Knihy mesiaca: máj 2024

Vonku tridsiatky a prázdniny už klopú na dvere. Ak váhate, čo si počas začínajúceho leta prečítať, máme pre vás pár tipov z májovej nádielky :)
cyberstorm
Filmová história scifi
KNIHY: DOMÁCA TVORBA

Bílá věž. Prvého české vydanie (Argo, 2024).
Bílá věž. Prvého české vydanie (Argo, 2024). / Zdroj Disclaimer
Juraj Červenák – Bílá věž (Argo, 2024)
Záver epickej historickej fantasy série o výprave kyjevského kniežaťa Svjatoslava proti Chazarskej ríši a kaukazským kmeňom.
Ríša Chazarov padla, veľký kagan je mŕtvy. Vlk v duši kniežaťa Svjatoslava je však nenásytný. Kyjevské vojsko opúšťa vydrancované mestá na kaspických pobrežiach a smeruje na Kaukaz, kde sa na strmých úbočiach týčia pevnosti Alanov, Avarov či Kassogov. Alanská princezná Semira sa s pomocou následníka chazarského trónu Dávida snaží včas dostať domov, aby zachránila svojich súkmeňovcov pred zotročením a záhubou.
Medzitým sa v donských stepiach na popud beja Heroda zbiera obrovské vojsko Pečenegov. Ktorá dobyvačná horda sa skôr zmocní pokladov Kaukazu, odľahlých chazarských miest pri Azovskom mori a najmä pohraničnej pevnosti zvanej Sarkel – Biela veža? Aký osud postretne Iľju Muromca a ostatných členov bohatierskej družiny, rozvrátenej temnými čarami démonického Koščeja?

Steny záhrobí. Prvé vydanie (Golden Dog, 2024).
Steny záhrobí. Prvé vydanie (Golden Dog, 2024). / Zdroj Disclaimer
Veronika Fiedlerová - Steny záhrobí (Golden Dog, 2024)
Benedikta Klausnera prenasledujú tiene minulosti. Pátranie po smrtiacom tajomstve vedie až ku koreňom medzinárodnej poisťovacej spoločnosti. Nenávisť nepriateľov a túžba po pomste zasiahnu nekromantovu rodinu i kolegov v plnej sile. Niekto chce, aby Benedikt trpel. Tentoraz bude musieť obetovať viac, než tušil.

Tanec na sopce. Prvé vydanie (Brokilon, 2024).
Tanec na sopce. Prvé vydanie (Brokilon, 2024). / Zdroj Disclaimer
Petr Heteša - Tanec na sopce (Brokilon, 2024)
Je to jednoduché. Z umelého ľudského vajíčka a umelej spermie nemôže vzniknúť nič iné ako umelý človek. Ale je to ešte vôbec človek? Alebo čo vlastne? Android? Mutant? Zviera? Umelá inteligencia na biologickom základe? Profesor Panarski, ktorý to vo svojom laboratóriu uskutočnil, bol nielen špičkový genetik, biochemik a molekulárny fyzik, ale zároveň ezoterik a tiež trochu šaman a čarodejník. A keď si všimol, že v jeho biologickom produkte zostali ešte nejaké voľné jalové reťazce DNA, neodolal, aby do nich niečo dodatočne nevpísal. A nerozmýšľal sa dlho, čo to bude. Nenávidel túto šialenú baltimorskú megapolu a usúdil, že jediné, čo si zaslúži, je apokalypsa. Gine je desať rokov a má ju vpísanú do svojej DNA. Je k nej ale ešte potrebná iniciačná rozbuška. Teda nie, že by som chcel zachraňovať celý svet, ale Baltimore mi za to stojí.

Komanda Omega. Prvé vydanie (Brokilon, 2024).
Komanda Omega. Prvé vydanie (Brokilon, 2024). / Zdroj Disclaimer
Jan Kotouč - Komanda Omega (Brokilon, 2024)
Komanda Omega pracujú v tieňoch Centrálneho impéria. Neriadia sa zákony ani pravidlami a zodpovedajú sa iba cisárovi. Špeciálna jednotka sabotérov, agentov a úkladných vrahov. Telá majú vylepšené pomocou nelegálnych genetických modifikácií, ktoré z nich urobili supervojakov, ale tiež výrazne skrátili dĺžku ich dožitia. Hila Ebanová iný život nepoznala. Ako dieťa slumov na planéte Colbran mala na výber medzi pomalou smrťou na nevyliečiteľnú chorobu alebo službou v Omegách. Roky žili so svojou jednotkou, bojovali jeden za druhého. Lenže komanda Omega bola zradená a Impériu nezostáva nič iné, než ich existenciu zamiesť pod koberec. Zatiaľ čo kľučka mocných požaduje zrušenie Omega, Hila je vyslaná na svoju možno poslednú misiu. Vždy si cynicky uvedomovala, že záujmy Impéria nie sú to isté, čo záujmy ľudí v ňom, ale teraz zisťuje, že osud Omeg je prepojený s osudom celého Centrálneho impéria.

Rochus. Prvé vydanie (Laser-books, 2024).
Rochus. Prvé vydanie (Laser-books, 2024). / Zdroj Disclaimer
Přemysl Krejčík – Rochus (Laser-books, 2024)
Mali ste na dovolenke pocit, že vás niekto sleduje? Možno ste práve unikli jednému z nás. Nenápadný muž letí z Budapešti do Pekingu pridať sa k firme stojacej mimo zákonov. Mladá žena dostáva nečakanú ponuku po tom, čo na juhu Talianska spácha zločin. K tomu sa okolo dejú naozaj zvláštne veci: Ľuďom narastajú krídla aj plutvy, sny vstupujú do reality a ani mačky nie sú, čím sa zdajú byť. Strhujúci román o „profesionálnych turistoch“ v sebe mieša mestskú fantasy, magický realizmus, bedeker aj akčný thriller.

Zlatý pomeranč. Prvé vydanie (Mystery Press, 2024).
Zlatý pomeranč. Prvé vydanie (Mystery Press, 2024). / Zdroj Disclaimer
Ondřej Neff - Zlatý pomeranč (Mystery Press, 2024)
Starožitníci Kuba Nedomý a kyborg Dedko Čuchák sú najväčší machri na robotov v celom mesačnom habitate Arkádie. Niečo také, ako je Bejby, však za celý čas kolonizácie Mesiaca nikto nevidel. Každý robot vznikol v továrni na výrobnej linke. Bejby je ale iný.
Vyvinul sa, alebo sa snáď narodil z artefaktu zvaného Zlatý pomaranč, a práve k nemu sa Kuba s Dedkom Čuchákom dostali – a to za strastiplných okolností, keď sa nálada občanov Arkádie obracia proti robotom. Fanatickí aktivisti na nich organizujú hony a ničia ich vo veľkom. Kuba s Dedkom sa však neváhajú postaviť na správnu stranu.
Prenasledovaným robotom pomáhajú s nemalým prispením čínskej bojovníčky Su Wang-li a lišiackeho policajného kapitána Luigiho Mantelly. Niečo sa im ale pri tom mýli pod nohy: záhada Bejbyho pôvodu. Jej riešenie im tie nohy takmer zláme…

Čas krmení. Prvé vydanie (Mystery Press, 2024).
Čas krmení. Prvé vydanie (Mystery Press, 2024). / Zdroj Disclaimer
Tomáš Sekerka - Čas krmení (Mystery Press, 2024)
Svet, v ktorom sa snaží prežiť geneticky vylepšený supervojak Mark Badluck, nikdy nebol veľmi príjemným miestom. Dokonca ani predtým, než sa v Slnečnej sústave objavila druhá hviezda a z mora vyliezli gigantické beštie a začali decimovať civilizáciu. To už je ale dávna minulosť.
Štáty aj mestá padli. Planétu ovládla nebezpečná divočina a zvyšky ľudstva sa pred monštrami ukrývajú v opevnených osadách, kde vládnu nerovné podmienky a kde musí byť každý užitočný. Inak by ho totiž – rovnako ako vzdorovitú Annu – mohol čakať krátky a nepríjemný osud vyhnanca.
Jedine Mark by mohol Annu ochrániť. Lenže ten sa brodí vo vnútornostiach mimozemských príšer z úplne iného dôvodu. Musí nájsť vedca Harrisona Badlucka, svojho otca, a položiť mu pár otázok ohľadom toho, čo sa to so Zemou sakra stalo. A potom mu vpáliť guľku medzi oči.

Trosky Země. Prvé české vydanie (Argo, 2024).
Trosky Země. Prvé české vydanie (Argo, 2024). / Zdroj Disclaimer
Ondřej Jireš (ed.) - Trosky Země (Argo, 2024)
Krajina je v troskách. Ľudstvo sa ale nikdy nevzdá a ďalej bojuje o svoj osud. Niekto obýva ruiny starej civilizácie, ďalší stihli včas kolonizovať iné miesta vo vesmíre. Nahliadnime do piatich vízií našej budúcnosti. Zmení sa svet ľudí? Zmenia sa ľudia?
Antológia Trosky Zeme prináša päť nových príbehov od hviezd slovenskej fantastiky. Každý sa viaže k ich čitateľsky obľúbeným sériám. Ondrej Neff pripomenie svoj najznámejší svet Arkádie. Vilma Kadlečková cenami ovenčenou sérii Mycélium. Ján Kotúč nás zavedie do Centrálneho Impéria. Peter Heteša nechá spomenúť na svoj Baltimore a autorská dvojica Ján Hlávka a Jana Vybíralová sa vracajú do sveta Algoru.
Antológia Trosky Zeme je vhodná nielen pre fanúšikov jednotlivých autorov, ale aj pre každého, kto sa chce s hviezdami českej sci-fi ešte len zoznámiť.

