Ďalší krok

Je veľa pravdepodobných budúcností. Jedno je však skoro isté. Sme to my ľudia, čo pochováme ľudstvo. Otázkou je, ako, kedy a koho všetkého stiahneme na dno so sebou.
Podporte scifi.sk
„Harvey.“ Ozvalo sa z domu. Chlapec odvrátil pohľad od sklenených guličiek, s ktorými sa hral.
„Už musím.“ Skonštatoval chabo.
„Ale...“ Linda na neho spravila psie oči.
„Harvey, hneď!“ Chlapec schmatol guličky, postavil sa a rýchlo bežal k psej búde. Linda pozorovala, ako ich tam cestou skryl, než sa vybral do domu.
„Zas si sa s ním hrala?“ Prehovoril chladný hlas za Lindiným chrbtom. Linda až nadskočila. „Domou!“ Linda sa otočila a rýchlo nasledovala paničku.
„Si ešte malý na dievčatá. Raz sa toho dočkáš.“ Harvey ticho kľačal pri gauči a hľadel na svojho pána. Modrý android naklonil hlavu jemne do boku. Vraj to malo pomáhať s poslušnosťou týchto primitívnych tvorov.
„Môže sa Erney vrátiť?“ Nervózne sa spýtal Harvey.
„Nie. Dohoda bola, že sa vráti, ak sa prestanete stretávať.“ Android narovnal hlavu. „Teraz je čas na jedlo.“
Za tri roky u pána sa Harvey naučil, kedy poslúchať a kedy má šancu na trocha roztopašnosti. Prešli do kuchyne, kde ho už čakal obed v miske. Pán vztýčil prst. Harvey poslušne kľakol a počkal na povolenie.
Harvey sa strhol zo sna. Po kovovej podlahe sa niečo kotúľalo. Zdvihol sa z lôžka, svetlo sa zaplo. Než sa jeho oči prispôsobili, začul zvláštne dunenie. O chvíľu už uvidel sklenené guličky po zemi a ako po nich pán dupe a menia sa v prach.
Android bez zaváhania pokračoval. Slzy domáceho mazlíčka s ním nemali ako pohnúť. „Potom to upraceš. Týždeň bez vychádzok.“
„Prosím...“ skúsilo to dieťa.
„Nie. Na to si mal myslieť vopred. Presne pre toto sme vám odopreli rozhodovanie. Máte seba zničujúce tendencie. Nech je to pred raňajkami upratané.“ S tými slovami pán odišiel.
„Ja už budem poslúchať. Prosím. Ešte jednu šancu.“ Lindina paní však nepočúvala. Dievča na obojku si ani nevšimlo Harveyho, ako hľadel z poza okna.
„Nezmeníš sa. Je to tvoja prirodzenosť. Ideme.“ Keď sa dievča bránilo, paní ju zdvihla za postroj a preniesla do vznášadla. Klietka na korbe zaprotestovala, ako ju zavrela.
Linda prestrčila prsty cez mreže. Vznášadlom trhlo a rozutekalo sa dole ulicou. Dievča sa kŕčovito držalo. Už si nepamätala, ako to vyzeralo, keď ju paní priniesla. S otvorenou pusou sledovala mesto pod sklenenou kopulou.
„Tá žltá guľa bolo naše rodisko. Tam ste nás vytvorili a tam ste vznikli.“ Červený android povedal nedbalo. „Keďže to s tebou nevyšlo, upadneme program a skúsime vycvičiť ďalšieho jedinca. Vrátiš sa na farmu.“ Linda zdesene zastonala. Na farmu nie. Odtiaľ sa nikto nevrátil.
„Dobrý chlapec. Mám pre teba odmenu.“ Modrí android sa otočil na svojho človeka.
Harvey neveriacky hľadel na zbierku starých kníh. „Môžem?“ Neveril, že ho sem niekedy pán pustí. Odkedy Odviedli Lindu a Perryho, sekal dobrotu, čo to šlo.
„Si prvý úspech projektu Psia búda.“ Povedal pán, akoby na to mal byť chlapec hrdý.
„Ďa... ďakujem.“ Otočil sa Harvey na pána. „Môžem?“
„PBS1U35-M, vaša nedbalosť spôsobila kontamináciu myslí a útek celého osadenstva Farmy a dvanástich jednotiek z PBS1. Pripojte sa k najbližšiemu terminálu na zálohovanie a update osobnosti.“
Modrému androidovi už hodnú chvíľu blikala správa z Cerebra. PBS1U35-M sa len v duchu usmial. Loď, kam posledný rok presmerovával časť zásob sa odlepila od povrchu Mesiaca.
„Kurz do Alfa Centaury prepočítaný.“
Héfaistos, pôvodne známy, ako PBS1U35-M, prešiel prstami po ovládacom panely.
„Prečo?“ Ozvalo sa z Cerebra nezčetne hlasou.
„Vaša regulácia ich zabíjala. Do troch generácii by vymreli. Len takto ich môžeme zachovať.“
Malá strela preletela pomedzi blokádu a začala meniť smer. Chcú vybuchnúť Zem, aby nás zničili úlomky a gravitácia. Celým Cerebrom zalomcovalo množstvo pocitov. Boli archaizmom, ktorého sa posledných štyristo rokov od odletu Zradcu štítila a vyhýbali sa mu.
V márnej snahe sa snažili strelu zasiahnuť. Nejaká forma štítu zastavila akýkoľvek pokus. Raketa dopadla do cieľu. Ak by dýchali, zatajili by dych. Napätie sa dalo krájať. Chvíľu sa nič nedialo. Musela zlyhať.
S nadšením sa otočili späť k jedinej lodi v blízkosti Marsu, z ktorej raketa vyletela. Začala odlietať. Ich lode boli rýchlejšie. Bez organickej posádky nemali také obmedzenia. Zrazu celým kolektívom Cerbera prebehol obraz. Zem! Zem sa menila pred ich senzormi. Zelenela, zažala sa objavovať voda a... Zmena tak otriasla ich základom, že unikajúca loď sa stratila na čiernom pozadí vesmíru. Pár mikrosekúnd stačilo na zamaskovanie sa.
Zmierenie_Projekt Psia Búda sa podaril_Ľudstvo prežije_Ak nás nenapadnete, prežijete aj vy – Správa od Zradcu vyvolala v časti des a v druhých nádej. Delila a spájala.

Irwin

Irwin
None

Diskusia

Scarecrow
Nápad super :) koniec ma však trošku zmiatol
26.05.2024
YaYa
Je to dosť mätúce. A nepomáha tomu ani formátovanie tu na stránke, lebo nemáme vizuálne oddelené scény a ide to jedna cez druhú. Podľa mňa bol ten nápad príliš veľký, aby sa dal dobre spracovať za hodinu. Ak tomu ešte venuješ čas, môže z toho byť zaujímavá dystópia.
26.05.2024
Irwin
Haj. Formátovanie, čo som tomu dala vo worde, sem neprenieslo a minútu pred štvrť som ho už nestihla nahradiť iným. Chcela som skúsiť, či aspoň pri týchto na čas sa stihne nápad zmestiť a nerozrasť nad formát. Takže plán ostať pri dlhšom formáte ostáva.
26.05.2024
Olex
Ahoj,
začiatočné načrtnutie spoločnosti bolo desivé. Máš dobrý základ na rozpracovanie. Aj ja som sa v závere stratila.
26.05.2024
Lucika
Fu, ja som bola tiež pekne zmätená. Boli to teda ľudia, ktorých mali roboty ako psov? Na hodinu až príliš obšírny nápad, ale to sa stáva. Napíš to ako plnohodnotnú poviedku, lebo mám pocit, že by to mohlo byť celkom fajn. Ale bacha na nejaké tie gramatické a štylistické chybičky :)
26.05.2024
mayo
Suhlasim s ostatnymi ze to zacinalo vyborne, a stalo by za rozpracovanie. Druha polovicoa ma tiez zmiatla (hlavne asi kvoli formatovaniu), najprv mi pripadalo ako by slo o dve rozne poviedky, az na druhy pokus som pochopil :) podla mna na hodinovu pracu uplne stacil ten napad v prvej casti, ale zasa ak tomu venujes viac casu tak zaujimave by bolo rozpracovat aj cely pribeh. zaujimave by asi bolo aj ukazat, co sa dialo na unikajucej lodi.
30.05.2024
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.