Strážci osudu: sudičky vs. emzáci!!!

Osudy tých, ktorí ťahajú za nitky historických udalostí, boli odjakživa skvelým námetom na spracovanie. V tomto prípade si hrdinovia budú musieť dať pozor najmä na vysávače a inteligentné chobotnice.
Arcey
Podporte scifi.sk
Kniha Strážci osudu rúca hneď niekoľko zaužívaných mýtov. Debut málokedy býva vydarený. Rozdielne tempo v rámci knihy nie je veľmi obľúbené, práve naopak, často tým utrpí kvalita diela. A čo sa týka deja, ovládanie sveta mali takmer vždy na svedomí upíri, nadnárodné korporáty, politická šľachta v pozadí alebo emzáci z inej galaxie. Toto všetko sa ale juhomoravskému rodákovi s unikátnym pseudonymom L.B.Arling podarilo zbúrať veľmi rýchlo a jednoducho.
Strážci osudu. Prvé české vydanie (Epocha, 2024).
Strážci osudu. Prvé české vydanie (Epocha, 2024). / Zdroj Disclaimer
Hlavným hrdinami sú šedé eminencie – sudičky. Stoja za všetkými dôležitými udalosťami ľudskej histórie, predurčujú osudy čerstvo narodených detí a pomocou sudieb sa starajú o blaho ľudstva. Vďaka nim máme atómové bomby, porazili sme Hitlera a máme dostatok času sa pripraviť na mimozemskú inváziu. Zatiaľ je všetko pozitívne, čo? Našťastie autor vie, čo má byť v dobrej knihe, a zápletka, ktorá sa spočiatku javí ako jednoduchá, časom naberá na košatosti a správne okoreňuje dej tak, aby bolo čítanie potešením.
Po rozpačitom úvode, a to mám na mysli prvých pár odstavcov, keď mi občas obočie vyletelo raketovou rýchlosťou do neba, sa dej pekne rozbehne ako dobre výkonný naolejovaný stroj. Pomerne rýchlo sa oboznámime s hlavnými postavami aj s problémom, ktorý bude celý dej ťahať. Čo je ale najhlavnejšie, jeho riešenie udrží čitateľovu pozornosť až do konca. Výnimočným počinom je rozdelenie knihy na dve, dosť rozdielne časti. Tá prvá sa nesie v duchu spoznaj svojho (ne)priateľa čo najviac a končí momentom: a teraz čo? Nejde ani tak o cliffhanger, skôr o akési trpké vytriezvenie, ktoré dokáže vypáliť sietnice. No a potom je tu druhá časť. Nepamätám si, kedy naposledy som tak dychtivo prevracal strany, aby som sa dozvedel to, čo autor zámerne nedokončil. Závratné tempo sa nesie po celý zvyšok knihy a po dočítaní som mal chuť tlieskať od radosti.
Už v prvej kapitole sa dozvieme, že hrdinovia starajúci sa o napredovanie civilizácie správnym smerom nie sú úplne normálni a plne prepadajú bežným spoločenským excesom, ako je korupcia či zneužívanie moci. Ak chcete lepšiu budúcnosť pre svoje dieťa, treba si zaplatiť. Nepáči sa vám, tak mu dáme do vienka ešte dačo horšie. Našťastie, ako sa príbeh rozrastá, dokážeme pochopiť, že cynizmus, apatia a istá rebélia je podstatnou črtou strážcov osudu, čo im pridáva na sympatii. Vďaka svojim schopnostiam dokážu rozhodovať, kto zomrie alebo prežije, kto koho zachráni alebo kto zmení chod dejín.
Skĺbiť humor, akčný dej a pestrosť jednotlivých scén je náročná úloha, ale aj tejto sa autor knihy zhostil viac ako dobre. Je poznať, že má za sebou množstvo skúseností s usporiadaním LARPov, stretávaním sa s fanúšikmi žánru a s prednáškami. Jeho cit pre vtip je veľmi pôsobivý a miestami pripomína štýl geniálneho Františka Kotletu, je však o niečo menej uletený. Napriek tomu má množstvo skvelých „štekov“, ktoré dokážu v napätých situáciách príbeh odľahčiť či okoreniť.
Čo sa týka vizuálnej stránky, za ilustrácie a cover art je zodpovedný ilustrátor Jiří Arbe Miňovský. Jeho útočiaca mimozemská chobotnica na obálke je určite skvelým doplnkom do knižnice akéhokoľvek geeka. Kniha je síce bez prebalu, ale má vydarené „záložky“ na oboch stranách, kde sa čitateľ dozvie niečo viac aj o samotnom autorovi. Trochu trpí lepená väzba, po prvom prečítaní a musím povedať – jemnom zaobchádzaní – už nesie náznak odlepovania. Dobrou správou je aj absencia chýb v texte, nezaznamenal som žiadne a vydavateľstvo Epocha, v ktorom kniha vyšla, si tak zaslúži absolutórium.

Záver: Román Strážci osudu je súčasťou edície Jiné světy a pokračuje tak v skvelej tradícií jedinečných a nadmieru pútavých príbehov z pera nových mladých autorov. Je určený každému, kto sa chce výdatne zabaviť a užiť si niekoľko vzácnych chvíľ mimo reality. A že naozaj ide iba o pár chvíľ vám ručím. Ak nie, nech ma zje mimozemská chobotnica.

L. B. Ailing je juhomoravský rodák, usporiadateľ larpov a rôznych stretnutí fanúšikov fantastiky. Vášnivý hráč hier na hrdinov, občasný prednášajúci, rekreačný návštevník Masarykovej univerzity a príležitostný hubár. Jeho najväčšou prirodzenosťou je chalupárčenie v miestach, kde líšky dávajú dobrú noc. Na gymnáziu sa rozhodol, že si pokazí život a skúsi v Českej republike podnikať. Od roku 2009 prevádzkuje klub priateľov fantastiky, hier na hrdinov a čierneho humoru v podobe Čajovne Inaris v Brne. Písať začal už v detských rokoch v panelovom dome uprostred nehostinnej pustiny zvanej Břeclav, kde mu nezostalo nič iné ako fabrikovať si svoje vlastné fantastické svety, aby prežil. Našťastie sa dal do holportu s bandou podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorí ho uviedli do tajov českej fantastiky a československého fandomu.

Hodnotenie: 90%

L.B.Arling – Strážci osudu
Žáner: fantastika
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2024
Vydanie: prvé
Jazyk: čeština
Väzba: brožovaná väzba
Počet strán: 408
Obálka: Jiří Arbe Miňovský
ISBN: 978-80-2780-178-7

Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Epocha.
Vydavateľstvo Epocha.

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB