Knihy mesiaca: august 2024

Horúca uhorková sezóna skončila a spolu s ňou prázdniny. A napriek tomu, že aj v auguste vyšla hromada žánrových titulov, tých zaujímavých, menej komerčne zameraných, bolo vskutku poskromne. Napriek tomu sa nám podariulo niečo z nich vybrať :)
cyberstorm
Filmová história scifi
KNIHY: DOMÁCA TVORBA

Země zmaru. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2024)
Země zmaru. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2024) / Zdroj Disclaimer
Daniel Gris - Země zmaru (Mystery Press, 2024)
Keď Keisuke Endo v nečakanom výbuchu násilia v jednom z najvyšších tokijských mrakodrapov brutálne zavraždí šestnásť svojich obchodných partnerov, o víruse ešte nikto nevie. Za pacienta nula ho médiá označia až s odstupom. A to už je pre všetkých neskoro.
Pandémia CCR sa v krátkom čase rozšíri po celej planéte – a uvrhne ju do chaosu. Ako sa môžete brániť niečomu, čo vo vašom mozgu spúšťa nepredvídateľné reakcie, pokojne aj proti vašim najbližším? V Česku sa z prezidenta prezývaného Generál stáva diktátor, ktorý sa snaží udržať zvyšky štátu vo funkčnom stave. Aj za cenu ďalších životov.
Nezistený počet ľudí sa tak ocitá v desivom väzení bez toho, aby tušili prečo a či sa ešte niekedy dostanú na slobodu. Medzi nimi je aj zdanlivo obyčajný mladík, ktorý rýchlo pochopí, že za mrežami platí iba právo silnejšieho. Ak chce v novom svete prežiť, musí zabudnúť na všetko, čoho sa doteraz úpenlivo držal. Vrátane toho, čo robí človeka človekom.

KNIHY: PREKLADOVÁ TVORBA

Leviatan sa prebúdza. Obálka prvého slovenského vydanie (Lindeni, 2024)
Leviatan sa prebúdza. Obálka prvého slovenského vydanie (Lindeni, 2024) / Zdroj Disclaimer
James S. A. Corey - Leviatan sa prebúdza (Lindeni, 2024)
Vitajte v budúcnosti! Prvý diel série Expanzia Jim Holden velí lodi, ktorá ťaží ľad v prstencoch Saturnu a rozváža ho k staniciam v Páse asteroidov. Spolu s posádkou narazí na opustenú loď Scopuli, kde mu do rúk padne tajomstvo, o aké nestál. Tajomstvo, pre ktoré je niekto ochotný zabíjať. Detektív Miller hľadá medzi miliardami ľudí jedno dievča, ktoré má šťastie, že jeho rodičia sú dosť bohatí, aby si pátranie mohli dovoliť. Stopa ho zavedie k Scopuli a Jimovi Holdenovi, a on si postupne uvedomí, že dievčina môže byť kľúčom k všetkému.

Krčmářova píseň. Prvé české vydanie (Argo, 2024)
Krčmářova píseň. Prvé české vydanie (Argo, 2024) Disclaimer
Peter S. Beagle - Krčmářova píseň (Argo, 2024)
Trojica žien, z ktorých každá má tajomstvo, ktoré sa snaží uchrániť – pred svetom, pred druhými dvoma, pred sebou samou. V ich stopách vrahovia, pred ktorými niet úniku... a tiež mladík Tikat, ktorý videl svoju milú zomrieť a vstať z mŕtvych. Ich osudy sa nezvratne prepletú v odľahlom hostinci, kde sa prenasledované stretnú s tými, ktorí sú im na stope. Krčmár Karsh nemôže robiť nič iné ako zdráhavo prijať, že sa pod jeho strechou odohrajú nadmieru dramatickej udalosti. Ale až keď sa k nim pripojí kedysi mocný muž, objaví sa pred ženami ich skutočná úloha. Jeho splnenie môže byť záhubou pre všetkých zúčastnených, lebo ten, ktorý v minulosti bol ich učiteľom, ten, ktorý býval najväčším z mágov, sa teraz potáca medzi životom a smrťou. A iba ony ho môžu zachrániť pred protivníkom, ktorého nedokázala poraziť ani sama smrť.

Kagen Prokletý. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2024)
Kagen Prokletý. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2024) / Zdroj Disclaimer
Kagen Prokletý. Prvé české vydanie - alternatívna obálka (Gnóm!, 2024)
Kagen Prokletý. Prvé české vydanie - alternatívna obálka (Gnóm!, 2024) Disclaimer
Jonathan Maberry - Kagen Prokletý (Gnóm, 2024)
Kagen Vale sa prebúdza do vravy nepriateľskej invázie, prinášajúcej mu prekliatie. Strieborná ríša je porazená za jedinú noc a do sveta sa vrátila mágia. Podarí sa Kagenovi zmariť nástup vlády zla?
„Ak dychtíte po ďalších dieloch Georgea Martina, tento román vás úplne uspokojí. A ak máte radi Lovecrafta, čaká vás tu niečo skutočne mimoriadne!“
Michael Moorcock

KOMIKSY

Barbar Conan #01: Kletba černého kamene. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024)
Barbar Conan #01: Kletba černého kamene. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024) / Zdroj Disclaimer
Jim Zub (scenár) & Roberto De La Torre (art) - Barbar Conan #01: Kletba černého kamene (Comics Centrum, 2024)
Conan sa vydal z rodnej Cimerie do sveta za slávou a dobrodružstvom, vyzbrojený iba svojim dôvtipom a mečom. Po rokoch ho tajomná bojovníčka varuje pred blížiacou sa hrozbou, ktorá by mohla zničiť Conanovo rodisko aj zvyšok sveta. Podarí sa Cimerčanovi a jeho novej spoločníčke zastaviť hordu útočníkov a odhaliť podivnú temnú silu, ktorá za nimi stojí?

