Ukážka: Samuel R. Delany - Nova

Na pulty kníhkupectiev zavítalo v poradí už druhé vydanie klasického románu Nova od Samuela R. Delanyho, tentoraz v obľúbenej bielej edícii Mistrovské díla SF vydavateľstva Laser-books.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Nova. Druhé české vydanie (Laser-books, 2023).
Nova. Druhé české vydanie (Laser-books, 2023). / Zdroj Disclaimer
Píše sa 32. storočie. Ľudstvo dávno žije na stovkách svetov celej galaxie. Každý človek má už od detstva implantované zástrčky, ktorými sa môže napojiť do akéhokoľvek stroja a ovládať ho priamo, svojim mozgom a nervami. Len jedno sa nezmenilo: ľudská povaha. Stále sa súperí o peniaze a moc. A najcennejším zdrojom tohto vesmíru je záhadný illyrion, látka, ktorá umožňuje medzihviezdne cesty aj terraformáciu planét...
Kapitán Lorq Von Ray, potomok najmocnejšej rodiny jednej z dvoch hlavných ríš tohto sveta, sa vydáva so svojou farbistou posádkou plnou podivínov na cestu za nesmiernym množstvom tejto látky, ktorá môže zmeniť vesmírnu rovnováhu síl. Lenže to nie je jediný jeho motív; kapitán má totiž na tejto ceste krutého a bezohľadného súpera a illyrion môže byť pre neho len prostriedok, ako si s ním vybaviť osobné účty.


Samuel R. Delany
_
Samuel R. (Ray) „Chip“ Delany (Jr.) (*1942) je afroamerický spisovateľ, kritik a editor fantastickej literatúry. Narodil sa a vyrastal v New Yorkskom Harleme v rodine strednej afroamerickej triedy. Matka bola úradníčkou v New Yorskej knižnici, kým otec prevádzkoval pohrebný ústav. Už v dvanástich rokoch skladal husľové koncerty, neskôr sa jeho záujem obrátil k literatúre.
V devätnástich vydal prvý román, postkatastrofický príbeh The Jewels of Aptor (1962). Delanyho próza sa vyznačuje štylistickou vycibrenosťou, poetickosťou, farbistou drobnokresbou, často sa v nej stretávame so symbolikou. Zápletky väčšiny jeho príbehov sú založené na motíve pátrania, pričom za konkrétnym cieľom sa často skrýva hľadanie hlbšieho, filozofického významu. To sa prejavilo napr. v románe The Ballad of Beta-2 (1962) o generačnej kozmickej lodi. Delanyho záujem o mytológiu a lingvistiku našiel uplatnenie v románe Babel 17 (1966), ocenenom Nebulou. Pokus poetky o rozlúštenie neznámeho jazyka mimozemšťanov ústi v posolstvo, že reč je jedným z určujúcich atribútov nášho vnímania reality. Nebulou bol odmenený aj jeho román The Einstein Intersection (1967), v ktorom sa mimozemšťania, ktorí osídlili Zem, snažia z nájdených pozostatkov zrekonštruovať – a prevziať (!) – kultúru dávno vyhynutého ľudstva. Tretiu a štvrtú Nebulu získal za poviedky Aye, and Gomorrah (č. ako Navždy, a Gomora), ktorú môžete nájsť v legendárnej Ellisonovej antológii Dangerous Visions z r. 1967 (č. ako Nebezpečné vize) a Time Considered As a Helix of Semi-Precious Stones (č. ako Čas považovaný za spirálu z polodrahokamů, IN: Hugo Story IV: 1970-1972), ktorá mu navyše priniesla aj Huga. K postkatastrofickému námetu, ktorým svoju tvorbu začal, sa vrátil znova románom Dhalgren (1974). Z novšej doby stoja za povšimnutie príbehy o planéte Nevèryön, rozvíjané v poviedkach a v sérii románov, začínajúca Flight from Nevèryön (1985). Okrem spomínaných poviedok mu v českom preklade vyšla ešte novela We, in Some Strange Power's Employ, Move on a Rigorous Line (č. ako My, sloužící jakési zvláštní síle, postupujeme nemilosrdně dál IN: ) a román Nova (č. ako Nova).
Delany je považovaný za jedného z najvýznamnejších amerických predstaviteľov Novej vlny SF, na ktorej formovaní sa podieľal nielen autorsky, ale aj ako kritik a (spolu so svojou manželkou) ako editor série antológií Quark (1970–1971), v ktorých štyroch dieloch poskytol priestor hlavne experimentálnej SF próze. K najvýznamnejším motívom, s ktorými sa môžeme v jeho tvorbe stretnúť, patria mytológia, pamäť, jazyk, sexualita a vnímanie.
Hoci sa Delany identifikuje ako gay, v minulosti bol 19 rokov ženatý s poetkou a prekladateľkou Marilyn Hacker, ktorá výrazne ovplyvnila jeho tvorbu. V súčasnosti žije s priateľom Dennisom Rickettom v New Yorku.

Samuel R. Delany - Nova
Pôvodný názov: Nova (1968)
Vydavateľstvo: Laser-books
Rok vydania: 2023
Vydanie: druhé
Jazyk: český
Počet strán: 320
Väzba: mäkká / brožovaná
Preklad: Veronika Volhejnová
Obálka: Chris Moore
ISBN: 978-80-242-9472-8

Odkazy:
Vydavateľstvo Laser-books.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(1968)

Nova

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(1968)

Nova