Druhá porcia zhmotnenej lásky k majstrovi hrôzy

Na slovenský trh sa dostala druhá porcia diela H.P.Lovecrafta v domácom jazyku pod názvom Šepot v tme a iné nezemské príbehy. Srší z nej opäť láska k autorovi? Zistíte v nasledujúcej recenzii.
Lukáš Polák
Filmová história scifi
Vydavateľstvo Sol Noctis nám naservírovalo druhý chod diela od majstra hororu. Po knihe Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy dostávame ďalšie poviedky a novely, ktoré patria k zlatému fondu hrôzostrašného žánru. Kniha je opäť krásne spracovaná a ponúka plejádu bonusov. Začnime najprv s príbehmi.
banner
banner Disclaimer
Prvou pridanou hodnotou knihy sú úvodníky poviedok, kde sa predstaví historický kontext diela a prezradí sa niečo zaujímavé. Tieto krátke texty ma veľmi bavili a pridali poviedkam čosi viac.
Knihu otvára poviedka Obrázok v dome. Krátky príbeh ťa zoberie do búrky, v ktorej sa postava na bicykli ocitne v starom a odpornom dome. Tam býva čudesný starec, vlastník knihy v latinskom jazyku plnej zvláštnych obrázkov. No skutočná hrôza pochádza z diela zachytávajúceho anzický trh s ľudským mäsom. Príjemná zimomriavková záležitosť z rannej tvorby autora.
Svedectvo Randolpha Cartera pochádza priamo zo sna Lovecrafta, kde dvaja ľudia otvoria obrovskú desivú hrobku a jeden z nich sa odváži do nej vojsť. Celý príbeh je podaný formou dialógu. Ukážkový horor v štýle "strach z neznáma".
Najkratšia poviedka knihy, Strašný starec, je aj kvalitatívne najslabšia. Dej ti len ukáže partiu zlodejov, ktorí chcú okradnúť starca. Horor sa udeje medzi riadkami, no je podľa mňa, voči ostatným Lovecraftovým dielam, kvalitatívne chabejší a hlavne nezaujímavý a svojim spôsobom všedný.
Nasledujúce dielo Spoza tohto sveta môžeš poznať aj zo skvelého body hororu (filmu) From Beyond. Je to príbeh o stroji, ktorý dokáže otvoriť v mozgu tajomné orgány schopné vidieť do iných dimenzií. Táto poviedka má v sebe jedinečnú vesmírnu temnotu a patrí k mojim obľúbeným.
banner
banner Disclaimer
Mesačný močiar vychádza z írskej mytológie, a tým medzi vesmírnymi horormi pôsobí sviežo. To však neuberá z temnonty v príbehu a navyše má výbornú mysterióznu atmosféru a skvelú pointu.
Hudba Ericha Zanna patrí k mojim vôbec najobľúbenejším dielam od Lovecrafta a slovenský preklad našťastie zachoval hrozivú a záhadnú atmosféru. Dej ťa zavedie do podkrovia, kde býva Erich Zann, ktorý nielen hrá na viole temnú hudbu, ale dokáže otvoriť bránu do vesmírneho neznáma. Navyše, poviedka má úchvatnú ilustráciu!
Nepomenovateľné je v prvej časti filozofická úvaha o nepomenovateľných veciach v literatúre a druhá časť je vlastne poviedka v poviedke, ktorá potvrdzuje jednu vetvu úvahy. Mne táto Lovecraftova tvár nesedí, čiže dielo považujem za slabšie. Čo nemusí platiť pre teba.
Pickmanova predloha je dielo nasiaknuté temnotou ako hlboké dná hrobov. Temný a skvelý maliar má predlohy svojich obrazov natoľko hrozivé, že vydesí nielen aktérov, ale aj nejedeného čitateľa písomne zachyteného príbehu. Zaujímavosťou poviedky je, že je napísaná na Lovecrafta až experimentálnym spôsobom - pomocou dialógu dvoch postáv, pričom vidíme text iba jednej z nich. Rozhodne jedna z najlepších poviedok od spisovateľa z Providence. Filmové spracovanie ste mohli vidieť nedávno v rámci filmovej antológie Kabinet kuriozít od Del Tora.
