Szelu, ktorý sa stane zbojníkom a vodcom sedliackej vzbury proti šľachte v roku 1846. Rakova kniha však čitateľom oveľa skôr než historické fakty približuje potrebu mýtu a mýtického rozprávania, ktorého sa moderná spoločnosť vzďaľuje. Pohybujeme sa v nej na pomedzí dejín a mytológie - zdanlivo mŕtve veci ožívajú, do osudov ľudí zasahujú víly a múdre hady. Zároveň však príbeh Jakuba Szelu rozpráva o sociálnej nespravodlivosti, čo je aktuálne snáď v každej dobe. Radek Rak napísal román o dobre a zle, ktoré sa skrýva v každom z nás, o nerovných príležitostiach, o Haliči a Poľsku – a to všetko nezvyčajne farbistým jazykom.

Cizincem v Olondrii. Prvé české vydanie (Host, 2023)
Cizincem v Olondrii. Prvé české vydanie (Host, 2023) / Zdroj Disclaimer
Sofia Samatar - Cizincem v Olondrii (Host, 2023)
Fantastický cestopis po fiktívnych krajinách
Syn obchodníka s korením Dževik vyrastal na príbehoch zo vzdialenej severskej krajiny Olondria. Po smrti svojho otca sa práve sem, do vysnívanej krajiny kníh, vydáva za obchodom. Z idylického skúmania miestnych zvykov ho však hrubo vytrhne duch mladej ženy, ktorý ho začne prenasledovať. Podarí sa Dževikovi pred nešťastným mŕtvym dievčaťom uniknúť?
Aj keď sa rozprávanie Dževika z Tjomu o jeho ceste z Čajových ostrovov do tajomnej Olondrie nedá oficiálne zaradiť k ničomu inému ako k žánru fantasy, v mnohých ohľadoch ide o transžánrovú knihu, kde sa báseň v próze stretáva s le-guinovskou etnografickou štúdiou fiktívnych národov či cestopisom nasiaknutým vôňami a farbami Afriky. Predovšetkým je však tento román vyznaním lásky k literatúre, knihám a príbehom a k možnostiam samotného slova.

Beren a Lúthien. Prvé české vydanie (Argo, 2023).
Beren a Lúthien. Prvé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
J. R. R. Tolkien - Beren a Lúthien (Argo, 2023)
Výpravný príbeh Berena a Lúthien privádza čitateľov späť medzi ľudských, elfských i trpasličích obyvateľov Tolkienovej Stredozeme. Autor tento príbeh osudovej lásky napísal už v roku 1917, po návrate z bojísk prvej svetovej vojny. Počas ďalších rokov príbeh dopĺňal a prepracovával, ale jeho jadro zostalo nezmenené: láska medzi smrteľným mužom Berenom a nesmrteľnou elfkou Lúthien, vzťah, ktorému Lúthienin otec neprial, a preto Berenovi uložil nesplniteľnú úlohu - aby pripravil temného pána Melkora (Morgotha) o drahocenný silmaril. Vydaný text z existujúcich verzií, tlačených aj netlačených, prozaických i veršovaných, starostlivo zrekonštruoval Tolkienov syn Christopher, a legenda o Berenovi a Lúthien môže prvýkrát vyjsť v úplnej podobe aj s komentárom, ktorý ukazuje jej premeny.
Najlepšia fantasy kniha roku vydaná v českom jazyku!

Pád Númenoru. Prvé české vydanie (Argo, 2023).
Pád Númenoru. Prvé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
J.R.R. Tolkien & Brian Sibley – Pád Númenoru a jiné příběhy z druhého věku Středozemě (Argo, 2023)
Zmienky o dávnom ostrove Númenor, jeho sláve a katastrofickom zániku sa v Tolkienovom diele opakovane vracajú. Editor Brian Sibley z vydaných aj nevydaných textov zostavil a komentárom opatril ucelený chronologický prehľad, z ktorého vyvstáva predohra k Pánovi prsteňov – vzostup Saurona, zvedenie ľudí, vykovanie prsteňov moci, spyšnenie obyvateľov Númenoru a potopa pohlcujúca ostrov, ktorý býval pozemským rajom, ktorá navždy premenila podobu Ardy a uzavrela cestu na najneskorší Západ.

Odkaz oceli. Prvé české vydanie (Host, 2023).
Odkaz oceli. Prvé české vydanie (Host, 2023). / Zdroj Disclaimer
Matthew Ward - Odkaz oceli (Odkaz #2) (Host, 2023)
Druhá časť veľkolepej trilógie o intrigách a revolúcii, vojakoch a nájomných zabijakoch, prastarej mágii a večnom strete ríš.
Uplynul už rok od chvíle, keď nepravdepodobné spojenectvo zachránilo Trezijskú republiku pred ohňom a temnotou — avšak za cenu veľkých obetí. Tisíce ľudí zahynuli a Viktor Akadra, hrdina republiky, zmizol.
Zatiaľ čo vládnuca štátna rada sa snaží zaceliť staré rany, iné frakcie vytušili svoju príležitosť. V tieňoch intriguje zákerný Vraní snem a na východe sa zbierajú vojská chadárskeho cisára. A republikou sa šíria nepokoje, ktorých ozvuky zasahujú aj ríšu božstiev.
Blíži sa vojna... a tentoraz sa k bojujúcim pridajú aj sami bohovia.

ZBIERKY POVIEDOK


Méně známé nestvůry 21. století. Prvé české vydanie (Host, 2023).
Méně známé nestvůry 21. století. Prvé české vydanie (Host, 2023). / Zdroj Disclaimer
Kim Fu - Méně známé nestvůry 21. století (Host, 2023)
Poviedky, ktoré stierajú hranice fantastického a reálneho.
V dvanástich nezabudnuteľných príbehoch zbierky Menej známej netvory 21. storočia sa podivné stáva všedným a všedné podivným.
Autorka v názve sľubuje moderný beštiár, neznamená to však zbierku prvoplánových karikatúr ani pitvorných kuriozít. Či už práve máme čo do činenia s dievčaťom, ktorému rastú z členkov krídla, s gigantickou kolóniou morských organizmov blížiacou sa k pobrežiu, alebo „len“ s podozrivou smrťou slávneho horolezca, príbehy sa nepriamo a rafinovane dotýkajú nášho prístupu k minulosti, prírode, technike i k druhým.
Kim Fu nadväzuje na tradíciu fantastických poviedok postavených na silnom nápade a často prekvapivej pointe, s ľahkosťou strieda najrôznejšie štýly a podľa potreby sa vie priblížiť tak rozdielnym žánrom, ako sú básne v próze alebo erotická literatúra.

Čítanka Neila Gaimana. Prvéí české vydanie (Argo, 2023)
Čítanka Neila Gaimana. Prvéí české vydanie (Argo, 2023) / Zdroj Disclaimer
Neil Gaiman - Čítanka Neila Gaimana (Argo, 2023)
Čítanka Neila Gaimana je neobyčajnou zbierkou obsahujúcou to najlepšie z bohatej literárnej kariéry jedného z najobľúbenejších svetových tvorcov. Výber urobili tí, ktorí autorovo cenami ovenčené dielo poznajú bezpochyby najlepšie - jeho oddaní čitatelia. Táto podmanivá kniha predstavuje doposiaľ najvšestrannejším spôsobom autorovu v mnohých smeroch priekopnícku, jedinečnú a predovšetkým nekonečne nápaditú beletriu. Spolu s predslovom nositeľa Bookerovej ceny Marlona Jamesa as krátkymi ukážkami z pätice autorových románov pre dospelých obsahuje kniha takmer päťdesiat poviedok, z ktorých mnohé patria medzi to najlepšie, čo bolo v posledných desaťročiach v rámci fantastického žánru napísané.

Iluminace. Prvé české vydanie (Argo, 2023)
Iluminace. Prvé české vydanie (Argo, 2023) / Zdroj Disclaimer
Alan Moore – Iluminace (Argo, 2023)
Vo svojej vôbec prvej zbierke poviedok zahŕňajúcej štyridsať rokov tvorby predstavuje Alan Moore, legendárny autor celého radu kultových diel ako Strážcovia, Z pekla, Liga výnimočných, V ako vendeta, deväť príbehov plných zázrakov a podivností, z ktorých každý nás zavedie hlbšie do fantastických zákutí reality . Čaká vás deväť brilantných textov.

MIMO BELETRIU


Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou. Prvé české vydanie (Argo, 2023)
Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou. Prvé české vydanie (Argo, 2023) / Zdroj Disclaimer
Rob Wilkins - Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou (Argo, 2023)
Terry Pratchett bol nesmierne plodným autorom. Len z Plochozeme vzniklo štyridsaťjeden príbehov, bežne napísal dve, niekedy aj tri knihy ročne. Jednu však nikdy nedokončil - vlastnú biografiu. V roku 2015, keď ho definitívne premohla degeneratívna choroba mozgu, stihol svojmu osobnému asistentovi Robu Wilkinsovi nadiktovať nejakých 24 tisíc slov a došli do roku 1979. Ďalej to už bolo na Wilkinsovi. Výsledkom jeho niekoľkoročnej práce je zábavný a miestami dosť bolestný intímny pohľad na slávneho spisovateľa, preložený osobnými postrehmi a skúsenosťami. Nie je to bezuzdná glorifikácia a Terry Pratchett z knihy vychádza ako človek, ktorý exceloval v mnohých veciach – od včelárstva a výroby medoviny cez záhradkárstvo po zjednávanie a vytáčanie ľudí do biela. Ale zo všetkého najviac zo stránok dýcha dojem človeka, ktorý skutočne miloval to, čo robí. Pretože sa mu v hlave, už keď jednu knihu dopisoval, liahla zápletka ďalšia, zostalo po ňom množstvo útržkov textov a nápadov. Rob Wilkins pár z nich v knihe približuje, ale druhého Christophera Tolkiena sa nedočkáme; Pratchett si v závete výslovne prial, aby sa všetky nápady zničili (štýlovo – parným valcom menom Lord Jericho) a nikto už ich nedopisoval. A je to asi dobre, Terry Pratchett by mal byť iba jeden. Ale ako povedal jeho blízky priateľ Neil Gaiman: „Spisovatelia majú takú výnimku – kým nás čítate, nie sme mŕtvi.“

Mijazaki a jeho svět. Prvé české vydanie (Paseka, 2023)
Mijazaki a jeho svět. Prvé české vydanie (Paseka, 2023) / Zdroj Disclaimer
Susan J. Napier - Mijazaki a jeho svět (Paseka, 2023)
Hajao Mijazaki vyrastal v postapokalyptickej atmosfére Japonska po atómových útokoch na Hirošimu a Nagasaki. Práve tu sa rodí jedna z interpretačných línií knihy, ktorá vydarene kombinuje režisérovu biografiu s výkladom jeho filmov a prináša množstvo detailov o Mijazakiho živote, inšpiráciách či témach, či už ide o silné hrdinky, environmentálne nočné mory, alebo vízie utopických spoločností. Mijazakiho kultové snímky ako Môj sused Totoro, Princezná Mononoke alebo Cesta do fantázie otvorili Západu umenie japonskej animovanej tvorby a dodnes ovplyvňujú celosvetovú popkultúru od komiksov po videohry. Odpoveď, prečo je práve Mijazaki taký vplyvný, ponúka kniha, ktorá podľa mnohých patrí k zásadným publikáciám, ktoré čitateľov zoznamujú so svetom anime a mangy.

ĎALŠIE ODPORÚČANÉ TITULY:


Ben Aaronovitch - Co dělala Abigail v létě (Peter Grant/Řeky Londýna) (Argo, 2023)
Chelsea Abdullah - Zloděj hvězdného prachu (Sandsea Trilogy #1) (Laser-books, 2023)
Larry Correia - Ničitel světů (Sága zapomenutého válečníka #3) (Fantom Print, 2023)
Kevin Hearne - Oberonova předehra (Příběh ze světa Železného druida) (Laser-books, 2023)
Benedict Jacka - Skrytý (Alex Verus #5) (Fantom Print, 2023)
Mike Lee - Čaroděj Nagaš (Warhammer) (Polaris, 2023)
Nick Martell - Královna dvou tváří (Odkaz krále žoldnéřů #2) (Laser-books, 2023)

REPRINTY:


Robert Holdstock - Avilion (Les Mytág #6) (Argo, 2023)
Robert Jordan - Drak Znovuzrozený (Kolo času #3) (Laser-books, 2023)
Robert Jordan - Stín se šíří (Kolo času #4) (Laser-books, 2023)
Ursula K. Le Guin - Velká kniha Zeměmoří: svazek druhý (Argo/Triton, 2023)
Ursula K. Le Guin - Hrobky Atuánu (Zememorie #2) (Slovart (SK), 2023)
Ursula K. Le Guin - Najvzdialenejšie pobrežie (Zememorie #3) (Slovart (SK), 2023)
Scott Lynch - Lži Lockeho Lamory (Páni parchanti #1) (Laser-books, 2023)
Terry Pratchett - Mort (Úžasná Plochozem #4, Smrť #1) (Slovart (SK), 2023)
Brandon Sanderson - Vyjednavač (Talpress, 2023)
V. E. Schwab - Neviditeľný život Addie LaRueovej (Slovart (SK), 2023)
Jonathan Swift - Gulliverove cesty (ilustrované vydanie) (Slovart (SK), 2023)
J. R. R. Tolkien - Nedokončené príbehy (Argo, 2023)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2023

To najlepšie za rok 2023: Filmy

Aké boli najlepšie fantastické filmy roku 2023 podľa redakcie scifi.sk? Čo sa nám páčilo zo žánrov science fiction, fantasy a horor?

To najlepšie za rok 2023: Hororová literatúra

Množstvo vydaných hororových kníh, najmä v českom preklade, má rok od roku stúpajúcu tendenciu a v roku 2023 prvý raz prekonal magickú hranicu sto. Vybrať z takého množstva tie najlepšie diela bolo naozaj ťažké, no snáď sa nám to podarilo :) Best of prekladový horor za rok 2023 :)

Best of 2023: Prekladová detská a Young Adult fantastika

Ak máte radi YA či detskú fantastiku, tak mrknite na náš zoznam Best of 2023, kde sme sa zo všetkých vydaných v minulom roku snažili vybrať tie najepšie tituly.

To najlepšie za rok 2023: Prekladová Fantasy tvorba

Najlepšie dospelácke fantasy knihy za rok 2023 v slovenskom a českom preklade! A že ich teda nie je málo! Ktoré z nich ste čítali vy?