V bare

Keď sa partička náhodných cudzincov sťažuje na svoju prácu.
Filmová história scifi
"Tak čo to bude?" spýtal sa barman a verne svojej povesti pritom letargicky utiaral handrou pult.
"To čo vždy." novopríchodzí zákazník odpovedal, bez toho aby sa naňho pozrel.
Barman len prikývol a za okamih položil pred hosťa dúhovo sfarbenú tekutinu.
"Ťažký deň v práci?" s tou istou handrou teraz "leštil" pohár.
Hosť prikývol.
"Zlý šéf?"
Odpil si, "Ale nie, šéf je v pohode. Len ma už nebaví predstierať. Chápem prečo to robíme a hranie mi ide naozaj dobre. Ale neviem ako dlho ešte vydržím predstierať niečo čo nie som. Klamať ľudí." Sťažka si vzdychol a pokrútil hlavou.
"Len to ti vadí, že klameš?" Muž v hnedom plášti, sediaci neďaleko neho si posmešne odfrkol. "Ja denne riskujem svoj život v boji s beštiami. Vieš koľko čarodejov som už zabil? Som rád ak prežijem deň. Už ste počuli ako som porazil troch čarodejov naraz a zachránil..."
"Áno vieme, už si to asi raz či stokrát hovoril." znudene ho prerušil akýsi rytier v zbroji, opierajúci sa o bar.
"Neviem čo sa stažuješ. Sám vyhladávaš problémy."
"Presne. Ja riskujem každý deň pri výrobe lektvarov. Sú vysoko reaktývne a výbušné, ale môžu zachrániť veľa životov, keď sa mi podarí vytvoriť liek alebo niečo podobne užitočné." zapojil sa do debaty strapatý chlapík, sediaci sám pri stole.
Lovec príšer rýchlo vyskočil z barovej stoličky a ťasil meč. Namieril ho na strapáňa, "Ty si čarodej! Vzdaj sa! Varujem ťa, tento meč je vyrobený z kovu, ktorý dokáže zabiť aj také monštrum ako si ty."
"No len pokoj páni. Poznáte pravidlá. Sem môže bezpečne prísť každý. Vonku, vo svojich svetoch proti sebe bojujte koľko sa vám chce, ale tu nie. Moji zákazníci si nepôjdu vzájomne po krku." Zastavil ich barman skôr, než sa ktokoľvek z nich pohol.
Nemusel ani zvýšiť hlas, či sa vyhrážať, no nakoniec ho lovec poslúchol. Meč znovu odložil a nespokojne si sadol na stoličku. Pravidlá sa mu nemusia páčiť, ale nechce prísť o jediné miesto kde si môže v kľude vypiť.
"Ako vidíte. Denne riskujem pri výrobe lektvarov, ale kvôli tomu sa slma snažia zabiť lovci. A pritom nerobím nič zlé." Dokončil strapatý čarodej, keď sa spamätal.
Okolosediaci chápavo prikyvovali hlavami.
"Vziať niekomu život. To je podľa teba hrdinstvo? Už si niekedy skúšal nakŕmiť malé dráča, ktoré ešte nevie ovládať svoj oheň?" Spýtala sa lovca žena, od hlavy po päty oblečená v ohňovzdornom odeve.
"Uznávam, starať sa o deti je životu nebezpečné same o sebe, nie to ešte, keď majú papuľky plné ostrých zubov a chrlia všade kade chodia oheň. No ani práca vesmírneho piráta nie je jednoduchá."
Barman len s miernym úsmevom počúval svojich hostí a ďalej utieral poháre s, podľa pravidiel, na prvý pohľad špinavou handrou. Robil to čo vždy. Tak ako sa od neho čakalo. To čo robí každý barman, v každom bare, po celom vesmíre.
Len nech sa posťažujú. On im naleje, vypočuje ich, prípadne dá nejakú životnú radu. A oni sa opäť môžu vrátiť do svojho vesmíru, svojho svlastného príbehu.
Sťažujú sa a ani nevedia aké je ťažké udržať takúto rôznorodú skupinu tvorov na jednom mieste, v relatívnom pokoji. Aké je tazké udržať stabilne bar na pomedzí svetov.

Vivid

Vivid
Hlava plná príbehov. Len treba prísť na to ako ich dať na papier.

Diskusia

B.T. Niromwell
Veľmi pekný nápad, správne som spoznala Majstra N? :D Ešte by to chcelo vložiť nejakú zápletku, nech máme plnokrvný príbeh
29.06.2024
xius
Oho, napad prepekny, len presne - chyba zapletka. V PNP nutne byt nemusi, ale tu sa to uplne pyta. Ved ake obchody a podvody sa v takom bare denne urcite deju! :)
29.06.2024
YaYa
Mne ten anekdotický formát práveže až tak neprekáža. Je to pekná variácia na tému, a páči sa mi, že od začiatku vidieť, že poviedka mala plán. Možno by to ale lepšie v PNP vyniklo, keby sa odkazovalo na známe vesmíry - natvrdo by Gandalf chľastal s Hulkom a Mužmi v čiernom - bolo by to konkrétnejšie, aby čitateľ hneď vedel, čo si predstaviť a aj tebe by to šetrilo čas s vymýšľaním veľkého mnosžva postavičiek.
Postava barmana inak pošteklila zvedavosť, chcela by som o ňom vedieť viac ;)
30.06.2024
Vivid
Ďakujem za komentáre a rady :)
Nemala som v pláne dávať zápletku ale určite by sa s tým dalo vyhrať ak by bolo viac času.
Ako to bolo myslené s tým Majstrom N?
Nápad so známymi knižnými postavami znie super :) ale nechcela som okrádať už existujúce príbehy. A keďže mi vymýšľanie mien až tak nejde (máte nejakú dobrú radu ako vybrať postave meno?) tak som tam nechala len anonymnú skupinku ľudí. Tak to väčšinou býva, že sa vzájomne nepoznajú.
Teší ma, že barman zaujal :)
03.07.2024
Avery
Veľmi sa mi páči celý tento minipríbeh, škoda, že nie je trochu dlhší. S radosťou by som si pozrel, ako sa jednotlivé svety konfrontujú. V každom prípade je to fantastický nápad, ktorý stojí za to rozvíjať. Dúfam, že sa s týmito postavami stretneme ešte v ďalších poviedkach.
09.07.2024
mayo
vyborny napad! myslim ze Majstra N spoznala B.T. v strapatom čarodejovi, bol to legendárny zabávač v detskej relácii, fyzikálne experimenty a logické hadanky.
veta že "Varujem ťa, tento meč je vyrobený z kovu, ktorý dokáže zabiť aj také monštrum ako si ty." mi pripadala že nič nevysvetľuje, len to čo bolo už známe z deja. hodilo by sa tam skôr ten kov nejako zaujímavo pomenovať, alebo vysvetliť odkiaľ pochádza, že má takú moc.
potom nejaké drobnosti ako "verne svojej povesti" -> hodilo by sa mi tam skôr "verný", a ešte že prechodníky niekedy pôsobia rušivo, a takmer vždy sa dajú nahradiť.
postavám meno sa dá podľa mňa vybrať asi najlepšie tak, že si spravíš zoznam a potom z neho škrtáš, a použiješ, čo ostane. meno treba pritom otestovať v konkrétnych vetách a prečítať nahlas :)
ale tiež môžu postavy jedna druhú pokrstiť, keď nepoznajú meno, podľa vzhľadu či nejakej vlastnosti, ktorú si všimli, ako si použila že "strapáň", alebo aj niečo očividné ako proste "rytier" (a ani netreba vysvetľovať, že v zbroji, a keď už áno, tak v akej? lebo zbroj k rytierovi patrí, ale ak ju spomínaš tak bola asi nejakým spôsobom zaujímavá? možno aspoň trocha zafŕkaná od krvi? :) takéto detaily potom dotvárajú obraz v predstavách čitateľa, ale všetko s mierou, príliš konkrétne opisy potom už nenechajú miesto na predstavivosť.
20.07.2024
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.