Strieborný kľúč vyznie ako pokračovanie fantasy putovania Snová výprava do tajuplného Kadathu. Poviedka má filozofický nádych, dávku psychedélie a bujného snívania o iných svetoch. Je od ostatných autorových prác trochu odlišná, no mne v diele chýba stabilnejší dej a dávka temnoty. Príde mi to ako snový úlet.
Poslednou poviedkou v knihe je Čudesný dom vysoko v hmle, ktorá nás zasvätila do tajomstva tajomného domu v Kingsporte. Dielo je viac snové ako dejové a ponorené v opisoch, čím sa znižuje jeho čitateľnosť a vnorenie sa do príbehu. Tu mi to prišlo, že to Lovecraft už prehnal.
Šepot v tme a iné nezemské príbehy. Prvé slovenské vydanie ( Sol Noctis, 2024)
Šepot v tme a iné nezemské príbehy. Prvé slovenské vydanie ( Sol Noctis, 2024) / Zdroj Disclaimer
Najdlhšie dielo v knihe, Šepot v tme, by sa dalo zaradiť do typického vesmírneho hororu. Rozpráva o statku navštevovanom tajomnými bytosťami z kozmu. Vyzerajú skôr ako huby než živé organizmy, ich reč je upišťaná a vravia o starých božstvách. Pravdepodobne pochádzajú z Yuggoth, z neodhalenej planéty našej sústavy. Čo chcú? Ukážkové atmosferické dielo od majstra hororového remesla. Jeden z vrcholov knihy.
Tieň nad Innsmouthom patrí k najväčším a najznámejším dielam hororového spisovateľa. Samotný podžáner „body horor“ mu je vďačný za položenie prvých stavebných kameňov. Príbeh ťa zavedie do mestečka Innsmouth, kde sa stretneš so zvláštnymi ľuďmi s vypuklými očami a rybaco-žabacím vzhľadom. Postupne odhalíš ich záhadu a prepojenosť s podmorskými božstvami. V knihe je to najčitateľnejšie dielo, ktoré Lovecraft úmyselne sústredil na dej, s cieľom osloviť širšie masy. Účel sa podaril a je z toho majstrovské dielo.
Záverečná novela Sny v čarodejníckom dome mieša snové pasáže a mysteriózny horor so sci-fi. Výsledkom je učebnica mrazivého hororu prekračujúceho ľudské chápanie vesmíru. Pre mňa samotný vrchol knihy.
Kniha má skvostnú obálku, ktorú som si okamžite zamiloval. Ilustrácie sú osobité a výborne dopĺňajú atmosféru príbehov. Na konci knihy dostaneš filozofický rozbor Lovecraftovho svetonázoru, ktorý je popisovaný ako kozmicizmus.
Aby toho nebolo málo, čaká ťa obrovská porcia poznámok a príloha nabitá dobovými fotkami, ilustráciami a prvými stránkami časopisov a diel.
Záver: „Šepot v tme a iné nezemské príbehy“ je kniha nasiaknutá láskou k velikánovi žánru. Neostáva mi nič iné, len ju každému odporučiť. Dokonca by som povedal, že ide o povinnú literatúru pre hororového fanúšika. Táto séria mi robí veľkú radosť!
PS: O to viac sa teším, že vydavateľstvo Sol Noctis nekončí s Lovecraftom a má v pláne vydať celé jeho dielo v slovenčine. Je sa na čo tešiť!

Hodnotenie: 90 %

Howard Phillips Lovecraft - Šepot v tme a iné nezemské príbehy
Vydavateľstvo: Sol Noctis
Rok vydania: 2024
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 400
Väzba: pevná väzba
ISBN: 9788099977267

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme slovenskému vydavateľstvu Sol Noctis.

Odkazy:
Vydavateľstvo Sol Noctis

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB