Jeden Orville a dosť

Ak ste videli trailer na The Orville, nevedeli ste presne, čo očakávať – buď to bude fantastická paródia na Star Trek v štýle Galaxy Questu alebo… nedozretá šou s infantilnými scénami a trápnymi situačnými žartíkmi. To druhé.
Podporte scifi.sk
The Orville - Reklamné - Banner
The Orville - Reklamné - Banner / Zdroj Disclaimer
Žiaľ, The Orville do sveta dieru neurobí a osobne – po zhliadnutí prvej epizódy – čakám, že ju Fox ako domáca stanica stiahne zo sveta skôr ako sa to stalo Firefly či Crusade (oh, to sa asi nestane, keďže Crusade bola mŕtvo narodením bábom).
Prečo teda tento pokus o paródiu nefunguje?
The Orville je decko Setha Farlanea, ktorého poznáte najskôr asi ako producenta a tvorcu seriálov Family Guy alebo American Dad! Taktiež napísal scenáre k filmom s macom Tedom. Ak Vás to predsa len – podobne ako mňa – neodradilo, gratulujem, ale radšej by som sa netešil. Scenáristicky je prvá epizóda The Orville tak hrozivo zlá, že neviem, či sa mám… nie, už plačem tu. A som naštvaný. Celý dej prvej epizódy až lacno pripomína béčkovým autorom napísaný scenár k Star Trek: The Next Generation, ktorý roky trčal v nejakom šuplíku, kam aj naďalej patrí. Celé je to lineárne nepekné, zvraty deja – ak vôbec nejaké – sú predvídateľné a riešenie situácií nemá zmysel. To, že celá posádka prežije útok dvoch skupín militantnej mimozemskej invázie na vedeckú základňu a vyviazne zo smrteľnej prestrelky s jedným poškrabaným ramenom, zatiaľ čo naši hrdinovia vykántrili svojimi fázermi skoro celé mimozemské osadenstvo, je už len na pokrčenie ramenami a povzdych…
The Orville - Scéna - Temporálne technobable
The Orville - Scéna - Temporálne technobable / Zdroj Disclaimer
Každá z postáv je úplne šablónovitá, čo zase v dobrej paródii nemusí byť na chybu, keď práve z prehnaného zaškatuľkovania môžu prichádzať tie najlepšie kúsky humoru, viď Sigourney Weaver ako Gwen DeMarco v Galaxy Queste. Na rozdiel od Galaxy Questu tu ale nemáme meta-úroveň v podobe reálneho sveta, s ktorým by The Orville kontrastoval. Výber hercov na prvý pohľad nie je zlý, ale už po niekoľkých výmenách dialógov zisťujete, že buď boli debilne zrežírovaní Jonom Favreauvom alebo je ten scenár ozaj na pííííp. To druhé. A možno aj to prvé. Nedá sa nekrútiť hlavou pri tých skamenelých a kŕčovitých scénkach, v ktorých by ste si priali trochu viac zo všetkého… alebo vôbec nič. Už radšej ozaj vôbec nič. Jediným momentom, kedy vám srdce poskočí nostalgiou, je, keď na obrazovke uzriete Penny Johnson Jerald, ktorá si v Deep Space 9 zahrala sympatickú Kasidy Yates. Ostatný výber postáv presne kopíruje Star Trekové seriály: dutý kapitán: fajočka, rozpor s prvým dôstojníkom: fajočka, nejaká kvázi-vulkánka s nadľudskými schopnosťami: fajočka, vedecký dôstojník z inej rasy: fajočka, robotický člen posádky, ktorý by rád spoznal ľudskú rasu: fajočka, sebavedomý pilot: fajočka… Až mi ide na zvracanie.
The Orville - Scéna - Posádka na mostíku
The Orville - Scéna - Posádka na mostíku / Zdroj Disclaimer
Ak má toto byť pokus o humorno-dramatický seriál, tak ďakujem, nemusím. Neviem, či som sa dvakrát pousmial počas tých 60 minút utrpenia. Možno to len nie je môj štýl humoru, možno to ani tak humorné byť nemalo. Neviem. Tak či tak to nefunguje. Vtipy sú suché a natlačené nasilu. Ich prepojenie s reálnymi situáciami pasuje tak na dvoch miestach celej epizódy. Za to vizuálna stránka je naozaj pekná. Aj keď 3D scény pôsobia veľmi sterilným dojmom a všetko vyzerá ako nakreslené – v krásnom duchu Roddenberryho utópie – tak víťazom sa stávajú maskéri. Jednotlivé masky – aj keď mám pocit, že všetky som už niekde videl – sú umne a krásne vytvorené. Netreba hľadať ďaleko – Krill (The Orville) / Krall (Star Trek: Beyond) – akoby mu z oka (alebo maskárne?) vypadli. Ďakujem, už sme videli, neprosím…
The Orville - Scéna - Krill
The Orville - Scéna - Krill / Zdroj Disclaimer
Celkom nechápem, kam má tento seriál namierené, pretože zatiaľ je to nehorázne podpriemerná a odporne lacno spracovaná vec, pri ktorej si trhám neexistujúce vlasy na mojej hlave a pýtam sa, prečo tu radšej nemáme štvrtú sériu Dark Matter (vieme prečo) alebo nový seriál z univerza Babylonu 5 (vieme tiež prečo)… A tak nám ostáva len povzdychnúť si smutne a čakať na niečo lepšie.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

(2017)

Orville

Diskusia

Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Odo mňa má táto recenzia solídnych 10. :-D Unavuje ma, ako ľudia neustále ospravedlňujú MacFarlana, ale na mnohých oveľa talentovanejších SF scenáristoch nenechajú suchú jedinú nitku. Napodobne tí, ktorí v The Orville vidia akúsi rozumnú alternatívu k oficiálnym Star Trek produkciám, ak ich tie sklamali.
Ľudia chcú alternatívu k Discovery ? The Orville ňou podľa mňa určite nie je. Ani ten nešťastný Axanar spred pár rokov. Ak chcú rozumnú alternatívu, to už skôr toto: http://www.pacific201.com/
29.10.2017
draculin
A preco by nie? Podla mna je Orville, so vsetkymi chybami, nezmyslami atd. tym skutocnym Star Trekom :-) Urcite je "povodnemu" Star Treku (TOS, TNG), blizsie nez Discovery. Vlastne oproti ST je stupidnejsi (co ma byt asi humor), a hercov ma ako slovenska televizna inscenacia, no aspon sa drzi startrekovej linie, co Disco nerobi. Takze chapem, preco hardcore fanusikovia ST skor znesu Orville nez Discovery. I ked pre mna je prave pre toto dokonale nepozeratelny.
07.11.2017

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2017)

Orville