Šerosvět. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024)
Šerosvět. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024) / Zdroj Disclaimer
Richard Corben (scenár) & Mike Shields (art) – Šerosvět (Comics Centrum, 2024)
Šerosvet rozpráva o bojovníkovi Tugatovi, ktorý precitá z podivného sna uprostred šialenej krajiny plnej hladných zombie, ukrutných čarodejníkov, prsatých obryní a zradných spoločníkov. To mu však nezabráni vydať sa na výpravu za záchranou svojej milovanej kobyly Frix.

To, co zabíjí děti, kniha druhá. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024)
To, co zabíjí děti, kniha druhá. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024) / Zdroj Disclaimer
James Tynion IV (scenár) & Werther Dell'Edera (art) - To, co zabíjí děti, kniha druhá (Comics Centrum, 2024)
Po odchode z Acher's Peak si Erika ani na chvíľu neoddýchne, v pätách sa jej totiž objavuje nová nebezpečná príšera. A aby toho nebolo málo, Rád svätého Juraja za ňou vysiela svojho zabijaka. Zdá sa teda, že Erika tentoraz nemá žiadnu šancu.
Obsahuje zošity série Something is Killing the Children #21-35 (marec 2022 - november 2023)
Zošity #16-20 obsahujú príbeh z minulosti, ktorý nie je súčasťou hlavnej línie príbehu a Boom! Studios ho plánuje zaradiť do inej knihy.

Lazarus #04: Jed. Prvé české vydanie (Crew, 2024).
Lazarus #04: Jed. Prvé české vydanie (Crew, 2024). / Zdroj Disclaimer
Greg Rucka (scenár), Michael Lark & Brian Level (art) - Lazarus #04: Jed (Crew,2024)
SVET teraz nerozdeľujú politické ani zemepisné hranice, ale tie finančné. Bohatstvo znamená moc a touto mocou disponuje iba niekoľko RODÍN.
Dve z týchto rodín sú vo VOJNE. CARLYLEOVI a HOCKOVI bojujú o kontrolu nad Severnou Amerikou. Malcolm Carlyle, otrávený jedom z laboratória Jakoba Hocka, je na prahu smrti. A jeho najstarší syn Stephen má problémy otca zastúpiť. Spojenci Carlyleovcov sú čím ďalej nervóznejší a vystrašenejší z hroziacej porážky v strategicky významnom meste Duluthu.
FOREVER CARLYLEOVÁ, geneticky upravený Lazarus svojej rodiny, je vyslaná do Duluthu, aby dosiahla prostý cieľ: zabránila dobytiu mesta Hockovými jednotkami. Vedie štvorčlenný palebný tím do srdca nepriateľského územia, pričom čelí prevahe a je odrezaná od akejkoľvek podpory. Ale Forever už nemieni robiť len to, čo sa jej prikazuje. Začala sa vzpierať.
A jedna maličkosť, ktorej sa dopustila, môže stáť život ako ju, tak jej rodinu.

Lobo: Mobydyk a další příběhy. Prvé české vydanie (Crew, 2024).
Lobo: Mobydyk a další příběhy. Prvé české vydanie (Crew, 2024). / Zdroj Disclaimer
Alan Grant (scenár), Carl Critchlow, Alex Horley & Ariel Olivetti (art) – Lobo: Mobydyk a další příběhy (Crew, 2024)
Vo vesmíre vás nikto nebude počuť revať: „Veľký šéfe, nekydli ma!“.
Lenže práve teraz nemá Veľký šéf alias Lobo veľa dôvodov na zmierlivosť. Najskôr ho najmú na pirátsku loďku – ale tak trochu proti jeho vôli. Toto bude poriadna cunami (krvou a vnútornosťou). Pokračuje to úlohou, ktorá sa týka priamo života jeho najlepšieho kamoša... takže je to osobné! Načo si Lobo zatancuje tango a bude pritom poriadne dupať. Čo je všetko obyčajná rozcvička pred zbesilou zákazkou na ozbrojené batoľa. Nech je jednoducho ktorýkoľvek deň, pre Loba nie je práve ten najlepší. Dá sa to ale vyriešiť – bezprecedentným násilím.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: august 2024

Horúca uhorková sezóna skončila a spolu s ňou prázdniny. A napriek tomu, že aj v auguste vyšla hromada žánrových titulov, tých zaujímavých, menej komerčne zameraných, bolo vskutku poskromne. Napriek tomu sa nám podariulo niečo z nich vybrať :)

Knihy mesiaca: máj 2024

Vonku tridsiatky a prázdniny už klopú na dvere. Ak váhate, čo si počas začínajúceho leta prečítať, máme pre vás pár tipov z májovej nádielky :)

Knihy mesiaca: apríl 2024

Trocha neskôr, ako sme plánovali, no napriek tomu je to tu. Najlepšie a najzaujímavejšie tituly za mesiac apríl 2024 :)
A čo zaujalo vás?

Knihy mesiaca: marec 2024

Aké zujímavé knihy vyšli v marci? Romány, poviedkové zbierky, komiksy či manga, všetkého máme dosť a určite si z nášho zoznamu vyberiete :)

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!