Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!
cyberstorm
Podporte scifi.sk

KNIHY- DOMÁCA TVORBA


Magická swingers party. Prvé súborné vydanie (Epocha, 2023).
Magická swingers party. Prvé súborné vydanie (Epocha, 2023). / Zdroj Disclaimer
František Kotleta - Magická swingers party (Epocha, 2023)
Toto je najslávnejšie swingers party všetkých čias. Magická a démonická, skrátka kotletovská. Séria s Tomášom Koskom, religionistom, detektívom, a nakoniec hlavne hrdinom boja s temnými silami, sa stala kultom medzi fanúšikmi fantastiky. A toto je súborné vydanie jeho príbehov. V nich zohráva úlohu akcia, humor, ale najmä sexuálna mágia. S ňou sa Kotleta pohráva za pomoci skutočných magických systémov z celého sveta – vúdú, kandomble, santeríe, africkej mágie a nakoniec aj európskeho čarodejníctva a v zábavných príbehoch ukazuje, ako by vyzeral svet, keby mágia skutočne fungovala.

KNIHY- ZAHRANIČNÉ PREKLADY


Ráma II. Prvé slovenské vydanie (Mamaš, 2023).
Ráma II. Prvé slovenské vydanie (Mamaš, 2023). / Zdroj Disclaimer
Arthur C. Clarke – Ráma II (Mamaš, 2023)
V roku 2200, sedemdesiat rokov po prvom stretnutí s Rámom, do našej slnečnej sústavy opäť vstupuje vesmírna loď, ktorú vytvorila mimozemská civilizácia. Tentoraz sú ľudia na Zemi pripravení a k objektu vysielajú tím zostavený z odborníkov. Po prvej návšteve Rámu totiž zostali mnohé otázky nezodpovedané. Ľudská posádka však nemôže tušiť, čo ju čaká vnútri záhadného plavidla, rovnako ako nevie zabrániť konfliktom, ktoré vypuknú medzi dvanástimi vedcami a astronautmi...

Dvojitý orel. Prvé české vydanie (Polaris, 2023).
Dvojitý orel. Prvé české vydanie (Polaris, 2023). / Zdroj Disclaimer
Dan Abnett - Dvojitý orel (Polaris, 2023)
Keď elitní stíhací piloti z Phantine XX dorazia na obliehanú planétu Enothis, vedia, že situácia, v ktorej sa nachádzajú, je zúfalá. Sily Chaosu sa okolo nich sťahujú a ich posledný úder by celkom dobre mohol vymazať všetok ľudský život na planéte. Tisíce utečencov utekajú pred temnými armádami a neblaho preslávený bojový pilot Chaosu Khrel Kas Obarkon loví na oblohe ďalšiu a ďalšiu korisť… A tak je to na statočných mužoch a ženách zo stíhacieho zboru Phantine. Podarí sa im zdržať postup Chaosu, do chvíle, keď na planétu dorazia posily? Dokážu v divokých a nervy drásajúcich vzdušných súbojoch poraziť nepriateľa posadnutého démonmi? Román zo sveta Warhammer 40 000 odohrávajúci sa na vojnou zmietaných Sabbatiných svetoch.

Člověk. Prvé české vydanie (Polaris, 2023).
Člověk. Prvé české vydanie (Polaris, 2023). / Zdroj Disclaimer
Neal Asher – Člověk (Polaris, 2023)
Zo svojho dávneho väzenia sa oslobodí džainská vojnová loď disponujúca smrtiacou technológiou. Jej cieľom je zničiť svojho starého protivníka Klientku a zničiť všetkých, ktorí sa mu postavia do cesty. Ľudia aj Pradori sa domnievali, že Džainovia dávno vyhynuli. Ich nemesis je teraz ale späť a Orlandine sa musí pripraviť na obranu ľudstva. K tomu ale potrebuje znalosti Klientky - lenže je vždy nepriateľ vášho nepriateľa vaším priateľom?
Zemská centrála a Pradori uzavrú tvárou v tvár skaze mrzuté spojenectvo. Nie všetci sú s tým však spokojní a niektorí urobia čokoľvek, aby túto krehkú koalíciu rozbili.
Ako džainská vojnová loď razí cestu naprieč galaxiou, zdá sa nezastaviteľná. Orlandinou životnou úlohou je neutralizovať džainskú technológiu, takže či nad ňou nedokáže triumfovať ona, nedokáže to nikto. Čo ak sa ale stane tým, čo prisahala zničiť?
Tretia a záverečná časť Vzostupu Džainov.

Nova. Druhé české vydanie (Laser-books, 2023).
Nova. Druhé české vydanie (Laser-books, 2023). / Zdroj Disclaimer
Samuel R. Delany – Nova (Laser-books, 2023)
Píše sa 32. storočie. Ľudstvo dávno žije na stovkách svetov celej galaxie. Každý človek má už od detstva implantované zástrčky, ktorými sa môže napojiť do akéhokoľvek stroja a ovládať ho priamo, svojim mozgom a nervami. Len jedno sa nezmenilo: ľudská povaha. Stále sa súperí o peniaze a moc. A najcennejším zdrojom tohto vesmíru je záhadný illyrion, látka, ktorá umožňuje medzihviezdne cesty aj terraformáciu planét...
Kapitán Lorq Von Ray, potomok najmocnejšej rodiny jednej z dvoch hlavných ríš tohto sveta, sa vydáva so svojou farbistou posádkou plnou podivínov na cestu za nesmiernym množstvom tejto látky, ktorá môže zmeniť vesmírnu rovnováhu síl. Lenže to nie je jediný jeho motív; kapitán má totiž na tejto ceste krutého a bezohľadného súpera a illyrion môže byť pre neho len prostriedok, ako si s ním vybaviť osobné účty.

Oberonova předehra. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023)
Oberonova předehra. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Kevin Hearne - Oberonova předehra: Povídky ze světa železného druida (Laser-books, 2023)
Oberon je borec. Oberon je najlepší. Oberon je majster všetkého, čo robí. Oberon je… pes. Ale to už všetci fanúšikovia a fanúšičky železného druida Atticusa dobre vedia. Teraz sa dozvedia, že niekedy treba zabudnúť na upírov a naštvaných krvilačných bohov i bohyne a venovať sa veveričkám, pudliciam a no dobre… aj nejakej tej menšej vojne…

Ďáblův potok. Prvé české vydanie (Fobos, 2023)
Ďáblův potok. Prvé české vydanie (Fobos, 2023) / Zdroj Disclaimer
Todd Keisling - Ďáblův potok (Fobos, 2023)
Asi dvadsaťpäť kilometrov od mestečka Stauford v Kentucky sa nachádza Diablov potok. Podľa miestnej legendy u neho stával kostol Cirkvi svätých hlasov nášho Pána – sekty smrti, v ktorej Jacob Masters kázal evanjelium bezmenného boha.
A ako u väčšiny legiend sa aj tu medzi koreňmi a kosťami nájde zrnko pravdy.
V roku 1983 sa pri Diablovom potoku odohrala hromadná samovražda a kostol zhorel. Prežilo len šesť Jacobových detí a ich starí rodičia, ktorí sa svojmu bývalému pastorovi postavili na odpor. Deťom sa začalo prezývať „staufordská šestica“, a hoci ich dospievanie poznamenala neustála pozornosť a výsmech okolia, za tridsať rokov už na nich skoro všetci zabudli.
Ich ťažký údel je minulosťou a po Jacobu Mastersovi ostali len strašidelné historky, ktoré sa rozprávajú pri táboráku.
Jack Tremly, jeden zo staufordskej šestice, sa po smrti babičky Imogene do Staufordu vracia, aby vysporiadal dedičstvo. Objaví tam však aj tajomstvo, ktoré mu Imogene predtým zamlčala, tajomstvo, ktoré sa týka jeho otca a kostola. Tajomstvo, ktoré už nemôže zostať dlhšie pochované.

Křídločky. Prvé české vydanie (alt. obálka) (Gnóm!, 2023)
Křídločky. Prvé české vydanie (alt. obálka) (Gnóm!, 2023) / Zdroj Disclaimer
Křídločky. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2023)
Křídločky. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2023) / Zdroj Disclaimer
Ursula K. Le Guin – Křídločky (Gnóm!, 2023)
Čo keby mačky dokázali lietať? Prvé české vydanie klasickej detskej knižky legendárnej autorky. Všetky štyri diely v jednom zväzku. Ursula K. Le Guinová poznala mačky natoľko dobre, že v týchto príbehoch o nich nenájdete jediné nepravdivé slovo (až na tie krídla, samozrejme). Drobné dobrodružstvá okrídlených mačiatok nenápadne nastoľujú autorkine kľúčové témy, napríklad to, že sloboda je vždy dôležitejšia ako sláva.

Prokletí: Antologie bajek nejtemnějších. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023)
Prokletí: Antologie bajek nejtemnějších. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Marie O'Regan, Paul Kane (eds.) – Prokletí: Antologie bajek nejtemnějších (Laser-books, 2023)
Dvadsať prekliatí, starých aj nových, od najpredávanejších fantasy autorov a autoriek, ako sú Neil Gaiman, Karen Joy Fowler, Christina Henry, M. R. Carey a Charlie Jane Anders. Spoločne s nimi zistíte, že kliatby majú najrôznejšie podoby a môžu sa stať každému, nielen tým, čo zápasia s neobľúbenými nevlastnými rodičmi… Nájdete tu jedinečné zvraty v kliatbách od rozprávkových klasík až po úplne nové zaklínadlá moderného sveta – očakávajte nové monštrá a mýty, rovnako ako zvraty v obľúbených bájkach. Príbehy, ktoré majú šokovať a príbehy s varovaním, príbehy monštier aj príbehy mágie!

KOMIKSY, GRAFICKÉ ROMÁNY A MANGA


Osm miliard přání. Prvé české vydanie (MightyBoys, 2023)
Osm miliard přání. Prvé české vydanie (MightyBoys, 2023) / Zdroj Disclaimer
Osm miliard přání. Prvé české vydanie (limitovaná obálka) (MightyBoys, 2023)
Osm miliard přání. Prvé české vydanie (limitovaná obálka) (MightyBoys, 2023) / Zdroj Disclaimer
Charles Soule & Ryan Browne - Osm miliard přání (MightyBoys, 2023)
Predstavte si, že by sa jedného dňa každému z nás zjavil džin s tým, že nám splní prianie. Nie tri ako v rozprávke, ale jedno. Ako by také prianie ovplyvnilo ostatných ľudí a svet? Premýšľali by ste o tom vôbec? A bol by taký svet ešte na žitie? Charles Soule sa nad tým v tejto múdro napísanej knihe hravo zamýšľa a ako je jeho zvykom, tak sa nevyhýba ani temnejším linkám. Odpočet začína na ôsmich miliardách ľudí a ôsmich miliardách prianí.
Čo si budete priať?

Kletba. Prvé české vydanie (MightyBoys, 2023)
Kletba. Prvé české vydanie (MightyBoys, 2023) / Zdroj Disclaimer
Kletba (limitovaná obálka). Prvé české vydanie (MightyBoys, 2023)
Kletba (limitovaná obálka). Prvé české vydanie (MightyBoys, 2023) / Zdroj Disclaimer
Charles Soule & Ryan Browne - Kletba (MightyBoys, 2023)
„Tak vy chcete vidieť kúzlo?“
Do nášho sveta je vyslaný zlý čarodejník, ktorý má za úlohu ho zničiť. Lenže Zem poskytuje mnohé potešenia a kúzla sa dajú ľahko vydávať takmer za zázraky. A tak si náš čarodejník povie, že Zem nezničí, ale že by na nej mohol byť hrdinom. Že sa pri tom vzoprie svojmu pánovi a privolá na seba jeho hnev? A čo? Len nech si pre neho prídu. Tak začína náš príbeh, v ktorom Charles Soule pretiahne nášho hrdinu rozmáchnutým, miestami humorným, miestami sakramentsky temným dobrodružstvom, ktoré vás prinúti fandiť záporákom, smiať sa nad katastrofou ak tomu všetkému vás ešte dojať onou kliatbou. A že je to jazda!

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: marec 2024

Aké zujímavé knihy vyšli v marci? Romány, poviedkové zbierky, komiksy či manga, všetkého máme dosť a určite si z nášho zoznamu vyberiete :)

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!