Ukážka: Philip K. Dick - Muz z vysokého zámku

Muž z vysokého zámku v slovenčine! Spolu so slovenským prekladom Hyperionu zatiaľ najvýznamnejšia literárna udalosť roku!
cyberstorm
Filmová história scifi
Muž z vysokého zámku. Prvé slovenské vydanie (Lindeni, 2024)
Muž z vysokého zámku. Prvé slovenské vydanie (Lindeni, 2024) Disclaimer
Ako by vyzeral svet, keby druhú svetovú vojnu vyhrali nacisti?
Dramatický román ocenený prestížnou cenou Hugo Awards od hviezdneho inovátora vedeckej fantastiky.
Píše sa rok 1962. Spojené štáty prehrali druhú svetovú vojnu a sú pod nadvládou nacistického Nemecka na východe a Japonska na západe krajiny. Otroctvo je opäť legálne. Zopár Židov, ktorým sa podarilo prežiť, sa skrýva pod falošnými menami. Medzi ľuďmi sa však začne šíriť nelegálna kniha, ktorá opisuje vojnu a jej výsledok úplne inak. Podľa nej Nemci a Japonci prehrali. Odboj proti teroru silnie – je možné, že by mohol mať šancu na úspech?
Strašidelná vízia dejín. Nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť.

Philip K. Dick
_
Philip Kindred Dick (1928 – 1982) bol jedným z najvýznamnejších spisovateľov science fiction. Svojím ojedinelým štýlom písania upútal nespočetné množstvo čitateľov po celom svete a jeho diela sa stali doslova kultovými.
Narodil sa v Chicagu, no už ako malý sa s rodičmi presťahoval do oblasti blízko San Francisca. Na strednú školu nastúpil v Berkeley v Kalifornii, ktorú vtedy navštevovala aj o rok mladšia Ursula K. Le Guin. V roku 1949, dva roky po úspešnom ukončení strednej školy, začal navštevovať univerzitu v Berkley, no po roku štúdium ukončil. Neskôr predával gramofónové platne a pripravoval pre jednu rozhlasovú stanicu programy s vážnou hudbou.
PKD sa stal jednou z najvýznamnejších postáv fantastiky a veľmi talentovaným poviedkarom. Svoju úplne prvý text Le Diable publikoval už v 1942 pod menom Philip Dick v miestnych novinách The Berkeley Daily Gazette. Po niekoľkých ďalších takto publikovaných prácach začal vydávať v profesionálnych žánrových magazínoch. V júlovom čísle Planet Stories z roku 1952 vyšla Beyond Lies the Wub (č. ), hoci technicky prvou poviedkou predanou do profesionálneho The Magazine of Fantasy and Science Fiction bola Roog (č. jako Vrrgové), avšak tá vyšla až rok po Beyond Lies the Wub. Tým naštartoval svoju kariéru geniálneho autora fantastiky, na konci ktorej mal na svojom konte vyše 121 poviedok, vrátane tých, ktoré stáli predlohou mnohých filmov, ako napríklad Impostor (1953), Second Variety (1953), The Golden Man (1954), The Adjustment Team (1954), The Minority Report (1956), We Can Remember It for You Wholesale (1966) a ďalšie.
Dick bol nielen skvelý poviedkar, ale nemenej talentovaný románopisec. Prvý román s názvom The Solar Lottery , vydal už ako 27 ročný v roku 1955. Nasledovalo ďalších tridsaťpäť románov, spomedzi ktorých vyčnievajú také legendy ako Do Androids Dream of Electric Sheeps (č. ako Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách), The Man in the High Castle (s. a č. ako Muž z vysokého zámku), Ubik (č. ako Ubik), Scanner Darkly (s. a č. ako Temný obraz) alebo trilógia Valis (č. ako Valis).
Vo svojich dielach Dick pracoval s najrôznejšími motívmi identity, ľudskej povahy a otázky reality, simulácie či podstaty ľudskosti. Philip K Dick patril k užívateľom drog, ktoré mali na jeho tvorbu značný vplyv a tak nečudo, že sa v jeho dielach často stretávame s uvedeným motívom (asi najvýznamnejším príkladom za všetky je román Scanner Darkly).
Romány a poviedky PKD patria k najviac adaptovaným dielam spomedzi žánrových autorov a čo do počtu ho pravdepodobne prekonáva už len Stephen King. Blade Runner, Total Recall, Minority Report, Next alebo The Adjustment Bureau, to je len zopár z celkového počtu 15 filmov, ktoré vznikli na základe jeho tvorby. Nesmieme pritom zabudnúť ani na seriálové adaptácie diel v podobe The Man in the High Castle, či na televíznu antológiu Philip K. Dick's Electric Dreams.
Dick nikdy nepatril k najoceňovajším autorom. Za celý svoj život získal iba jedného Huga (v r. 1963 za román The Man in the High Castle), John W. Campbell Memorial Award (1975) za román Flow my Tears, the Policeman Said a v roku 1979 cenu BSFA za román Scanner Darkly. Je to veľmi prekvapujúce, pretože máloktorý autor mal na vývoj scifi taký vplyv, ako práve PKD. V dobe, keď sa v Británii okolo Michaela Moorcocka a jeho magazínu New Worlds pomaly rodilo hnutie Novej vlny, Dick už niekoľko desaťročí písal experimentálnu tvorbu zameranú na psychológiu a sebapoznávanie. Podobne ako iní majstri fantastiky ako napr. Roger Zelazny či Octavia Butler, nikdy nezískal titul Veľmajstra science fiction/ Damon Knight memorial Grand Master Award. To si, hoci neskoro, uvedomili aj akademici a tak ho aspoň v roku 2005 uviedli do Siene slávy Science Fiction (The Science Fiction Hall of Fame), hoci až posmrtne.
Philip Kindred Dick zomrel začiatkom marca 1982 na následky srdcového infarktu a nedožil sa tak fenomenálneho úspechu filmu Blade Runner, ktorý vyšiel o tri mesiace neskôr a ani súborného vydania svojho diela.
Bol päťkrát ženatý a mal tri deti. Až do svojej smrti žil blízko San Francisca.

Philip K. Dick – Muž z vysokého zámku
Pôvodný názov: The Man in the High Castle (1962)
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2024
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 288
Väzba: viazaná / pevná bez papierového obalu
Preklad: Jozef Klinga
ISBN: 978-80-8201-226-5
Odkazy:

Vydavateľstvo Lindeni.
Vydavateľstvo Lindeni. / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Knižné ukážky

Ukážka: Dan Simmons - Endymion

Kým u nás netrpezlivo čakáme na slovenský preklad Pádu Hyperionu, u západných susedov v týchto dňoch vychádza už tretie vydanie Endymionu, tretej časti slávnch Spevov Hyperion Dana Simmonsa.

Ukážka: Patrick Rothfuss - Tenká hranice touhy

Fanúšikovia Rothfussovej Kroniky Kráľovraha si môžu skrátiť čakanie na Dvere z kameňa čítaním nedávnej novinky Tenká hranice touhy z vydavateľstiev Argo a Triton! Nech sa páči, ukážka.

Ukážka: J.O. Morgan - Spotřebič

Ukážka zo Spotrebiča, nedávnej novinky vydavateľstva Planeta9.

Ukážka: Martina D. Antonín & Jiří Pavlovský - Pád do reality

Česká urban fantasy séria Kladivo na čaroděje sa dočkala duhej série s prvou časťou v podobe novinky Pád do reality. Bohatou ukážkou si môžete zalistovať u nás na stránke .)

Ukážka: Alec Palmer - Srdce Sahary

Ukážka z dobrodružného románu Srdce Sahary, kde sa to len hmýri mocnými artefaktmi, dávno zaniknutými civilizáciami a neohrozenými dobrodruhmi!

Ukážka: Kagen Prokletý - Jonathan Maberry

Máme pre vás ukážku z Kagena Prokletého, novinky z vydavateľstva Gnóm! Pretože grimdark fantasy šmrcnutnutej lovecraftovským hororom nie je nikdy dosť!

Ukážka: Olaf Stapledon - Sirius

Olaf Stapledon patrí v našich končinách k prehliadaným klasikom science fiction. Je preto potešujúce, že vďaka malému vydavateľstvu Knihy Veles sa jeho prvého českého prekladu dočkáme už tento rok! Nech sa páči, ukážka z chystaného Siria!

Ukážka: H. P. Lovecraft - Šepot v tme a iné nezemské príbehy

Vydavateľstvo Sol Noctis pokračuje v záslužnej činnosti a prináša nám druhý zväzok kompletnej beletristickej tvorby H. P. Lovecrafta v slovenčine! A tak ako vždy, my prinášame chápadlá...teda ukážku... /|(;,;)/|

Ukážka: Jiří Pavlovský – Slepý hon

Pre všetkých fanúšikov českej urban fantasy máme skvelú správu! Kladivo na čaroděje sa po dlhých šiestich rokoch vracia!

Ukážka: William Gibson – Působnost

Působnost, druhá časť trilógie Jackpot z pera cyberpunkového mága Williama Gibsona, pomaly mieri na pulty kníhkupectiev, takže je čas na ukážku z knihy.

Ukážka: Dan Simmons - Pád Hyperionu

Nové české vydanie Pádu Hyperionu, druhej časti legendárnej Simmonsovej série, je tu a spolu s ním naša ukážka!

Ukážka: Clive Barker - Šarlatová evangelia

Pinhead sa vracia v poslednom, dosiaľ nepreloženom románe Šarlatová evangelia od Clive Barkera, ktorý nedávno vyšiel v hororovom vydavateľstve Carcosa.

Ukážka: Rebecca F. Kuang - Spalující bůh

Český Host vydal záverečný diel Makovej vojny s názvom Spalující bůh americko-čínskej autorky Rebeccy F. Kuang a my vám z neho prinášame ukážku.

Ukážka: Dan Simmons - Hyperion

Po prvom slovenskom vydaní slávneho Hyperionu sa nového dočkali aj bratia češi. V poradí už piate vydanie Simmonsovho legendárneho románu, s jedinečnou obálkou od poľského výtvarníka Dark Crayona, prinieslo vydavateľstvo Argo v spolupráci s Tritonom!

Ukážka: Iain M. Banks - Vodíková sonáta

Planeta9 vydáva drahokam v podobe Vodíkovej sonáty, ďalšieho románu z Kultúry od významného škótskeho autora Iaina M. Banksa!

Ukážka: Ondřej Jireš (ed.) – Trosky Země

V Čechách vyšla nová scifi antológia zameraná na nepublikované poviedky zo známych svetov českých autorov. A my vám prinášame ukážku :)

Ukážka: Philip K. Dick - Muz z vysokého zámku

Muž z vysokého zámku v slovenčine! Spolu so slovenským prekladom Hyperionu zatiaľ najvýznamnejšia literárna udalosť roku!

Ukážka: Lucie Lukačovičová - Chrám Azylu

Pre všetkých fanúšikov českých krotiteľov duchov máme ukážku z najnovšej knihy Chrám Azylu od Lucie Lukačovičovej!

Ukážka: Dan Simmons - Hyperion

Hyperion v slovenčine!!! Niet čo dodať, snáď len ukážku!