Ukážka: H. P. Lovecraft - Šepot v tme a iné nezemské príbehy

Vydavateľstvo Sol Noctis pokračuje v záslužnej činnosti a prináša nám druhý zväzok kompletnej beletristickej tvorby H. P. Lovecrafta v slovenčine! A tak ako vždy, my prinášame chápadlá...teda ukážku... /|(;,;)/|
cyberstorm
Filmová história scifi
Šepot v tme a iné nezemské príbehy. Prvé slovenské vydanie ( Sol Noctis, 2024)
Šepot v tme a iné nezemské príbehy. Prvé slovenské vydanie ( Sol Noctis, 2024) / Zdroj Disclaimer
Velikán hororu a fantastiky Howard Phillips Lovecraft nechal za svoj krátky život nezmazateľnú stopu na poli nielen žánrovej literatúry. Či už písal o hrôzach chladného vesmíru alebo vyšinutých vedcoch, zoznámil nás s negramotnými kanibalmi alebo zvrátenými intelektuálmi, vzal nás cez nemožné dimenzie k trónu Azathotha alebo previedol uličkami Kingsportu do malebných Snozemí, jedno majú jeho príbehy spoločné — sú prízračne nezemské. Lovecraftov kultúrny odkaz prekonal všetky jeho nádeje a ním rozvinutý žáner kozmického hororu sa stal mimoriadne vplyvným.
Aby sme uctili autorovu ranú i neskoršiu tvorbu, zaradili sme do tejto zbierky príbehy Obrázok v dome, Svedectvo Randolpha Cartera, Strašný starec, Spoza tohto sveta, Mesačný močiar, Hudba Ericha Zanna, Nepomenovateľné, Pickmanova predloha, Strieborný kľúč, Čudesný dom vysoko v hmle, Šepot v tme, Tieň nad Innsmouthom a Sny v čarodejníckom dome. Knihu uzatvára rozbor Lovecraftovej filozofie kozmicizmu, rozsiahla príloha historických materiálov a bohatý poznámkový aparát prekladateľa.
Vydanie sprevádzajú pôvodné ilustrácie Marcela Hamzu.
Zbierka obsahuje nasledujúce poviedky:
• Obrázok v dome (The Picture in the House, 1919)
• Svedectvo Randolpha Cartera (The Statement of Randolph Carter, 1920)
• Strašný starec (The Terrible Old Man, 1921)
• Spoza tohto sveta (From Beyond, 1934)
• Mesačný močiar (The Moon-Bog, 1926)
• Hudba Ericha Zanna (The Music of Erich Zann, 1922)
• Nepomenovateľné (The Unnamable, 1925)
• Pickmanova predloha (Pickman's Model, 1927)
• Strieborný kľúč (The Silver Key, 1929)
• Čudesný dom vysoko v hmle (The Strange High House in the Mist, 1931)
• Šepot v tme ({i,The Whisperer in Darkness{i,, 1931)
• Tieň nad Innsmouthom (The Shadow over Innsmouth, 1936)
• Sny v čarodejníckom dome (The Dreams in the Witch House, 1933)


H. P. Lovecraft H. P. Lovecraft
_
{Howard Phillips Lovecraft (1890 – 1937) bol americký básnik a autor fantasy, scifi a predovšetkým hororov. Najslávnejšia sa stala jeho voľne prepojená séria hororových poviedok o mýte Cthulhu, popisujúca panteón podivných, votreleckých temných bohov, ktorí sa dostali na Zem. Rovnako slávny je jeho motív Necronomiconu, pradávnej knihy temných zaklínadiel, ktorú mnohokrát opisuje vo svojich dielach.
Narodil sa v Providence v rodine obchodného cestujúceho s klenotmi. V roku 1893 jeho otec zošalel a bol až do svojej smrti v roku 1898 hospitalizovaný. Jeho matka zomrela v roku 1921, táto strata sa Lovecrafta veľmi dotkla. Po smrti svojich rodičov žil u príbuzných. Už v dvoch rokoch recitoval poéziu, v šiestich rokoch písal básne sám. Veľa čítal a svojmu dedkovi rozprával vlastné hororové príbehy. Bol veľmi svárlivý a nedisciplinovaný, bol v detstve často chorý. Zaujímal sa o astronómiu, ale nezačal ju študovať, pretože nemal učiteľa. Od roku 1913 písal poviedky, ale boli časopisy odmietané. Prvýkrát publikoval až v roku 1923 v časopise Weird Tales. V roku 1924 si zobral spisovateľku Soniu Greeneovú (1883–1972), pôvodom ukrajinskú Židovku. Mal problémy s prácou, neskôr sa presťahoval do Clevelandu. Po niekoľkých rokoch nie príliš úspešného manželstva sa pomerne priateľsky dohodli, že sa rozvedú, no k rozvodu v skutočnosti nikdy nedošlo. Keď sa Lovecraft v roku 1933 presťahoval späť do Providence, nastalo obdobie, v ktorom najviac písal. V roku 1936 u neho bola diagnostikovaná rakovina čreva, až do svojej smrti trpel bolesťami.
Lovecraft písal takmer výlučne poviedky či básne, nenapísal žiadne väčšie dielo. Jeho štýl je prirovnaný k štýlu Edgara Allana Poea, už vo svojej dobe pomerne archaický. Témy jeho poviedok sú zabudnuté vedomosti ľudstva, entity z iných svetov, staré podivné kulty ukryté pred zrakmi verejnosti, nemožnosť vyhnúť sa svojmu osudu, hrozby civilizácii, rasizmus (až do sklonku života bol Lovecraft silne rasistický, až ku koncu života tento názor zmenil a ľutoval ho), riziká vedy. V Lovecraftovom diele sa takmer nevyskytujú ženské postavy, preto je občas kritizovaný pre misogynitu. Jeho diela sú veľmi pesimistické, útočia na kresťanstvo, romantizmus a osvietenstvo. Hoci počas svojho života nebol príliš čítaný, stal sa jedným z najvplyvnejších hororových autorov 20. storočia.
V českom preklade je Lovecraftovo dielo pomerne časté a populárne, v slovenčine vychádza jeho dielo v podstate po prvý raz pod hlavičkou vydavateľstva Sol Noctis. (databáze knih, rozšírené)