KNIHY: PREKLADOVÁ TVORBA

Muž z vysokého zámku. Prvé slovenské vydanie (Lindeni, 2024)
Muž z vysokého zámku. Prvé slovenské vydanie (Lindeni, 2024) Disclaimer
Philip K. Dick – Muž z vysokého zámku (Lindeni, 2024)
Oceňovaný dystopický román, ktorý poznáte aj ako seriál!
Ako by vyzeral svet, keby druhú svetovú vojnu vyhrali nacisti? Píše sa rok 1962. Spojené štáty prehrali 2. svetovú vojnu a sú pod nadvládou nacistického Nemecka na východe a Japonska na západe krajiny. Otroctvo je opäť legálne. Zopár Židov, ktorým sa podarilo prežiť, sa skrýva pod falošnými menami. Medzi ľuďmi sa ale začne šíriť nelegálna kniha, ktorá opisuje vojnu a jej výsledok úplne inak. Podľa nej Nemci a Japonci prehrali. Odboj proti teroru silnie – je možné, že by mohol mať šancu na úspech?

Sabbatino tažení. Prvé české vydanie (Polaris, 2024).
Sabbatino tažení. Prvé české vydanie (Polaris, 2024). / Zdroj Disclaimer
Dan Abnett (ed.) - Sabbatino tažení (Polaris, 2024)
Na tisíc rokov boli Sabbatiny svety pre Impérium stratené v područí zhubných síl Chaosu. Teraz sa mocné krížové ťaženie snaží vrátiť sektor pod imperiálnu nadvládu. Hviezdni pešiaci Železné hady útočia proti kacírskym enklávam. Jednotky Astra miltarum, ako sú Volponskí modrej krvi, bránia planéty pred ničivými hordami. Sily nepriateľa – krutý Krvavý spolok a Synovia Seka – medzi sebou bojujú o česť postaviť sa svojim nepriateľom. A na čele krížového ťaženia stojí plukovník-komisár Ibram Gaunt z tanithských Prvých a jediných – známejších ako Gauntovi duchovia. Druhá antológia poviedok od Dana Abnetta, Nicka Kyme, Matthewa Farrera a ďalších.

Vodíková sonáta. Prvé české vydanie (Planeta 9, 2024).
Vodíková sonáta. Prvé české vydanie (Planeta 9, 2024). Disclaimer
Iain M. Banks – Vodíková sonáta (Planeta9, 2024)
Prastarej civilizácii Gziltov odtikávajú posledné dni. Urobili kolektívne rozhodnutie, celá spoločnosť sa zbaví svojej hmotnej podoby a povznesú sa do novej, nekonečne bohatšej podoby – vstúpia do Žiara a stanú sa nesmrteľnými. Okolo už krúžia supy, pripravení pobiť sa o zvyšky ich planéty.
Nie každý z Gziltov však túži po vyžiarení. Uprostred horúčkovitých príprav dôjde k vzbure a k vražde. Nová situácia môže ohroziť a zvrátiť celý proces, preto vrchné velenie napína sily na odhalenie vinníkov. Zdá sa, že do incidentu je zapletená Vyr Cossont, nenápadné dievča s podivnou záľubou – nezaujíma ju ani Žiara, ani politika, chce len dosiahnuť dokonalosť pri prevedení skladby Vodíková sonáta. Skladby, ktorú takmer nie je možné zahrať. Vyr je výnimočná z jediného dôvodu, kedysi sa stretla s najstaršou žijúcou entitou Kultúry. Niekým, kto sa pred emisármi Kultúry tak dlho ukrýval, až sa stal legendou. Jeho spomienky by mohli odhaliť oveľa viac ako len problém Gziltov. Skrývajú kľúč na osvetlenie počiatkov Kultúry. Pred Vyr leží ďalšia takmer neriešiteľná úloha, nájsť človeka, ktorý už tisíce rokov uniká nájdeniu. A nad všetkým sa vznášajú, pozorujú a plánujú lode Kultúry.
Vodíková sonáta je deviaty román série Kultúra od fenomenálneho autora fantastiky Iaina M. Banksa.

Knihkupectví & kostní prach. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024).
Knihkupectví & kostní prach. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024). / Zdroj Disclaimer
Travis Baldree - Knihkupectví & kostní prach (Laser-books, 2024)
Orkyňa Viv je na svojej prvej veľkej výprave. Rakemovi Havrani sú špička v odbore, nekromantka Varina predstavuje poriadnu výzvu a ona sama je plná síl a odhodlania ukázať, ako sa správne oháňať šabľou. Lenže mladosť vpred neplatí vždy. Zvlášť keď stojíte proti presile kostlivcov. A tak Viv zrazu trčí v Šeráku, malom prímorskom mestečku, kde možno neskapal pes, ale rozhodne má na mále. Rakom a jeho Havrany jej tu nechali vyliečiť ťažko zranenú nohu a sami pokračovali ďalej v ústrety osudu. Pre orckú bojovníčku niečo hrozné! Lenže potom Viv počas svojich potuliek po okolí narazí na zašlé kníhkupectvo vedené krysačkou Fernou. A tá jej odporučí knihu. Na vlastné prekvapenie Viv čítaniu podľahne a rozhodne sa z obchodíka pred krachom niečo urobiť. Spoločne s hŕstkou novo nadobudnutých priateľov bude čeliť prachu, zľavovým akciám, elfsky vznešeným autorkám dobrodružných romancií… a nakoniec aj tej nekromantke Varine. Pretože jasne, môžete niekomu rozsekať armádu nemŕtvych, ale na knihy sa nesiaha! Zvlášť keď je tá kniha grimoár najčiernejšej mágie…

