Chrám Azylu: Českí lovci monštier verzus vietnamské potvory

Pamätáte si ešte na českých „ghostbusterov“ Benedikta a Teodora z kníh Zákon Azylu a Čepeľ Azylu? Ich literárna mama Lucie Lukačovičová tento rok rozšírila sériu o ďalšie, už tretie pokračovanie. Vyšlo v apríli vo vydavateľstve Epocha pod názvom Chrám Azylu. Poďme sa teda tejto knižnej novinke pozrieť na zúbok.
YaYa
Podporte scifi.sk

Svet Azylu

Ak sériu Azyl ešte nepoznáte, ide o mestskú fantasy z pera Lucie Lukačovičovej. Jej svet sa na prvý pohľad veľmi podobá tomu nášmu, ibaže v ňom s ľuďmi spolunažívajú duchovia, vodníci, elementáli a všakovaké ďalšie bytosti z rozprávok, mýtov a legiend. Ak nemáte paranormálne schopnosti, zostávajú nepovšimnuté. Hlavní protagonisti série, bratia Benedikt a Teodor, však majú „druhý zrak“ mimoriadne ostrý. Kým Teodor stále pracuje pre Azyl, tajnú organizáciu lovcov duchov a iných monštier, Benedikt z nej pred časom odišiel, pretože má na niektoré veci iný názor. Stal sa odpadlíkom, expertom na nadprirodzeno na voľnej nohe. Pri práci mu pomáha extravagantný duch Gabriel a golemka Yissl.
Kým v prvom diele (Zákon Azylu) sa rozhádaní bratia po dlhšom čase stretli a zmierili, v druhom (Čepel Azylu) riešili únos rodinného priateľa, spomínaného Gabriela.
K príbehom zo sveta Azylu ma od začiatku ťahajú najmä kulisy. Autorka príbehy umiestňuje do skutočného sveta, čítať ich je ako prechádzať sa ulicami a uličkami Prahy, Málagy, Gibraltáru… Do tohto základu primiešava celé hrste nadprirodzena. Každý kút sveta priam prekypuje mágiou, pestrými nadprirodzenými postavičkami, záhadami. Akoby ste čítali magický cestopis. V prvej knihe sme najviac času strávili v Prahe a Argentíne, druhá sa odohrávala v južnom Španielsku. Kam sa s Luciou vydáme tentokrát?
Chrám Azylu. Prvé vydanie (Epocha, 2024).
Chrám Azylu. Prvé vydanie (Epocha, 2024). / Zdroj Disclaimer

Kde to ten Chrám Azylu vlastne je?

Po napínavom španielskom dobrodružstve zostal mladší z bratov, Teodor, ranený. V tele mu nesprávne prúdia magické energie a pomaly ho zožierajú zvnútra. V Prahe mu nedokážu pomôcť, hoci mladá liečiteľka Tien sa snaží z celých síl. A tak ho vedenie Azylu napokon pošle „na služobku“ do vietnamského Chrámu Azylu, bašty tradičných magických liečiteľov. Na výprave sa k nemu, samozrejme, pridá aj starší brat Benedikt a zvyšok bandy. Na mieste ale zistia, že starý majster, ktorý by Teodorovi ako jediný možno dokázal pomôcť, za záhadných okolností zmizol. Začnú sa preteky s časom, v ktorých skutočne pôjde (a nie len o jeden) život
Ako som už spomínala, séria Azyl je moderná mestská fantasy. V prípade tretieho dielu by sa však dalo toto označenie trochu poopraviť. Ide o mestsko-džungľovú fantasy, lebo práve vo vietnamskom pralese strávime viac ako polovicu knihy. Ako inak, stretneme aj jeho nadprirodzených obyvateľov. Už obálka knihy napovedá, že v nej budú vystupovať nágy, ak ste o nich náhodou nepočuli, sú to polohadi-poloľudia z ázijskej mytológie, proste niečo ako hadí kentauri. K nim sa okrem iného pridá päťnohý krokodíl, upírska žaba, líščí démon, telefón z čarovných orchideí a množstvo dobrých i naštvaných duchov. Svet Azylu je veľmi… V tretej recenzii mi dochádzajú prídavné mená, tak asi len zopakujem, že pestrý, bohatý a nápaditý. Naozaj vo mne vyvoláva podobný pocit ako cestovanie: keď som na novom mieste, obzerám sa navôkol a na každom kroku vidím niečo nové a zaujímavé. Autorka je zároveň skúsená cestovateľka, na miestach, o ktorých píše, strávila nejaký čas, a tak veľmi pekne dokáže priblížiť ich atmosféru.
Chrám Azylu - Všetky tri
Chrám Azylu - Všetky tri Disclaimer

Ľahké čítanie aj pre unavených

Príbehy zo sveta Azylu pritom nemajú príliš vysokú literárnu ambíciu. Knihy sú skôr dobrodružné so svižným tempom deja, stránky vám ubiehajú pod rukami, text sa číta ľahko, dokážete ho pohodlne vnímať aj na rušnejších miestach, napríklad v hromadnej doprave alebo pred spaním v posteli, keď ste už príliš unavení na komplikovanejšie diela. Skrátka kvalitná oddychovka.
Kým prvému dielu som trochu vyčítala epizodickosť a druhému zase prílišnú priamočiarosť, kniha išla proste priamo z bodu A do bodu B, v Chráme Azylu autorka kompozíciu trochu spestrila. Uprostred knihy sa protagonisti rozdelia na dva tímy, ktoré sa pralesom predierajú samé, a vzniknú tak dve dejové línie. Podľa mňa to veľmi prospelo dávkovaniu napätia. Práve pri čítaní dlhších sérií môže byť problémom, že sa čitateľ o postavy pomaly prestane báť a treba tomu pomôcť inak. Nemám pritom informácie, koľko kníh autorka v tejto sérii ešte plánuje, ale stále si necháva otvorené dvierka, takže si myslím, že ešte nekončíme. Ak sa nemýlim, možno by som v ďalšej knihe po dlhom cestovaní privítala aj návrat do Prahy.
Ak ste teda fanúšikom urban fantasy, radi spoznávate nové miesta a legendy a dokážete si dobre oddýchnuť pri priamočiarych dobrodružstvách, séria o Azyle vrátane najnovšieho Chrámu Azylu je niečo pre vás. Ako bonus dostanete do poličky nádherne spracované farebné obálky od Jany Šoufflovej (moja obľúbená je stále tá prvá, červená s Yissl, ale aj zvyšné dve lahodia oku).

Lucie Lukačovičová - Portrét
_
Lucie Lukačovičová (1980) sa narodila v Prahe a zdržiavala sa v Angole, na Kube, v Anglicku, Nemecku a Indii. Vyštudovala knihovníctvo a kultúrnu antropológiu na Univerzite Karlovej.
Vyšlo jej viac než sto poviedok, viacero románov (historická fantasy Vládci času, mestská fantasy Detektivní kancelář Sirius, sci-fi detektívka Stanice Armida, rudolfínska bondovka Zelený drak, Karmínový lev, indický steampunk Poslední bůh a dvojica urban fantasy Zákon Azylu a Čepel Azylu) a ďalších päť so spoluautormi. Publikovala v angličtine, nemčine, rumunčine, portugalčine, taliančine, čínštine a indickej kannadčine. Rada zbiera mýty a legendy a premieta ich do svojich textov.

Hodnotenie: 70 %

Lucie Lukačovičová - Chrám Azylu
Vydavateľstvo: Epocha
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2024
Strán: 311
Väzba: mäkká / brožovaná
Ilustrátorka: Jana Šouflová
ISBN: 978-80-278-0186-2

Ďakujeme vydavateľstvu Epocha za recenzný výtlačok.

Odkazy:

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB