Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)
cyberstorm
Podporte scifi.sk

KNIHY: NOVINKY


Trinásť balád pre Lucifera. Prvé vydanie (Príbeh, 2024).
Trinásť balád pre Lucifera. Prvé vydanie (Príbeh, 2024). / Zdroj Disclaimer
Radoslav Kozák - Trinásť balád pre Lucifera (Príbeh, 2024)
Na svete sú dva druhy ľudí: tí, ktorí vám povedia, že sú ochotní za niečo zabiť, a tí, ktorí by za to niečo pokojne položili život. Z prvých sa stávajú monštrá. A tí druhí? Tí jednoducho skončia mŕtvi.
Istého spisovateľa raz vyhľadal mysteriózny starec s ponukou, aby preňho napísal trinásť príbehov. Zadanie bolo jednoduché, no o to desivejšie: „Ukáž ľuďom temnotu. Nechaj ich pocítiť jej bezútešnú ťažobu. Cez ňu sa dostanem k ich duši. Inak si vezmem tú tvoju.“
Túto zbierku trinástich poviedok temného magického realizmu a hororu si vraj objednal sám diabol. Je však skutočne prekliata? Dokáže vám ukradnúť dušu alebo kvôli nej skončíte ako monštrum?
Odvážite sa to zistiť?
Trinásť balád pre Lucifera bude obsahovať vyše 30 ilustrácií od Beáty Juritkovej. Šikovná umelkyňa vytvorila aj obálku knihy a nedávno ilustrovala Prekliatu zbierku od vydavateľstva Príbeh. Beáta Juritková sa umeniu venuje odmalička, študovala na strednej umeleckej škole, momentálne nastúpila na VŠVU v Bratislave. Má rada horory a temné príbehy, preto si prácu na zbierke užila.

Program Nosferatu. Prvé vydanie (Golden Dog, 2024).
Program Nosferatu. Prvé vydanie (Golden Dog, 2024). / Zdroj Disclaimer
Miroslav Pech - Program Nosferatu (Golden Dog, 2024)
Josef „Goblin“ Štěpán je uznávaný autor hororových príbehov. Vlastne… bol.
Kristína sa musí vyrovnať s otcovým nečakaným odchodom. Štefan dcéru miloval a ona milovala jeho. Preberá sa spomienkami, otcovými vecami, až raz pustí jeho počítač a zistí, že smrť je naozaj relatívna. A že ľudské vzťahy môžu dostať nový rozmer…

Zlodej hviezdneho prachu. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2024).
Zlodej hviezdneho prachu. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2024). / Zdroj Disclaimer
Chelsea Abdullah - Zlodej hviezdneho prachu (Pieskomoria #1) (Ikar, 2024)
Napínavé putovanie inšpirované príbehmi z Tisíc a jednej noci. Loulie al-Nazari je Polnočná obchodníčka, ktorá hľadá a predáva zakázanú mágiu. Dodržiavaním zákonov sa nikdy netrápila. S pomocou svojho ochrancu, ktorý je mimochodom džin, sa jej však darí unikať pred spravodlivosťou. No keď zachráni život zbabelému princovi, upúta pozornosť jeho mocného otca. Sultán poverí Loulie novou úlohou. Musí preňho nájsť starobylú lampu, ktorá dokáže oživiť vyprahnutú krajinu, v opačnom prípade jej hrozí trest. Loulie vie, že niet cesty späť.
Na nebezpečnej výprave za tajuplným artefaktom ju sprevádza sultánov najstarší syn a jej ochranca džin, ktorý tiež čosi tají. Spoločne čelia útokom nepriateľov a každodenným výzvam. Vo svete, kde sa z príbehu stáva skutočnosť a z ilúzie pravda však Loulie zistí, že nič nie je také, ako sa zdá. Musí sa rozhodnúť, kým sa stane a čo všetko obetuje svojmu cieľu.

Úsvit Nadácie. Prvé slovenské vydanie (Lindeni, 2024)
Úsvit Nadácie. Prvé slovenské vydanie (Lindeni, 2024) / Zdroj Disclaimer
Isaac Asimov - Úsvit Nadácie (Nadácia # -1) (Lindeni, 2024)
Posledný román najkultovejšej sci-fi série všetkých čias. Siedmy, záverečný diel najlepšej žánrovej série všetkých čias Nadácia. Kultová sci-fi séria vychádza v novom slovenskom preklade pri príležitosti stého výročia narodenia autora Isaaca Asimova. Hari Seldon sa usiluje zdokonaliť svoju revolučnú teóriu psychohistórie a zabezpečiť ľudstvu miesto medzi hviezdami, zatiaľ čo sa veľké Galaktické impérium zmieta na pokraji apokalyptického kolapsu. Seldon a všetko, čo mu je drahé, sú len pešiaci vo víre bojov o nadvládu. Kto dokáže ovládať Seldona, ovládne aj psychohistóriu – a zároveň s ňou budúcnosť galaxie. K tým, ktorí sa snažia premeniť psychohistóriu na najväčšiu zbraň, akú človek pozná, patria politický demagóg so slabou vôľou, cisár Cleon I., a nemilosrdný vojenský generál. Hari Seldon musí v poslednej službe ľudstvu zachrániť svoje životné dielo a nájsť jeho pravých dedičov. Hľadanie sa začína u jeho vlastnej vnučky a priáša sen o novej Nadácii.
Séria Nadácia je základným kameňom moderného sci-fi žánra a dnes je považovaná za klasiku svetovej literatúry. Predstavivosť Isaaca Asimova stvorila mimoriadny svet a pretransformovala sci-fi literatúru do podoby, ako ju poznáme dnes.

Stretnutie tieňov. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2024)
Stretnutie tieňov. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2024) Disclaimer
Victoria Schwab - Stretnutie tieňov (Odtiene mágie #2) (Slovart, 2024)
Pokračovanie magického príbehu o štyroch Londýnoch od jednej z najpredávanejších fantasy autoriek súčasnosti!
Odkedy sa Kellovi dostal do rúk záhadný čierny kameň, uplynuli už štyri mesiace. Štyri mesiace, čo mu skrížila cestu zlodejka Delilah Bardová. Štyri mesiace, čo zranili princa Rhya, čo padli nebezpeční Daneovci z Bieleho Londýna a štyri mesiace, čo sa kameň prepadol spolu s umierajúcim Hollandom cez trhlinu do Čierneho Londýna.
Kella v noci kvária znepokojujúce sny o hrozivých magických udalostiach, no cez deň neustále myslí na Lilu, ktorá zmizla z prístavu tak, ako to vždy chcela. V Červenom Londýne medzitým pripravujú turnaj Essen Tasch – Elementové hry – medzinárodnú súťaž pre mágov, ktorá má udržať zdravé vzťahy medzi susediacimi krajinami. V rovnakom čase sa k prístavu blíži korzárska loď privážajúca starých priateľov. Zatiaľ čo v Červenom Londýne vládne pompéznosť a vzrušenie z hier, iný Londýn ožíva. Ako tieň, ktorý v noci zmizne, aby sa ráno opäť objavil. Rovnováha mágie je však stále v ohrození, a aby jedno mesto rozkvitlo, iný Londýn musí padnúť.

Zámek z pavučiny kouzel. Prvé české vydanie (Host, 2024).
Zámek z pavučiny kouzel. Prvé české vydanie (Host, 2024). / Zdroj Disclaimer
Sophie Anderson - Zámek z pavučiny kouzel (Host, 2024)
Mágia je všade okolo nás, stačí len veriť. Keď trinásťročná Olja prejde kúzelnou bránou ukrytou na rodnom zámku, na druhej strane nájde úplne iný svet: zakliatu magickú ríšu plnú zúfalstva a beznádeje, ktorú ovláda všemocný černokňažník. V nebezpečenstve sa čoskoro ocitá nielen ona sama, ale aj jej rodina a noví priatelia. A čas sa kráti. Dokáže v sebe Olja objaviť čarovnú moc a zachrániť tak magickú ríšu, svoj vlastný domov aj všetkých, na ktorých jej záleží?
Podobne ako v Chalúpke na morských nôžkach alebo v Dievčine v medvedej koži napísala Sophie Andersonová aj tentoraz rozprávkový, dojemný a hrejivý príbeh o hľadaní seba samého, o sile priateľstva a nachádzaní odvahy.