Šarlatová evangelia. Prvé české vydanie (Carcosa, 2024).
Šarlatová evangelia. Prvé české vydanie (Carcosa, 2024). / Zdroj Disclaimer
Clive Barker - Šarlatová evangelia (Carcosa, 2024)
Poslední mágovia tohto sveta žijú v panickom strachu zo smrti; z takmer tristo členov Najvyššieho kruhu ich zostáva päť. Napriek svojim vedomostiam podliehajú sadistickému démonovi, ktorý ich zbavuje moci, aby sa mohol stať zvrchovaným vládcom nielen pekelných sfér...
Súkromný detektív Harry D’Amour plní posledné priania mŕtvych, ktorí komunikujú s jeho spoločníčkou Normou. Slepé médium Norma Paineová žije v newyorskom byte s viac ako stovkou televízorov, ktoré ju chránia pred náporom najhlučnejších prízrakov. Na Norminu žiadosť sa Harry jedného dňa vypraví do New Orleansu a v nenápadnom dome, ktorý však skrýva množstvo desivých tajomstiev, objaví niečo, čo ho uvedie do spoločnosti ambiciózneho démona. A ten ho osloví s prazvláštnou ponukou...
Clive Barker (* 1952) v Šarlátových evanjeliách veľmi voľne nadväzuje na slávnu novelu Hellraiser (1986). Hlavného cenobitu, Pinheada, tu zvaného aj Pekelný kňaz, vrhá do oveľa epickejšieho dobrodružstva, odohrávajúceho sa v rôznych desivých lokáciách vrátane samotného Pekla.
Šarlátové evanjelia sú posledným románom tohto titána temnej fantastiky, ktorý doteraz nebol preložený do češtiny.

Návrat trpaslíků - Kniha I. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2024).
Návrat trpaslíků - Kniha I. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2024). / Zdroj Disclaimer
Markus Heitz - Návrat trpaslíků - Kniha I. (Fantom Print, 2024)
Najotrlejší bojovníci vo fantasy sú späť! Skrytá krajina je o stovky cyklov staršia, dávne hrdinské činy sa stali námetom legiend a život ide ďalej. Trpaslík Goïmron sa živí ako gemmarius, ale jeho skutočnou vášňou je história – každý útržok o slávnej minulosti trpasličích kmeňov, každý záznam a artefakt si zaslúži miesto v jeho zbierke. Jeho najväčším snom je vydať sa skúmať historické pramene za učencov do Enaika, zatiaľ ale môže iba hľadať poklady v obchodíku s kuriozitami. A práve pri jednom takom nákupe Goïmron nečakane narazí na ručne písané záznamy o osudoch samotného Tungdila Zlatorukého. Záznamy tak detailné, že ich musel naozaj spísať Tungdil osobne. A hoci by Goïmrona a hrdinského trpasličieho velikána malo deliť celé milénium, posledný záznam v denníku údajne vznikol nedávno. A tak sa Goïmron rozhodne, že Tungdila nájde. To však ešte netuší, do akých intríg sa on a jeho spoločníci pri svojom hľadaní zapletú as ako mocnými nepriateľmi sa stretnú. Čo by to ale boli za trpaslíkov, keby ich vrodená tvrdohlavosť nehnala v ústrety aj tým najväčším výzvam?

Probuzená. Prvé české vydanie (Maťa, 2024).
Probuzená. Prvé české vydanie (Maťa, 2024). / Zdroj Disclaimer
Jack Ketchum – Probuzená (Maťa, 2024)
Turista sa v Grécku zoznámi s nádhernou, záhadnou a zvodnou ženou Leliou Od zvodnej krásy je však len krôčik do krutých nočných morí ak niečomu ešte oveľa krutejšiemu, väčšiemu – dávno zabudnutému. Ale to, že je niečo zabudnuté, neznamená, že to neexistuje. A okrem toho: Mačky nie sú, čím sa zdajú byť. Jack Ketchum v knihe opäť dokazuje svoje majstrovstvo v stupňovaní napätia a nepríjemných pocitov.

Spalující bůh. Prvé české vydanie (Host, 2024).
Spalující bůh. Prvé české vydanie (Host, 2024). / Zdroj Disclaimer
Rebecca F. Kuang - Spalující bůh (Host, 2024)
Fang Žu-nin zachránila svoju vlasť pred cudzou inváziou a v brutálnej občianskej vojne sa postavila zlej cisárovnej Su Ta-ťi. Jej spojenci ju potom zradili a ponechali napospas smrti v rukách Hesperčanov. Rin však napriek utrpeným stratám nezlomila palicu nad tými, pre ktorých už toho toľko obetovala obyvateľmi južných provincií a hlavne svoje domovské dediny Tikaň. Pri návrate k svojim koreňom naráža na neľahké prekážky a nečakané príležitosti. Jej noví spojenci v južnej koalícii sú ľstiví a nedôveryhodní, ale Rin čoskoro pochopí, že skutočnou mocou v Nikane disponujú milióny prostých ľudí prahnúcich po pomste a tí ju uctievajú ako bohyňu spásy.
Rin, podporovaná masami a svojím južným vojskom, použije všetky zbrane, aby porazila Dračiu republiku, hesperských kolonistov i všetkých, ktorí ohrozujú šamanské umenie a jeho prevádzkovateľov. Jej moc a vplyv silnie, dokáže však odolať opojnému hlasu Fénixa, ktorý ju nabáda, nech spáli celý svet na prach?

Vlčí píseň. Prvé české vydanie (conQueer, 2024).
Vlčí píseň. Prvé české vydanie (conQueer, 2024). / Zdroj Disclaimer
T. J. Klune - Vlčí píseň (conQueer, 2024)
Keď sa chlapec – teraz muž – z domu na konci cesty vráti, môže Ox ignorovať pieseň, ktorá medzi nimi znie? Oxovi bolo dvanásť, keď mu jeho otec udelil veľmi cennú lekciu. Vyhlásil, že Ox za nič nestojí a ľudí ho nikdy nepochopia. Potom odišiel. Ox mal šestnásť, keď na ceste stretol chlapca; chlapca, ktorý hovoril a hovoril a hovoril. Ox neskôr zistil, že pred týmto dňom chlapec neprehovoril skoro dva roky a že patrí k rodine, ktorá sa nasťahovala do domu na konci ulice.
Ox mal sedemnásť, keď odhalil chlapcovo tajomstvo, ktoré sfarbilo svet okolo neho do odtieňov červenej a oranžovej a fialovej, alfy a bety a omegy.
Oxovi bolo dvadsaťtri, keď do mesta vtrhli vrahovia a zanechali mu dieru v hlave aj v srdci. Chlapec sa pustil za netvorom s pomstou vo svojich krvavo červených očiach a nechal Oxa, aby poskladal čriepky svojho života späť dohromady sám.
Od toho osudného dňa uplynuli tri roky - a chlapec je späť. Lenže teraz je z neho muž a Ox už nemôže ďalej ignorovať pieseň, ktorá medzi nimi znie.

Ve stínu blesku. Prvé české vydanie (Talpress, 2024).
Ve stínu blesku. Prvé české vydanie (Talpress, 2024). / Zdroj Disclaimer
Brian McClellan - Ve stínu blesku (Talpress, 2024)
DemirGrappo je vydedenec – vzdal sa života plného bohatstva a moci a zriekol sa svojich povinností generála, guvernéra a syna. Keď je jeho matka brutálne zavraždená, musí sa Demir vrátiť z vyhnanstva, aby sa domohol svojho miesta na čele rodu, a pri vyšetrovaní odhalil pravdu, že božie sklo, magická sila, ktorá udržuje civilizáciu v chode, dochádza. Musí nájsť spojencov a postaviť sa mocným cechovým rodom, ktoré hrajú zákulisné hry a snažia sa vyťažiť akékoľvek zvyšky božieho skla. Pod tým všetkým Demir odhalí neviditeľné škáry niečoho oveľa silnejšieho, čo ohrozuje ríšu. Blíži sa vojna – vojna, ktorá sa nepodobá žiadnej inej. A Demir a jeho zbierka priateľov sú tým jediným, čo stojí v ceste konci života, ako ho svet pozná.

Noční dům. Prvé české vydanie (Kniha Zlín, 2024)
Noční dům. Prvé české vydanie (Kniha Zlín, 2024) / Zdroj Disclaimer
Jo Nesbø - Noční dům (Kniha Zlín, 2024)
Nesbø v novom žánri! Thriller s hororovými prvkami, ktorý vás pohltí.
Štrnásťročnému Richardovi, ktorý sa po tragických udalostiach prisťahoval k tete a strýkovi do mestečka Ballantyne, sa smola lepí na päty. Keď prehovorí spolužiaka Toma, aby z telefónnej búdky niekomu náhodne zavolal a vystrelil si z neho, vyzerá to ako nevinná lumpáreň. Lenže slúchadlo vzápätí Toma zožerie. Richardovi nikto neverí a po zmiznutí ďalšieho spolužiaka ho čaká pobyt v nápravnom zariadení. Ako dokáže, čo sa skutočne stalo? A nie je náhodou všetko úplne inak?

Upír z partaje. Prvé česk vydanie (Laser-books, 2024).
Upír z partaje. Prvé česk vydanie (Laser-books, 2024). / Zdroj Disclaimer
Andrzej Pilipiuk - Upír z partaje (Laser-books, 2024)
Komunizmus ustupuje krvilačnému kapitalizmu, čo ale vôbec neznamená, že je zrazu všetko skvelé. Bol to taký dobrý plán, čo sa mohlo stať?! Mali byť zisky z vyskrutkovaných noriem dovolenky v Bulharsku. Malo byť vykorisťovanie a pobádanie robotníckej triedy bičom v ruke vypaseného buržústa s cigarou v zuboch. Malo byť tak pekne. Malo, ale ono sa to… Upíri prežívajú hromadu traumy: najskôr ich zamestnávateľ posiela na dovolenku. Ako je známe, najhoršie na rekreáciu je to, že nie je čo na práci. A bez práce človek hlúpne. Upír tiež, pretože aj upíri sú ľudia, len o niečo mŕtvejší. Následne drôtovňa krachuje, napriek skvelému záchrannému plánu, ktorý mal rozhodným a víťazným krokom priviesť pokrivkávajúci podnik do krvilačného kapitalizmu. A zase – najhoršie na tom, že nemáte prácu, je to, že nie je nič na práci. Možno kvôli týmto zlým zážitkom nemajú obaja upíri voči bývalým eštebákom toľko trpezlivosti ako predtým. Vôbec je nová realita tak nejako... prekvapivo podobná tej starej. Nuž, kapitalizmus už viditeľne dorazil, ale kapitalistov zabudli doviezť.

Ztracený kov. Prvé české vydanie (Talpress, 2024).
Ztracený kov. Prvé české vydanie (Talpress, 2024). / Zdroj Disclaimer
Brandon Sanderson - Ztracený kov (Talpress, 2024)
Bývalý ochranca zákona z Burin, terajší senátor Waxilián Ladrian už roky stíha záhadnú organizáciu Zbor, na čele ktorej figuroval jeho zosnulý strýko a teraz v ňom pôsobí jeho sestra. Zbor stál za únosmi ľudí s allomantickými schopnosťami alebo genetickými predpokladmi a stojí zrejme aj za novo objavenými tajnými zásobami zbraní v oblasti Vonkajších miest okolo Bilmingu. Jeho vplyv siaha až do senátu a rozdúchava nebezpečný konflikt medzi Vonkajšími mestami a Elendelom. Wax odhaľuje zbraň obrovskej ničivej sily namierenej na Elendel, ktorú má Zbor zrejme k dispozícii. Od nesmrteľných kandier, ktoré slúžia scadrialskému bohu Súladu, sa dozvedá, že sa Bilming dostal pod vplyv Zborom uctievaného boha Trella a že Elendelu i celému Scadrialu hrozí skaza. Marasi je kontaktovaná bytosťami z iných kútov kozmíru usilujúcimi sa o záchranu Scadrialu. Wax čelí tlaku, aby napriek vlastnému presvedčeniu znovu prijal rolu bojovníka Súladu a postavil sa proti katastrofe, ktorá inak zničí Elendel aj celú planétu.

Vlci. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024).
Vlci. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024). / Zdroj Disclaimer
Nicholas Sansbury Smith – Vlci (Laser-books, 2024)
Xavier Rodriguez sa naučil prežívať na zamorenom povrchu Zeme. Ale ani on nie je pripravený na desivé morské monštrá a kmeň neľútostných kanibalov… Ďalšie pokračovanie bestsellerovej akčnej série.

Za námi šlo záhrobí. Prvé české vydanie (conQueer, 2024).
Za námi šlo záhrobí. Prvé české vydanie (conQueer, 2024). / Zdroj Disclaimer
Andrew Joseph White - Za námi šlo záhrobí (conQueer, 2024)
Pripravte sa zomrieť. Jeho kráľovstvo sa blíži.
Šestnásťročný trans chlapec Benji je na úteku pred kultom, v ktorom vyrastal – fundamentalistickou sektou, ktorá rozpútala Armagedon a zdecimovala svetovú populáciu. Zúfalo hľadá miesto, kde sekta nedosiahne naň, a čo je dôležitejšie, ani na biologickú zbraň, ktorú ho nakazili.
Keď ale Benjiho zaženú do kúta príšery zrodené zo skazy, zachráni ho skupina tínedžerov z miestneho Achesonovho LGBTQ+ centra, známeho ako ALC. Vodca ALC, Nick, je pohľadný, autista a smrtiaci strelec, ktorý pozná Benjiho najtemnejšie tajomstvo: biologická zbraň kultu ho mutuje v monštrum nebezpečné natoľko, aby vyhladilo ľudstvo zo Zeme raz a navždy.
Napriek tomu Nick ponúkne Benjimu úkryt medzi svojou skupinkou queer tínedžerov, avšak iba pokiaľ Benji dokáže monštrum ovládnuť a využiť jeho silu k obrane ALC. Benji túži po mieste, kam by mohol patriť, a prijíma Nickove podmienky… pokiaľ nezistí, že tajomný vodca ALC má skryté úmysly a viac ako pár vlastných tajomstiev.

Autarchova citadela. Prvé české vydanie (Fobos, 2024).
Autarchova citadela. Prvé české vydanie (Fobos, 2024). / Zdroj Disclaimer
Gene Wolfe – Autarchova citadela (Fobos, 2024)
„Vojna je nový svet s novými zákonmi, ba dokonca novou geografiou, a jej krajinou obchádzajú monštrá zvané bitky.“
Niekdajší mučiteľský tovariš Severián už prešiel upadajúcou megapolou i mestom duchov, podzemným vladárskym palácom i väzenskými kobkami, pampami aj veľhorami, a z nutnosti aj vlastnej vôle pri tom smeroval stále severnejšie, do miest, kde armády Spoločenstva snáď už od nepamäti odrážajú útoky nepriateľov z Askye - štátu usilujúceho odstrániť každú stopu ľudskej individuality.
Teraz sa Severián ocitá priamo vo vojnou spustošenej krajine, v lazarete aj v samotných radoch vojska, obyčajným kavaleristom však dlho nezostane...
V záverečnom diele tetralógie poodhalí Severián tajomstvo svojho pôvodu, doberie sa pravej podstaty Zmieriteľovho pazúra a zistí, že byť dvoma ľuďmi v jednom tele bol pre neho iba začiatok.

Úžasný Mandelbrot. Prvé české vydanie (Planeta9, 2024).
Úžasný Mandelbrot. Prvé české vydanie (Planeta9, 2024). / Zdroj Disclaimer
Liz Ziemska - Úžasný Mandelbrot (Planeta9, 2024)
Logika niekedy stvorí príšery. Príšery sprevádza Benoîta Mandelbrota celý život. Svet jeho detstva ovládajú reálne príšery, ktoré vyvolal nástup Hitlera a rozmach Tretej ríše. Z varšavského geta utiekol spolu s rodičmi do Paríža. Pre židovského tínedžera bol život v nacistami okupovanom Francúzsku neznesiteľný v každom prípade, Benoîtovi všetko ešte viac komplikujú dve veci – jeho nesporná genialita a ostych pred ľuďmi. Ako každý, kto vládne superschopnosťami je tak trochu outsider. Mandelbrotovi utekajú do malého mesta na juhu, tají svoju identitu a zúfalo sa pokúša splynúť s francúzskymi vidiečanmi. Príbeh Benoîta Mandelbrota sa však uberá inou trajektóriou ako vojnou zmietaná Európa. Únik pred krutosťou sveta nachádza v iných vesmíroch a v tajných dimenziách. Pri objavovaní neznámych divov je vtiahnutý do nekonečných premenných vzorcov matematiky a mágie. Avšak aj tu, v jeho snovom svete, ho prenasledujú nové príšery stvorené prísnou logikou, a derú sa na povrch skutočného života. Pre svojich spolužiakov je Benoît príliš inteligentný a príliš arogantný. Ich rivalita vyústi až do katastrofy. Musí premeniť skryté dimenzie a starobylú mystiku v skutočnej bezpečí a zachrániť svojich blízkych.

KNIHY: MIMO FANTASTIKU

Stephen King: Nejen horor. Prvé české vydanie (Carcosa, 2024).
Stephen King: Nejen horor. Prvé české vydanie (Carcosa, 2024). / Zdroj Disclaimer
Hans-Ake Lilja - Stephen King: Nejen horor (Carcosa, 2024)
Stephen King ako autor detských kníh, herec, rocker alebo režisér?
V siedmich kapitolách zistíte, kde všade sa angažuje a že nálepka Kráľ hororu ani zďaleka nevystihuje celú šírku aktivít tohto nadmieru tvorivého človeka.
V knihe nájdete aj dva obsiahle rozhovory. Stephen King Liljovi odpovedá na rad otázok dotýkajúcich sa napr. filmových spracovaní jeho diel, limitovaných vydaní kníh, písania na pokračovanie, vymýšľania obálok a ďalších vecí.
S predslovom Johna Ajvida Lindqvista.

KNIHY: REPRINTY:

Robert Arthur - Tajomstvo strašidelného zámku (SPN, 2024)
František Kotleta - Hustej nářez (Epocha, 2024)
R. F. Kuang - Dračí republika (Host, 2024)
Brian Lumley - Nekroskop II: Vampýři! (Fobos, 2024)
Dan Simmons – Hyperion (Argo, 2024)
Dan Simmons - Pád Hyperionu (Argo, 2024)
Jiří Pavlovský - Magie pro každého (Epocha, 2024)
Anthony Ryan – Vyvrhel (Host, 2024)

KOMIKSY

Abe Sapien #03: Temní a děsiví a Nová lidská rasa. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024).
Abe Sapien #03: Temní a děsiví a Nová lidská rasa. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024). / Zdroj Disclaimer
Abe Sapien #03: Temní a děsiví a Nová lidská rasa (Comics Centrum, 2024)
Abe prešiel premenou a teraz je na úteku z Úradu paranormálneho výskumu a obrany. Na ceste ho čakajú desivé tvory, zúfalí šialenci a tiež mestá, ktoré zachvátila absolútna skaza. Blíži sa koniec ľudstva a Abe je rozhodnutý zistiť, akú úlohu v ňom má zohrať on sám.

Agent strachu. Obálka prvej knihy (Mighty Boys, 2024)
Agent strachu. Obálka prvej knihy (Mighty Boys, 2024) / Zdroj Disclaimer
Agent strachu. Obálka druhej knihy (Mighty Boys, 2024)
Agent strachu. Obálka druhej knihy (Mighty Boys, 2024) / Zdroj Disclaimer
Agent strachu (limitovaná edícia). Obálka druhej knihy (Mighty Boys, 2024)
Agent strachu (limitovaná edícia). Obálka druhej knihy (Mighty Boys, 2024) / Zdroj Disclaimer
Agent strachu (Mighty Boys, 2024)
Huston. Heath Huston. Hrdina, drsňák a hlášár.
Ale tiež zúfalec, ožran a blbec. Je čas na pohár toho najlepšieho, čo máte doma, pretože zabrániť emzákom vyhladiť ľudstvo môže len on. A viete čo, dajte si ešte jednu, veď je to najskôr naposledy. Intergalaktická hra na mačku a myš začína. Keď nič iné, tak im aspoň naženieme strach.
Máme na to agenta.

Alenka žila byla. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024).
Alenka žila byla. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024). / Zdroj Disclaimer
Alenka žila byla (Comics Centrum, 2024)
Z Alenky je dospelá žena a ríša divov, ktorú navštívilo ešte ako malé dievčatko, pre ňu predstavuje jediný únik pred neúprosnou realitou jej života vo viktoriánskom Londýne. Ale na takúto cestu si musí dať trocha niečoho silnejšie ako kúzelné huby. Lenže zohnať prostriedky na uspokojenie rastúcej závislosti je čoraz zložitejšie a Alenkin otec ani sestry jej konanie rozhodne neschvaľujú.
V núdzi sa rozhodne stať sa chovankou sanatória U Najsvätejšieho srdca, kde, ako dúfa, nájde nový domov a predovšetkým stály prísun liekov, ktoré potrebuje na výlety za Klobúčnikom a ostatnými priateľmi. Čoskoro však zistí, že v sanatóriu na ňu nečaká nič dobré. Aké hrôzy sa skrývajú v jeho temných zákutiach? Zostane Alenka radšej v ríši divov až do smrti? Alebo nájde odvahu čeliť démonom skutočného sveta?

Aristophania #3, 4. Prvé české vydanie (Josef Vybíral, 2024).
Aristophania #3, 4. Prvé české vydanie (Josef Vybíral, 2024). / Zdroj Disclaimer
Aristophania #3, 4 ( Josef Vybíral, 2024)
Vzbura Kráľa psanca prepuká. Pomocou temného Azuru čerpá svoju silu a stáva sa mocnejším ako kedykoľvek predtým.
Dokáže Aristophania so svojimi mladými spoločníkmi čeliť jeho vzrastajúcej moci?

Blacksad 2. Prvé české vydanie (Crew, 2024)
Blacksad 2. Prvé české vydanie (Crew, 2024) / Zdroj Disclaimer
Blacksad 2 (Crew, 2024)
Blacksad je späť! Napokon sa početné šíky fanúšikov čierneho pantera, súkromného detektíva, ktorý v štýle drsnej školy rieši zložité prípady a samotársky sa prediera mravným bahnom sveta, dočkali. Nový zväzok tvorí pôvodný piaty album série, Amarillo, a rozsiahlejší, dvojdielny príbeh šiesteho a siedmeho albumu, nazvaný Potom sa všetko rúca.
V príbehu „Amarillo“ dostane Blacksad za úlohu odviezť bohatému Texasanovi auto na miesto určenia. Čo sa môže na takej jednoduchej a príjemnej práci zvrtnúť? Ako náš hrdina čoskoro zistí, mnoho vecí. O nič ľahšie to nebude mať ani v dvojdielnom príbehu „Potom sa všetko rúca“. Stavebný magnát Solomon je posadnutý megaprojektmi a presadzuje ich v New Yorku aj proti vôli odborov (navyše dosť prelezených mafií). Blacksad má ochrániť jedného odborového bossa, do toho sa v Central Parku hrajú predstavenia Shakespeara – a z hrobov a z minulosti môže vyliezť kadejaký kostlivec a prekvapenie. V živote každého pantera sa toho môže zrútiť aj viac než len most…

Hellboy a Ú.P.V.O.: 1953. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024).
Hellboy a Ú.P.V.O.: 1953. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024). / Zdroj Disclaimer
Hellboy a Ú.P.V.O.: 1953 (Comics Centrum, 2024)
Mike Migola pozýva na prvé Hellboyove dobrodružstvo v Anglicku. V knihe sa tiež prvýkrát predstavuje nový spoluscenárista série, Chris Roberson (iZombie). Výtvarného spracovania piatich úvodných poviedok sa ujali Ben Stenbeck (Baltimore, Frankenstein v podzemí) a Michael Walsh (Secret Avengers). Na záver je zaradený temný príbeh „Pozor, zlý pes!“, ktorého kresbu obstaral držiteľ Eisnerovej ceny, Paolo Rivera (Daredevil).

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: august 2024

Horúca uhorková sezóna skončila a spolu s ňou prázdniny. A napriek tomu, že aj v auguste vyšla hromada žánrových titulov, tých zaujímavých, menej komerčne zameraných, bolo vskutku poskromne. Napriek tomu sa nám podariulo niečo z nich vybrať. :)

Knihy mesiaca: máj 2024

Vonku tridsiatky a prázdniny už klopú na dvere. Ak váhate, čo si počas začínajúceho leta prečítať, máme pre vás pár tipov z májovej nádielky :)

Knihy mesiaca: apríl 2024

Trocha neskôr, ako sme plánovali, no napriek tomu je to tu. Najlepšie a najzaujímavejšie tituly za mesiac apríl 2024 :)
A čo zaujalo vás?

Knihy mesiaca: marec 2024

Aké zujímavé knihy vyšli v marci? Romány, poviedkové zbierky, komiksy či manga, všetkého máme dosť a určite si z nášho zoznamu vyberiete :)

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!