Dojmy a pocity z Comics Salónu 2024

Pred týždňom sa conal Comics Salón 2024. DK Ružinov opäť raz praskal vo švíkoch a fandomoví fans scifi, fantasy, hororu či anime a pop-kultúry všeobecne sa zleteli (ako tie orly z Tatry) do Poddunajskej nížiny. Aké pocity z neho mala redakcia scifi.sk?
Filmová história scifi
Opýtali sme sa teda na zážitky, dojmy a pocity z tohtoročného Comics Salónu členstva u nás v redakcii. Tí a tie, ktoré mali čas, zalovili v pamäti (tá týždňová nám ešte ako-tak funguje) a naťukali do klávesníc nasledujúce riadky. Ak ste sa conu tento rok nezúčastnili, dúfame, že aspoň takto sprostredkovane si atmosféru z neho užijete!
prázdna sála scifi salónu už na vás čaká
prázdna sála scifi salónu už na vás čaká Disclaimer

Šaňo / Babcom

Comics Salón som mal tento rok nabitý takpovediac vlastným programom – každý deň minimálne jedna prednáška, v nedeľu dokonca dvojhodinová prezentácia kartovej hry a následne actual play stolovej RPG hry. Mea culpa – zo samotného conu som takto toho veľa nemal, no napriek tomu som mal pocit, že mi to zbehlo veľmi rýchlo a príjemne.
Piatkovú prednášku o Proto Science Fiction, čiže o staro- a stredovekej vedeckej fantastike, som mal na viac ako 50 slajdoch, a to som v druhej polovici už vyškrtal diela z výberu! Keď som ju začal pripravovať, nepredpokladal som, že nájdem až toľko zdrojov a diel. Veru – ľudstvo bolo stále veľmi kreatívne. (Možno si ju užijete aj na Zimnom scifi.skone – uvidíme!)
Prednáška o Akkadskej ríši (Martin Jurík)
Prednáška o Akkadskej ríši (Martin Jurík) Disclaimer
Prednáška o čiernych dierach (Tomáš Trník)
Prednáška o čiernych dierach (Tomáš Trník) Disclaimer
Prednáška o inšpiráciách a vykrádačkách v Star Wars (František Gago)
Prednáška o inšpiráciách a vykrádačkách v Star Wars (František Gago) Disclaimer
Sobotu som využil najmä na obchádzanie starých známych – zastavil som sa u Eniaca (pozdravujem!) v stánku v rámci Artist Alley, kde som si zahral jeho demo úžasne imaginárnej skákačky, následne som obišiel Ihrysko, ktoré prinieslo na con aj niekoľko stolových RPG hier (chválim!), z ktorých si nakoniec môj skvelý parťák, auto-spolujazdec a co-streamer Eddie, dokonca kúpil Star Trek Adventures pre sólo hráča, zastavil som sa u Heni v Nekonečne (ahoj!), kde sme prebrali nové Star Wars knižky a prelistovali si zbierku obrázkov priečnych rezov vesmírnych či planetárnych vozidiel tohto univerza (prosím si na Vianoce!) a nakoniec u Warhammerákov prediskutovali niektoré z RPG hier z tohto univerza a zážitky z ich hrania (mám čo doháňať). Joj, toľko vecí, človek by sa najradšej vy-kage-bunshin-no-jutsu-oval, aby to všetko stihol! Musím vyzdvihnúť prednášku Dartha Reora o Star Wars knižkách, ktorá sa končila výborných interaktívnym kvízom. (Ďakujem za lízanku!)
Nedeľa bola ešte plnšia. Priestory – vzhľadom na to, že pred stánkom scifi.sk bol sklad kuchynského nábytku DK Ružinov – boli v blízkej chodbe dosť stiesnené. Prejavilo sa to aj u proma Babylon 5 CCG kartovej hry, kam ale – a to som bol veľmi rád – prišlo viac ľudí, ako som mal deckov. Nakoniec sme to dali s prehľadom. Mojou poslednou aktivitou bolo verejné hranie stolovej RPG hry zasadenej do univerza Twilight Imperium, na ktoré sme – musím skonštatovať – ešte nedorástli. Ako technicky, tak osobnostne a ani publikom. Takáto aktivita si vyžaduje trochu iné plánovanie a prístup, aby priniesla požadované ovocie. Možno niekedy v budúcnosti.
Žiaľ, niektoré prednášky, ktoré som som počas conu chcel vidieť, sa diali presne v ten istý čas, ako tá moja. Tu by som si od organizátorského tímu prial trochu celkovej nadlíniovej koordinácie, aby sa nestávalo to, že prednášky pre rovnakú cieľovú skupinu (napr. stolové RPG) sú v tom istom čase, najmä ak ich je na celom cone ako šafránu. Okrem toho by som po rokoch privítal aj zmenu víkendového menu v reštaurácii Jedna báseň, ale to je asi mimo dosahu organizátorov. 😛
Vynikajúci dojem z celého festivalu sa dostavil aj vďaka slnečnému a teplému počasiu, ktoré trvalo celý víkend, čo umožnilo zúčastniť sa všetkých voľnočasových vonkajších aktivít – či už výstavy bonsajov, alebo stredovekého tábora, chválim aj väčší vonkajší stan pre predajcov a počítačové či konzolové hry. A vďaka skvelému osadenstvu nášho stánku ale aj všetkých, ktorých som na cone stretol, to bola opäť raz veľmi príjemná akcia… Už sa teším na budúci ročník!
Prednáška o slovenskom literárnom horore (Lukáš Polák)
Prednáška o slovenskom literárnom horore (Lukáš Polák) Disclaimer
Prednáška o Star Wars knihách (Martin Tenczer)
Prednáška o Star Wars knihách (Martin Tenczer) Disclaimer
Prednáška o votrelcoch (Robo Petrík)
Prednáška o votrelcoch (Robo Petrík) Disclaimer

Yaya

Keď som pred šiestimi rokmi prvý raz zavítala na Comics Salón, takmer nikoho som nepoznala a snažila som sa teda zachytiť čo najviac z programu. S rastúcim počtom známych a kamošov z (dvojako) fantastickej komunity som sa ale dostávala na menej prednášok, besied či workshopov a čas trávila skôr na káve/pive. A odkedy má scifi.sk svoj stánok, cony sa opäť trochu zmenili, na také pracovnejšie. Ale nesťažujem sa. Stánkarčenie mi síce niekedy ťažko skúša introvertnú povahu, ale celkovo je to skôr príjemná robota. Z minulého roka si s láskou spomínam, ako som predala tričko pánovi, ktorý nehovoril po slovensky, nevedel a ani nemal šancu úplne pochopiť, čo presne robíme, ale proste sa mu to tričko páčilo a chcel ho. Tento rok si zase z ničoho nič oproti mne sadol neznámy človek a poprosil ma, nech mu vysvetlím, čo je to to scifi.sk. Pred pár rokmi by som sa asi zasekla a nebola mu schopná povedať nič. Teraz som s tým už nemala problém. Aj takto sa posúvame vpred.
Z programu som teda videla málo. V podstate len piatkovú prednášku Zusky Stožickej o motýľoch, v ktorej skombinovala fakty z biológie, ekológie, mytológie a popkultúry do pestrej a informáciami nabitej mozaiky. A v sobotu ešte smutno-zábavnú dvojhodinovú besedu o hoaxoch a dezinformáciách.
Vrcholom tohtoročného Comics Salónu však pre mňa jednoznačne bol krst antológie Dotyky budúcnosti II. S Niromwell tam obidve máme poviedku, a tak sme sa pre zmenu posadili „na pódium“, do dlhého radu stoličiek obsadených ostrieľanými autormi. Ihneď sa dostavila nervozita. Napokon sa ale v príjemnej atmosfére nepríjemné pocity nejako rozptýlili – škoda, že až po tom, ako som odpovedala na otázky. Krstným otcom antológie sa mimochodom nečakane stal Feri, takže mám teraz doma “godfathera” slovenskej sci-fi. Neviem to inak úplne vysvetliť, ale z účasti v tejto antológii mám obzvlášť veľkú radosť, takmer rovnakú, akú som kedysi mala z prvej poviedky v tlačenej knihe. Pevne dúfam, že čitateľov budú Dotyky tešiť aspoň tak ako mňa.
Diskusia o hoaxoch praskala vo švíkoch (zľava moderátor František Gago a hostia Leoš Kyša, Veronika Hincová Frankovská, Roland Oravský)
Diskusia o hoaxoch praskala vo švíkoch (zľava moderátor František Gago a hostia Leoš Kyša, Veronika Hincová Frankovská, Roland Oravský) Disclaimer
Krst Kotletovho románu Fakt do mŕtva a následná diskusia s autorom a ilustrátorom
Krst Kotletovho románu Fakt do mŕtva a následná diskusia s autorom a ilustrátorom Disclaimer
Krst antológie Dotyky budúcnosti 2 - autori
Krst antológie Dotyky budúcnosti 2 - autori Disclaimer
A napokon vám ešte musím porozprávať o Poviedkach na počkanie naživo. Konali sa v nedeľu ráno, s organizáciou nám už tradične pomohlo vydavateľstvo Hydra. Dostavil sa rekordný počet ľudí. Ak to dobre rátam, pnpčku si skúsilo napísať 19 autorov, z toho 14 poviedku aj dokončilo, resp. našlo odvahu prečítať ju nahlas. Víťazstvo si napokon odniesla vypointovaná rýmovaná básnička Hairball o robotickej mačke. Práve pre veľký záujem ale vyhradené dve hodiny nestačili, a tak sme workshop bohužiaľ museli dohodnotiť na chodbe. Proces sa našťastie podarilo značne urýchliť vďaka všadeprítomným smartfónom a Slidu. Jeden z autorov, ktorí nečítali, nám potom priniesol poviedku do stánku a prišiel si o nej pokecať aspoň tam. V budúcnosti neváhajte a pokojne tak urobte tiež. Nie každý je stavaný čítať nahlas pred publikom.

Fero / Cyberstorm

Comics Salón patrí k najväčším fantastickým a popkultúrnym udalostiam, takže bolo jasné, že sa ho musím zúčastniť!
Teda, mal by som, keď už som tým vedúcim línie (toto ešte zopárkrát budete počuť, sľubujem). Ale najskôr zabiť kráľa a oslobodiť draka! Či naopak? Rozhodne sa zobudiť! Je piatok 10:00 a ja ešte len zívam v posteli. Neva, veď akcia začína až o druhej popoludní. Mám čas... alebo nemám?
Vsuvka: filozofická úvaha o čase. Existuje alebo nie? Je to naozaj štvrtá dimenzia, v ktorej sa pohybujeme len jedným smerom? Alebo nič ako čas nie je reálne, ide iba o metódu, akou sa náš mozog snaží vysporiadať s entrópiou vesmííí... sakra! 13:00! Rýchlo obliecť, autobus, sprcha, obuť a utekať! Poradie nech si čitateľ usporiada, ako chce! Na CSko dobieham o 13:45, vrážam do ľudí, odrážam sa od stien a stoicky sa tváriaceho Roba ako gumená loptička, naháňam kľúče, miestnosť, dych a odomykám. Miestnosť úžasná, presklená. (Letmý hollywoodsky úsmev do zrkadla, záblesk reflektorov a foťákov.) Organizátori sa pochlapili. (Egoisticky sa tľapkám po pleci, keď už k nim patrím.)
O 13:50 vchádzajú do miestnosti prví diváci. Tešia sa na Jankovu prednášku o jedle a hostinách v popkultúre. To ešte netušia, že bola zrušená (muhahaha)! Vyťahujem „magic key“ a strkám ho do USB. Prvý raz, druhý raz, tretí raz... Stále nič. Otáčam ho ako naša vláda svoje predvolebné sľuby... Na 42. pokus konečne zásah... 14:00! Hodiny na kukučkovej veži odbíjajú polnoc a ja konečne púšťam náhradný program, záplatu na všetky programové neduhy – filmové a seriálové trailery!
Tadá, CS24 oficiálne začal!
Posledné kúsky Inej nežnej z našej dieľne sa rýchlo míňali
Posledné kúsky Inej nežnej z našej dieľne sa rýchlo míňali Disclaimer
Editor Martin Králik a krstný foter František Gago krstia Dotyky budúcnosti 2 rumom.
Editor Martin Králik a krstný foter František Gago krstia Dotyky budúcnosti 2 rumom. Disclaimer
Víťazka filmového kvízu si preberá cenu v podobe scifi.sk hrnčeka a ďalšieho merchu
Víťazka filmového kvízu si preberá cenu v podobe scifi.sk hrnčeka a ďalšieho merchu Disclaimer
A teraz vážne... možno.
Scifi.sk sa v poslednej dobe stretáva na conoch viac než len organizovane. Pribudlo množstvo prednášok od členov redakcie i kamarátov, aj samostatný stánok pred Scifi salónom, kde si môžu záujemcovia obstarať náš merch (odporúčam úžasné tričká, hrnčeky, magnetky a odznáčiky), poprípade literárnu tvorbu, napr. Šaniho RPG-čka, Nevadin komiks nazvaný Mola i Inú nežnú, antológiu skrytej a alternatívnej histórie novembra 89. Popritom scifi kvíz, vymaľovávanie, poviedky a diskusie.
No a, samozrejme, sme kritickou súčasťou conu. Maťo Šugár, čo by jeden z vedúcich línie anime sekcie, a moja 120-kilová maličkosť plná lásky a nehy stojaca za scifi sekciou.
Žiaľ, ako vedúci línie (chýbalo vám to zdôraznenie? Nebojte, ešte aspoň raz dám 😉) som nemal čas odbiehať na iné prednášky. Jednak som uvádzal program a jednak som dopisoval vlastnú prednášku. (Však to nebolo vidno? Však? VŠAK?) Napriek tomu som si con naplno užil. Teraz nemám na mysli len prednášky, ktoré boli skvelé („Najmä tie v mojej línii,“ skromne pokašliavam do ruky), ale i stretnutia s priateľmi, komunitou a celkovú atmosféru, ktorú tak ľahko inde necítite (miestami doslova, zopár ľuďom by sa zišiel deodorant).
Piatok i sobota sa niesli v znamení klasických prednášok. Tie by sa dali rozdeliť na deep geek líniu (prednášky o žánroch, franšízach, technike a filmoch boli a sú vždy alfou a omegou každého conu) a vedecko populárne prednášky z oblasti fyziky (čierne diery od Tomáša Trníka), zooloógie (úžasná prednáška o motýľoch od Zusky Stožickej – btw, viete, že niektoré tie mrchy pijú krv?), histórie (Maťo Jurík) a archeológie (Pavol Jelínek).
No a keďže patrím k tým najskromnejším a najtichším osobnostiam scifi.sk, tak som do programu svojou troškou prispel aj ja a to vo forme prednášky o Star Wars a jeho vykrádačkách a filmovým kvízom. Asi najnáročnejším projektom však bola dvojhodinová diskusia o hoaxoch a dezinformáciách, ktorej sa zúčastnili hostia z oblasti archeológie, astrofyziky, geofyziky, žurnalistiky, sociológie, politológie, psychológie a medicíny. A, samozrejme, diváci, s ktorými prebiehala živá debata (a Leoško... ten mi platí za to, aby som ho osobne všade spomenul!). Atmosféra bola skvelá, aj keď som sa objektívne bál, že sa medzi divákmi nájde striktný nesúhlas. Našťastie hod taktickej stoličky zem-vzduch-plochozem smerom k hosťom besedy sa nekonal, a tak sme sa v pokoji rozišli. A na záver, ako čerešnička na torte, krst antológie slovenskej scifi Dotyky budúcnosti II, kde som sa stal celkom nečakane krstným tatkom. Všetko prebehlo ako po masle.
V porovnaní s prvými dvoma dňami bola nedeľa už klasicky pohodovejšia a patrila workshopom. Zrána si záujemcovia – a že ich bolo požehnane – mohli napísať naše Poviedky na počkanie, ku ktorým prakticky hneď na mieste dostali odozvu. Tie mala na starosti Yaya z našej redakcie a Soyka za Hydry. Nasledoval skladací workshop, na ktorom ste mohli zložiť mecha z Gundamu a už spomínaný filmový kvíz. Čerešničkou na torte bolo Šaňove RPG z prostredia známej doskovky Twilight Imperium.
Gundam Workshop - skladanie v plnom prúde
Gundam Workshop - skladanie v plnom prúde Disclaimer
Gundam Workshop - čo ste si mohli zložiť
Gundam Workshop - čo ste si mohli zložiť Disclaimer
Literárny workshop. Ledva sme sa pomestili!
Literárny workshop. Ledva sme sa pomestili! Disclaimer
Skrátka a dobre, bolo to super!
Na záver mi ostáva poďakovať divákom, hosťom a kamarátom a vlastne všetkým, ktorí umožnili aspoň na jeden víkend ujsť z reality do skvelého prostredia. To by samozrejme nebolo možné bez organizátorov z tímu Comics Salónu, ktorí celý Comics Salón 2024 zabezpečovali, ale ani bez otrokov z redakcie scifi.sk, ktorí celý čas sedeli v stánku a podieľali sa na programe, a tak si rozhodne zaslúžia vymenovať: Janka, Bea, Bea, Peťo, Ľudka, Laci, Eddie, Stano, Maťo a Šaňo.
Vidíme sa na ďalšom cone 😊
scifi.sk tím
scifi.sk tím Disclaimer

A nabudúce?

Najbližšie cony, na ktoré sa môžete tešiť, sú HorrorCon v Prahe, Comic-Con Junior 2024 v Brne, online scifi.skon na našom Twitchi a decembrový brnenský FénixCon. Tešíme sa, že sa s vami na nich uvidíme!
PS: Všetky prednášky, vrátane spomínanej besedy a krstu, boli nahrávané, takže si ich časom určite budete môcť pozrieť zo záznamu na youtube kanáli Comics Salónu.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB