Graham Masterton - Lesní duch: Temnota sa ukrýva za každým stromom! (recenzia)

Anglický velikán nie len hororovej literatúry nám predstavil jeho podobu folk hororového románu. Ako dopadol pod našim drobnohľadom?
Lukáš Polák
Filmová história scifi
Graham Masterton je u nás známy vďaka detektívnej sérii „Případy komisařky Katie Maguirové“, ktorá má na konte už deväť dielov. Posledný mesiac sa však roztrhlo vrece s jeho hororovými dielami. Vydavateľstvo Golden Dog vypustil najprv novelu „Pan Nikdo“, ktorú napísal s Karolinou Mogielskou a hneď za ňou román „Lesní duch“. U konkurencie, v rámci edície Fobos, zase vyšiel horor o strašidelnom dome s názvom "Dům tisíce šepotů“. Teraz si posvietim na román „Lesní duch“.
Lesní duch. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023)
Lesní duch. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023) / Zdroj Disclaimer
V lese sa nájde pätnásť tiel mladých skautov a sedem mŕtvol ich vedúcich. Prečo sa zabili? Po odpovedi bude pátrať Sparky, kamarát jedného z mŕtvych a jeho otec Jack, ktorý vedie poľskú reštauráciu. Sparky s Jackom prichádzajú do skautského táboru, kde došlo k masívnej samovražde. Sparky, trpiaci autizmom, si všimne v lese niečo biele a má z toho mrazivý pocit strachu, no nie je sám. Niečo zahliadne aj jeho otec. Upozornia na to políciu, ktorá prehľadá oblasť a v jazere objaví dve telá, jedno dokonca bez hlavy. Videli lesného ducha?
Príbeh ma od začiatku pohltil a vtiahol do seba. Neprešlo ani desať strán a už som chcel vedieť viac. Kto alebo čo stojí za temnými udalosťami? Ukážkový príklad ako vytvoriť háčik pre čitateľa hneď od úvodu. Navyše od prvých strán začala fungovať mysteriózna atmosféra a pocit temnoty medzi riadkami. Všetko kričalo, že pôjde o vydarený hororový zážitok.
Dej sa v polovici knihy presunul do Poľska, kde došlo k stretom s "lesným duchom", no tentokrát sa Masterton nebál prejsť do surovejších scén (veľké plus!), stúpalo napätie a mysteriózna atmosféra stále dominovala. Dej sa dokonca niektorými scénami namočil aj do duchárskeho hororu. Námet sa zase načiahol do gréckej mytológie (výborné osvieženie) a príbeh nabral nádych folk hororu. Anglický autor namiešal naozaj výdatný hororový koktail.
Záver ma veľmi milo prekvapil. Spisovateľ urobil jeden odvážny krok s jednou postavou, čím posledné stránky pôsobili trpko, temne, ale zároveň až mysticky. Dokonca si neviem lepšie ukončenie ani predstaviť. Akoby na mieru ušité.
Jediná vec, čo mi v knihe nesedela, je, správanie sa otca voči autistickému synovi. Chápem, že je to s takým chlapcom ťažšie a treba mu ísť v ústrety viac ako pri zdravom dieťati, no na druhú stranu ho až nezmyselne vrhal do vyložene nebezpečných situácii, ktorým by sa bežný rodič vyhýbal oblúkom. Chápem prečo to autor spravil – uľahčil si situáciu a dostal obidve dôležité postavy tam, kde potreboval i za cenu, že mu logika občas zaškrípala.
Záver: Graham Masterton je šikovný autor a táto kniha je toho dôkazom. Dostala ma od úplného začiatku. Námet mal najbližšie k folk hororu, zároveň používal prvky duchárskeho hororu a nebál sa aj brutálnejších scén. Dal by som knihe plný počet bodov nebyť naivného a občas hlúpeho (nezmyselne riskantného) správania otca, ktorý svojho syna vystavoval smrtiacemu nebezpečenstvu. Škoda tejto jazvy do inak skvelého hororového zážitku.

Hodnotenie: 90 %

Graham Masterton - Lesní duch
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 300
Väzba: brožovaná
Obálka/ilustrácia: Michal Březina
ISBN: 978-80-88635-19-2

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme českému vydavateľstvu Golden Dog.
Vydavateľstvo Golden Dog
Vydavateľstvo Golden Dog Disclaimer

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

(2013)

Lesní duch

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2013)

Lesní duch