Půlnoční slunce. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2024).
Půlnoční slunce. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2024). / Zdroj Disclaimer
Ramsay Campbell - Půlnoční slunce (Golden Dog, 2024)
Ako ďalší sa v edícii Svetový horor českého vydavateľstva Golden Dog predstavuje britská legenda Ramsey Campbell. Toto rozhodne nie je meno, ktoré by bolo neznáme, na svojom konte má desiatky románov a stovky poviedok a vo svojej tvorbe rozhodne nezaprie, že sa nechal ovplyvniť starými majstrami, akými boli H. P. Lovecraft alebo Ambrose Bierce. Ako poviedkár je relatívne zavedený aj na domácom trhu, Golden Dog ho prvýkrát predstavuje aj ako románopisca.
Ben Sterling privádza svoju ženu a deti do mestečka, v ktorom vyrastal. Na okraji rozsiahleho lesa stojí starý dom, ktorý by mohol byť splnením všetkých ich snov. Avšak zdá sa, že sa medzi borovicami čosi zhromažďuje a trblieta sa v ľadovom vzduchu.

Řeč ptáků. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2024).
Řeč ptáků. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2024). / Zdroj Disclaimer
Víctor Sellés - Řeč ptáků (Golden Dog, 2024)
Všetky veci tohto i onoho sveta sú prepojené neviditeľnými vláknami.
Tisíce rokov sa druidovia snažili zaceliť trhliny, ktoré nás spájajú s druhým svetom, a udržať na uzde tvorov, ktorí tam sídlia. Bohužiaľ, ich pokusy neboli vždy úspešné.
Abel nikdy nepochopil, prečo sa naňho matka pozerá, ako by nebol jej, ako by na tento svet nepatril. S pomocou kamarátky Tanii sa musí postaviť záhade svojho pôvodu a vstúpiť do Rozmazaného sveta, ktorého obyvatelia ohrozujú zdanlivý pokoj Arbientes, malej galícijskej dediny, ktorá skrýva viac tajomstiev, než si jej obyvatelia dokážu predstaviť. Keď sa obe dimenzie začnú stretávať, bude uzavretie portálu, ktorý ich oddeľuje, v rukách tajomných postáv, ktoré nad týmto podivným vesmírom bdejú.

Vykoupení. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024).
Vykoupení. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024). / Zdroj Disclaimer
Nicholas Sansbury Smith - Vykoupení (Do pekel #3) (Laser-books, 2024)
Najdrsnejšie súčasné post-apo sa vracia v najlepšej forme a bude aj naďalej pokračovať v boji za prežitie ľudstva! Je tu nová úloha... A s ním aj nové krviprelievanie. Potom, čo sa Michael a jeho tím dozvedia, že Xavier môže byť stále nažive, zaháji záchrannú misiu. Na oblohe sa jeden z posledných stále krúžiacich orbitrov síce rozpadá, ale kapitán Jordan je odhodlanejší než inokedy udržať ľudstvo v starých koľajach. Nová misia znie jednoducho: Zabiť odpadlíkov a privlastniť si ich zdroje!

Útěky z pekla. Prvé české vydanie (Triton, 2024)
Útěky z pekla. Prvé české vydanie (Triton, 2024) / Zdroj Disclaimer
Arkadij a Boris Strugackij - Útěky z pekla (Triton, 2024)
Jednou z hlavných tém, ktorým sa bratská dvojica vo svojej tvorbe venovala, bolo tzv. progresorstvo – pomoc poskytnutá vyspelou civilizáciou civilizácii zaostalej. A práve táto téma sa vinie zbierkou, ktorá má dve novely a dve poviedky.
V novele Pokus o útěk sa mladíci z dvadsiateho druhého storočia v sprievode čudáckeho spoločníka ocitajú na stredovekej planéte, kde sa stretávajú s ľahostajnou krutosťou. Novela Kluk z pekla prichádza s opačným scenárom: Mladý vojak, pôvodom zo sveta zmietaného ustavičnými vojnami, je dopravený na šťastnú a radostnú Zem. Namiesto toho, aby sa tešil z jej výdobytkov, pristupuje k tunajším obyvateľom i technickým zázrakom ostražito a jeho najväčším prianím je dostať sa späť domov. Poviedka Ubozí zlí lidé zase líčia zlyhanie jedného pokusu o „otvorené progresorstvo“, zatiaľ čo v Prvních mužích na prvním prámu je pozemšťan, súčasník autorov, konfrontovaný so zástupcami podivnej civilizácie, zaostalé i nesmierne vyspelé zároveň.
Má pokročilejšia civilizácia právo zasahovať do vývoja menej vyspelej spoločnosti? Má sa pokúsiť ovplyvniť jej vývoj, alebo radšej nechať dejiny plynúť po svojom?
Novely Pokus o útek a Chlapec z pekla boli doteraz česky publikované iba raz, a to v rôznych antológiách z 80. rokov minulého storočia. Teraz si ich možno konečne prečítať v podobe založenej na necenzúrovanom a plne zreštaurovanom origináli. A čo sa týka poviedok Prví muži na prvom práme a Úbohí zlí ľudia, jedná sa dokonca o ich vôbec prvé české vydanie.

Epilog osudu: Popel zítřka. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024)
Epilog osudu: Popel zítřka. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024) / Zdroj Disclaimer
James Swallow - Epilog osudu: Popel zítřka (Star Trek: Epilog osudu #2) (Laser-books, 2024)
Budúcnosť bojuje s minulosťou. Zatiaľ čo neľútostný nepriateľ šíri po Galaxii strach a zanecháva za sebou spúšť, kapitán Sisko a vedek Kira zdieľajú desivú predtuchu nezastaviteľnej apokalypsy. Jean-Luc Picard je nútený vziať veci do vlastných rúk a naverbovať do zúfalého boja všetkých dôveryhodných spojencov. Na horiacej oblohe sústavy Bajor hrozí smrtiaca konfrontácia miliarde svetov – ale cenou za prežitie je čin, ktorý presahuje všetky rozumné medze... Od autora bestsellerovej série Nomád.

Děti vzpomínek. Prvé české vydanie (Triton, 2024).
Děti vzpomínek. Prvé české vydanie (Triton, 2024). / Zdroj Disclaimer
Adrian Tchaikovsky - Děti vzpomínek (Děti času #3) (Triton, 2024)
Zem padla. Kozmická loď Enkidu a jej kapitán Heorest Holt sa zúfalo snaží uniknúť aj so vzácnym ľudským nákladom a nájsť nový raj. O mnoho generácií neskôr kolónia len tak prežíva. Život je tvrdý, a veľa technologických vedomostí bolo stratených.
Po čase sa objavujú cudzinci z iného sveta. Majú jedinečné znalosti aj nové technológie a chcú ľudskej kolóniu pomôcť. Všetko ale nie je také, ako sa javí. Cenou za pomoc cudzincov sa môže stať aj kolónia samotná…
Moderná space opera, ktorá začala knihou Deti času a pokračovala románom Deti zmaru, opäť prináša mimoriadne čítanie o boji a prežití ľudstva na terraformovanej planéte.

KNIHY: REPRINTY


Poslední jednorožec. Obálka tretieho českého vydania (Argo, 2024)
Poslední jednorožec. Obálka tretieho českého vydania (Argo, 2024) / Zdroj Disclaimer
Peter S. Beagle - Poslední jednorožec (Argo, 2024)
Posledný jednorožec, slávna kniha Petera S. Beagla plná poetiky, čarov a kúziel, v sebe skrýva aj veľa ľahko humorného nadhľadu, čo je natoľko nevšedná a pestrá kombinácia, že sa dodnes právom teší celosvetovej obľube. Však aj v českom preklade Michaela Bronca vychádza už tretíkrát. Hravý a pútavý jazyk urobil počas niekoľkých generácií z pútavého príbehu jednorožky pátrajúce po osudoch svojich stratených druhov kult. Veľkou mierou k tomu prispel aj rovnomenný animovaný film. Posledný jednorožec je románom pre čitateľov akéhokoľvek veku, stačí mať srdce na správnom mieste a chuť nechať sa očariť rovnako ako milióny čitateľov pred vami.

Přístav u řeky Styx. Obálka druhého českého vydania (Epocha, 2024).
Přístav u řeky Styx. Obálka druhého českého vydania (Epocha, 2024). / Zdroj Disclaimer
Pavel Fritz - Přístav u řeky Styx (Epocha, 2024)
Pod ľadovým pancierom Jupiterovho mesiaca Európy sa rozprestiera tajuplný oceán. Skupina vedcov s nadšením začína jeho prieskum bez toho, aby tušila, čomu stane v blízkej budúcnosti tvárou v tvár. Temné vody ukrývajú zahnívajúce tajomstvo a vyslanca ľudstva očakáva poznanie, že nielen život, ale aj smrť môžu nadobúdať vo Vesmíre netušených podôb. Kráľovstvo plynného obra nie je miestom pre slabých…

Oheň z nebes. Tretie české vydanie (Laser-books, 2024)
Oheň z nebes. Tretie české vydanie (Laser-books, 2024) / Zdroj Disclaimer
Robert Jordan - Oheň z nebes (Kolo času #5) (Laser-books, 2024)
Svet sa priblížil Poslednej bitke... Rand al'Thor, alebo Drak znovuzrodený, ktorému je predurčené poraziť Temného, narušil rovnováhu síl v celej krajine. Shaido Aiel sú na pochode a pustošia všetko, čo im stojí v ceste. Amyrlin Biele veže bola zosadená, čo poštvalo Aes Sedai proti sebe. Zakázané mesto Rhuidean ovládli Tieňové plazy. Napriek chaosu, ktorý okolo neho víri, sa Rand ďalej učí ovládať svoje schopnosti, odhodlaný osvojiť si Jedu silu - a za cenu veľkých strát ignoruje aj múdre rady Moiraine Damodredovny.

Chvalozpěv na Leibowitze. Tretie české vydanie (Laser-books, 2024).
Chvalozpěv na Leibowitze. Tretie české vydanie (Laser-books, 2024). / Zdroj Disclaimer
Walter M. Miller - Chvalozpěv na Leibowitze (Laser-books, 2024)
Slávny román popisujúci snahu mníšskeho rádu zachovať po atómovej vojne čo najviac vedomostí z minulosti a prispieť nimi k obnove stratenej civilizácie. Úsilie sa vďaka pevnému odhodlaniu darí a ľudstvo opäť vybuduje vyspelú spoločnosť. Zdá sa však, že prekliatie neustálych hádok medzi národmi sa vracia a znovu sa schyľuje k celosvetovej vojnovej katastrofe.
Chválospev na Leibowitza je kritikou úplne právom radený medzi najlepšie postkatastrofické science fiction diela všetkých čias, navyše patrí tiež k najslávnejším žánrovým prácam, a to nielen k tým s náboženskou tematikou. Vďaka svojmu hlboko humanistickému posolstvu je stále vydávanou a čitatelia vyhľadávanou klasikou, ktorá jednoducho nikdy nezostarne.

KNIHY: MIMO BELETRIU


Světy Duny: Místa a kultury, které inspirovaly Franka Herberta. Prvé české vydanie (Fobos, 2024).
Světy Duny: Místa a kultury, které inspirovaly Franka Herberta. Prvé české vydanie (Fobos, 2024). / Zdroj Disclaimer
Tom Huddleston - Světy Duny: Místa a kultury, které inspirovaly Franka Herberta (Fobos, 2024).
Niektorí spisovatelia vytvárajú nové svety, iní dajú zrod celým vesmírom. V priebehu desiatok rokov od svojho vydania sa Duna Franka Herberta stala pravdepodobne najpredávanejším a určite najznámejším vedecko-fantastickým románom, aký bol kedy napísaný. Ako sa teda bývalý novinár námorníctva zo štátu Washington dostal k napísaniu románu, ktorý dobyl svet? A ako ho dokázal doslova natlačiť toľkými vrstvami rôznych mýtov a myšlienok?
Herbertovu bezhraničnú predstavivosť podnecovala závratná škála najrôznejších myšlienok, od klasických dejín po najmodernejšiu vedu, od environmentalizmu po zenovú filozofiu, od arabských textov až po Shakespearove tragédie.
Kniha Svety Duny, ktorá začína pri Arrakise a pokračuje jednou planétou po druhej, ponúka hlboký vhľad do Herbertovho vesmíru, podrobne popisuje najrôznejšie aspekty, ktoré do svojho epického diela zakomponoval, a v neposlednom rade slúži aj ako obrazovo pestrý sprievodca touto nadčasovou sci-fi.

KOMIKSY A MANGA


Severská mytologie. Svazky II.-III. (Argo, 2024)
Severská mytologie. Svazky II.-III. (Argo, 2024) / Zdroj Disclaimer
Severská mytologie. Svazek II a III (Severská mytologie #2 a #3) (Argo, 2024)
Severská mytológia v podaní Neila Gaimana je ešte mytickejšia ako kedykoľvek predtým. Je preto pochopiteľné, že autorov dvorný adaptátor Philip Craig Russell neváhal a previedol bestseller do komiksovej podoby. Stretnite sa znova s Ódinom, Freyjou, mocným Thórom, zlým Lokim a všetkými ďalšími. Druhú a tretiu knihu vydávame v jednom zväzku, takže dostávate dvojitú dávku severských mýtov.

Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo. Prvé české vydanie (Crew, 2024).
Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo. Prvé české vydanie (Crew, 2024). / Zdroj Disclaimer
Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo (limitovaná obálka). Prvé české vydanie (Crew, 2024).
Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo (limitovaná obálka). Prvé české vydanie (Crew, 2024). / Zdroj Disclaimer
Zaklínač: Zrnko pravdy/Menší zlo (Crew, 2024)
ZRNKO PRAVDY
Geralt objaví odľahlé sídlo, kde ho privíta neobvyklý majiteľ - netvor s ľudskými spôsobmi. Toto stvorenie ho pozve dovnútra a porozpráva mu príbeh svojej rodiny, svoju minulosť a svoje prekliatie. Ak ho ťarcha jeho zločinov odsúdila na podobu netvora – to je rozsudok ako z rozprávok – mohlo by sa v tých fantastických príbehoch nachádzať zrnko pravdy s radou, ako uniknúť osudu a dosiahnuť vykúpenie?
MENŠIE ZLO
V zapadnutej dedine požiada Geralta miestny čarodejník, skrývajúci sa vo veži, o službu. O život sa mu usiluje tvora, mladá žena narodená pod kliatbou Čierneho slnka, a zaklínač ju má zabiť. Ono dievča potom Geraltovi rozpráva úplne iný príbeh, v ktorom je skutočným netvorom sám čarodejník. Spáchal totiž nevýslovné činy na základe svojich poverčivých predstáv. Vzhľadom na to, že sa tvár zla neustále mení, musí Geralt – či už z vlastnej voľby alebo z donútenia – urobiť rozhodnutie, ktoré môže viesť jedine k tragédii.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: marec 2024

Aké zujímavé knihy vyšli v marci? Romány, poviedkové zbierky, komiksy či manga, všetkého máme dosť a určite si z nášho zoznamu vyberiete :)

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!