H. P. Lovecraft - Šepot v tme a iné nezemské príbehy
Pôvodný názov: The Whisperer in Darkness IN: H. P. Lovecraft: The Fiction - Complete and Unabridged (Barnes & Noble, 2008)
Vydavateľstvo: Sol Noctis
Rok vydania: 2024
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 400
Väzba: pevná / viazaná s papierovým obalom
Preklad: Ivan Šebesta
Obálka a ilustrácie: Marcel Hamza
ISBN: 978-80-99977-26-7

Odkazy:
Vydavateľstvo Sol Noctis

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Knižné ukážky

Ukážka: Alec Palmer - Srdce Sahary

Ukážka z dobrodružného románu Srdce Sahary, kde sa to len hmýri mocnými artefaktmi, dávno zaniknutými civilizáciami a neohrozenými dobrodruhmi!

Ukážka: Kagen Prokletý - Jonathan Maberry

Máme pre vás ukážku z Kagena Prokletého, novinky z vydavateľstva Gnóm! Pretože grimdark fantasy šmrcnutnutej lovecraftovským hororom nie je nikdy dosť!

Ukážka: Olaf Stapledon - Sirius

Olaf Stapledon patrí v našich končinách k prehliadaným klasikom science fiction. Je preto potešujúce, že vďaka malému vydavateľstvu Knihy Veles sa jeho prvého českého prekladu dočkáme už tento rok! Nech sa páči, ukážka z chystaného Siria!

Ukážka: H. P. Lovecraft - Šepot v tme a iné nezemské príbehy

Vydavateľstvo Sol Noctis pokračuje v záslužnej činnosti a prináša nám druhý zväzok kompletnej beletristickej tvorby H. P. Lovecrafta v slovenčine! A tak ako vždy, my prinášame chápadlá...teda ukážku... /|(;,;)/|

Ukážka: Jiří Pavlovský – Slepý hon

Pre všetkých fanúšikov českej urban fantasy máme skvelú správu! Kladivo na čaroděje sa po dlhých šiestich rokoch vracia!

Ukážka: William Gibson – Působnost

Působnost, druhá časť trilógie Jackpot z pera cyberpunkového mága Williama Gibsona, pomaly mieri na pulty kníhkupectiev, takže je čas na ukážku z knihy.

Ukážka: Dan Simmons - Pád Hyperionu

Nové české vydanie Pádu Hyperionu, druhej časti legendárnej Simmonsovej série, je tu a spolu s ním naša ukážka!

Ukážka: Clive Barker - Šarlatová evangelia

Pinhead sa vracia v poslednom, dosiaľ nepreloženom románe Šarlatová evangelia od Clive Barkera, ktorý nedávno vyšiel v hororovom vydavateľstve Carcosa.

Ukážka: Rebecca F. Kuang - Spalující bůh

Český Host vydal záverečný diel Makovej vojny s názvom Spalující bůh americko-čínskej autorky Rebeccy F. Kuang a my vám z neho prinášame ukážku.

Ukážka: Dan Simmons - Hyperion

Po prvom slovenskom vydaní slávneho Hyperionu sa nového dočkali aj bratia češi. V poradí už piate vydanie Simmonsovho legendárneho románu, s jedinečnou obálkou od poľského výtvarníka Dark Crayona, prinieslo vydavateľstvo Argo v spolupráci s Tritonom!

Ukážka: Iain M. Banks - Vodíková sonáta

Planeta9 vydáva drahokam v podobe Vodíkovej sonáty, ďalšieho románu z Kultúry od významného škótskeho autora Iaina M. Banksa!

Ukážka: Ondřej Jireš (ed.) – Trosky Země

V Čechách vyšla nová scifi antológia zameraná na nepublikované poviedky zo známych svetov českých autorov. A my vám prinášame ukážku :)

Ukážka: Philip K. Dick - Muz z vysokého zámku

Muž z vysokého zámku v slovenčine! Spolu so slovenským prekladom Hyperionu zatiaľ najvýznamnejšia literárna udalosť roku!

Ukážka: Lucie Lukačovičová - Chrám Azylu

Pre všetkých fanúšikov českých krotiteľov duchov máme ukážku z najnovšej knihy Chrám Azylu od Lucie Lukačovičovej!

Ukážka: Dan Simmons - Hyperion

Hyperion v slovenčine!!! Niet čo dodať, snáď len ukážku!