Andy Knocker - Conan: Acheronská dýka (recenzia)

Legendárny Conan sa v príbehu od slovenského autora Ondreja Trepáča postaví voči hneď niekoľkým úhlavným nepriateľom, aby pomstil smrť svojho priateľa. Ešte dobre, že na to nie je sám. Ako sa ale číta taká slovenská conanovka?
Podporte scifi.sk
Ako zberateľ slovenskej fantastiky – teda, aspoň sa o to trochu snažím – som si povedal, že sa pozriem na staršie knižky Ondreja Trepáča, zakladateľa a vedúceho bývalého SFklubu ORION v Nových Zámkoch a verného fantastu, ktorého ste v minulosti mohli stretnúť na každom väčšom cone. Pri pozeraní to neostalo. V antikvariáte som si kúpil jeho prvú conanovku, vydanú ešte pod pseudonymom Andy Knocker v roku 2015, a pustil sa do nej.
Conan - Acheronská dýka - Obálka - CZ, Brokilon 2015
Conan - Acheronská dýka - Obálka - CZ, Brokilon 2015 Disclaimer
Musím priznať, že som nemal veľké očakávania. Nie, že by som neveril jeho remeslu, ale samotná obálka so snedým polonahým Conanom v rozbehnutej útočnej póze s krvou postriekaným mečom v akomsi nočnom apokalyptickom púštnom prostredí mi okamžite evokovala „brakovú“ fantasy literatúru na rýchle prečítanie.
A presne to som aj kvázi dostal – s viacerými pozitívnymi prekvapeniami, ale k tým postupne…
Príbeh začína v meste Eruk, kde sa Conan aktuálne živí ako zlodej. Jeho priateľ Daymar ho presvedčí, aby vykradli dom tajomného čarodeja, aj keď z neho vraj nikdy nevychádza. Záťah sa im obom stáva osudný. Daymar je mŕtvy a Conan končí sťa väzeň čarodeja Toorana v podzemí jeho domu. Len náhodou sa mu podarí uniknúť, no Tooranovi prisahá pomstu. Spolu s grófkou Dareenou, s ktorou Conana viaže puto priateľstva s výhodami, sa vydávajú prenasledovať Toorana odchádzajúceho do púšte. Tam na nich čaká oveľa väčší problém, ako by si priali – šestica mágov, vrátane Toorana, chce totiž obnoviť Acheronskú ríšu zla.

Vďaka prepleteniu deja s osobnými príbehmi postáv z rôznych častí Hyborie sa Ondrejovi Trepáčovi darí zároveň vykresliť aj pestrosť celého kontinentu, ktorý takto láka na ďalšie odhaľovanie ukrytých príbehov.

Vzhľadom na to, že mám o Conanovom svete aspoň trochu prehľad vďaka Conan RPG od Modiphiusu, ktorá opisuje nielen jednotlivé kraje daného sveta, ale aj samotnú kariéru a postupné „úrovne vývinu“ Conana (od mladého zlodeja, cez barbara, až po kráľa či dobyvateľa), mi padlo celkom dobre, že v tejto knihe sa Ondrej Trepáč zameral na mladé zlodejské obdobie tohto hrdinu. Conan je síce pojem aj v tejto dobe, ale napriek tomu vie, kde sú jeho hranice a že prežíva len vďaka svojím schopnostiam, nástrojom, reflexom či sile. A nielen to, jeho činy sú premyslené a uvedomené. Jeho zrelý pohľad na dilemy, do ktorých sa rútia niektorí z jeho priateľov, sú prekvapivým momentom. Mám rád, keď hrdinovia nebežia nepremyslene do akcie.
Škoda, že to tak nie je u nepriateľov. Tí sa často demaskujú príliš rýchlo a bez premyslenia. Deklarujú okato svoje plány či dôvody k nim, a tak nám čitateľom síce dávajú možnosť rýchlo pochopiť ich zámery, ale celkovo vyznievajú arogantne a neschopne – čo sa samozrejme prejaví aj v mnohých momentoch v knihe. Chápem, že je to asi z dôvodu ich pocitu magickej nadradenosti, ale aj tak by som si bol prial možno viac prefíkaného a tajomného nepriateľa.
Tiež je pravda, že k danej púštnej zápletke prichádza Conan ako slepé kura k zrnu – úplnou náhodou. A ak by nebol taký tvrdohlavý a pomstychtivý a poslúchal by Dareenu, nikdy by sa k čarodejom nedostal. Toto je ale skôr malichernosť na mojej strane. Nie všetci hrdinovia musia byť zapriahnutí do príbehu cez klišé osudových proroctiev. Niekedy sa ocitnú proste v správny čas na správnom mieste. Páči sa mi výstavba a splietanie troch separátnych dejových liniek do finálneho stretu v poslednej tretine knihy – Conanovej, kvázi-acheronských čarodejov a stygijskej. Vzhľadom na prepletanie osobných príbehov postáv z rôznych častí Hyborie sa darí zároveň Ondrejovi Trepáčovi vykresliť aj pestrosť celého kontinentu, ktorý takto nabáda na ďalšie odhaľovanie príbehov v ňom.
Conan - Acheronská dýka - Reklamné - Tu sa to odohráva! Acheronská dýka na dodatku Conan the Mercanary od Modiphiusu, ktorý sa venuje aj regiónu Shem
Conan - Acheronská dýka - Reklamné - Tu sa to odohráva! Acheronská dýka na dodatku Conan the Mercanary od Modiphiusu, ktorý sa venuje aj regiónu Shem Disclaimer
Hneď od začiatku dochádza v knihe k striedaniu perspektív medzi jednotlivými postavami. Scény sú takto vyskladané viacdimenzionálne, dovoľujú nahliadnuť do vnútorných pochodov daných postáv, predkladajú nám ich pôvod, a na ich pozadí vystavané ambície či pohnútky. Nič z toho by pri použití rozprávača z prvej osoby nebolo možné. Je dobre vidieť, že autor si dal záležať na hutnosti ich príbehov, ktoré prichádzajú vhod aj v celkovom deji (niekedy možno až príliš, ale to je autorsky dovolené) – Dareena je nielen nejaká šľachtičná, ale zároveň pôvodom z púšte, do ktorej sa s Conanom vydávajú; Conan už mal s mágmi dočinenia a vie si s nimi poradiť; no a čarodeji sú takí neschopní aj vďaka tomu, že si navzájom konkurujú. Najmä v druhej časti knihy sa mi niektoré opisy zdali nadbytočné alebo opakované, určite by bolo vhodné editorsky viac pritlačiť a ustriehnuť spád textu. Rovnako by zákrok a úpravu zniesli aj dialógy, vyznievajúce často strojene, trochu jednoducho a niekedy až prehnane emotívne.
Celkovo však pôsobí Acheronská dýka ako štrukturálne premyslene vystavané dielo, ktorému by prospel vypracovanejší autorský štýl a dôkladnejšia práca editora. Napriek tomu je čítanie veľmi príjemné, rýchlo ubiehajúce a plní presne požiadavky, ktoré som na knihu mal. A – a to je to hlavné – svojimi opismi histórie a rôznorodosti Hyborie pozýva k čítaniu ďalších conanoviek. Už sa teším na pokračovanie, Tři klíče k Asambale.
Ej, Ondrej, ešte zo mňa nebodaj fanúšika Conana urobíš!

Ondrej Trepáč - Ondrej Trepáč (2017)
Ondrej Trepáč (*1960) píšuci aj pod pseudonymom Andy Knocker, je slovenský spisovateľ a povolaním knihovník. Debutoval knihou Krvaví psi v roku 2009. Nasledovala trilógia voľne na seba nadväzujúcich Conanoviek u vydavateľstva Brokilon: Acheronská dýka (2015), Tři klíče k Asambale (2018) a Kalich života (2020) - všetko v českom jazyku. Jeho poviedky sa objavili v časopisoch Fantázia, Jupiter či v rôznych zborníkoch. S poviedkou Mor na nich! bol v roku 1998 nominovaný na cenu O najlepšiu fantasy. Rozhovor s ním si môžete prečítať v knihe Pero z gryfa (2023).

Hodnotenie: 75%

Andy Knocker - Conan: Acheronská dýka
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2015
Jazyk: český
Počet strán: 256
Väzba: lepená
Obálka: Tibor Paštrnák
ISBN: 9788074562280

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB